20. února 2014 11:00 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Kuřáci by před bary obtěžovali
kolemjdoucí, brání kouření uvnitř poslanec

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 142Diskuse
Kuřačka před restaurací - ilutrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuřačka před restaurací - ilutrační foto | foto: Shutterstock
PRAHA Se zákazem kouření v restauracích a barech poslanec Antonín Seďa (ČSSD) nesouhlasí. Jak uvedl v anketě serveru Lidovky.cz, odrazuje ho zkušenost z Velké Británie. "Nechci, aby kuřáci obtěžovali svým kouřením chodce před bary a restauracemi," vysvětlil svůj názor. Jak odpovídali další poslanci? Čtěte první část názorů, které se v anketě sešly.

Anketní otázky serveru Lidovky.cz

  • Hlasoval/a byste pro zákon, který by zcela zakazoval kouření ve vnitřních prostorách restaurací a barů?
  • Co říkáte na častý argument odpůrců protikuřáckého zákona, že takový zákon jde proti svobodě podnikání v oblasti pohostinství?

Antonín Seďa (ČSSD, nekuřák)

"Nehlasoval. Již dnes může majitel či provozovatel restaurace či baru zakázat kouření. Nekuřácké restaurace jsou v poslední době v oblibě a podnikatel sám musí zhodnotit, zda je pro něj výhodné mít kuřáckou či nekuřáckou restauraci. Situace na venkově je poněkud jiná a já se obávám, že tam by došlo k uzavírání těchto provozoven. Dále podle zkušeností z Velké Británie opravdu nechci, aby kuřáci obtěžovali svým kouřením chodce před různými bary a restauracemi. Proto podporuji současný zákon, který i konstrukčními opatřeními umožňuje oddělit prostory kuřáků od nekuřáků. A hlavně drtivá většina restaurací zakazuje v průběhu podávání obědů kouření ve všech svých prostorech."

Milan Brázdil (ANO, nekuřák)

"Kuřák by si měl najít takové místo, kde se kouřit může, a nekuřák zase místo bez kouře. Je to tak nejjednodušší a dle mého nekonfliktní pro všechny. Dnes je zde tolik restaurací, že si každý jistě vybere své."

Lubomír Zaorálek (ČSSD, ministr zahraničních věcí, nekuřák)

Kandidát na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek přichází  na Pražský hrad na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

"Zákaz kouření ve vnitřních prostorách bych s největší pravděpodobností podpořil. Pozorně bych sice vyslechl diskusi s argumenty pro a proti, ale instinktivně jsem pro zostření boje s kouřením. V mládí jsem kouřil, ale také aktivně sportoval. Můj příklon ke zdravějšímu životnímu stylu a odvržení cigaret možná také souvisí s tím, že otec byl lékař. Dnes si uvědomuji, jak je důležité omezit nikotinové svody nejmladší generace. Stejně tak mi vadí role pasivního kuřáka v zakouřených místnostech, včetně restaurací. Lidská svoboda má mnoho podob a patří k ní i právo nebýt obtěžován kouřem. I jako ministru zahraničí mi záleží na tom, aby se Česká republika nevyčleňovala z civilizované Evropy, v níž cigarety následují osud tvrdších drog a jsou pomalu vytěsňovány na okraj společnosti."

Pavel Šrámek (ANO, nekuřák)

"Byl bych jednoznačně pro přijetí tohoto zákona, který funguje v ostatních civilizovaných zemích, kde se v restauracích nekouří nebo kouří ve vyhrazených prostorách. Kouření ve veřejných prostorách a hlavně v restauracích u jídla, oběda či večeře, mně v dnešní moderní době připadá, jako kdybychom na koleje českých drah opět pustili parní lokomotivu. V některých českých restauracích si připadám jako v plynové komoře."

Odpovědělo celkem 135 poslanců. Jak anketa dopadla?

Marek Černoch (Úsvit, kuřák)

"Vím, že se proti kouření bojuje a právem, ale pokud je v restauraci oddělené místo pro kuřáky, nevidím v tom problém. Ač sám jsem občasným kuřákem, chápu nekuřáky, že je to obtěžuje, a pokud jde o restaurace kam chodí s rodiči i děti, je to nepřípustné. Když se na to ale člověk podívá z jiné strany, proč mám  poslouchat hlasité projevy podnapilých, když si chci v klidu povídat, proč mám poslouchat puštěná rádia, která hrají v restauracích, když je nechci poslouchat atd. O právech člověka se dá mluvit hodiny a hodiny a  je to otázka i svobody podnikání, protože některé (hlavně restaurace nižších kategorií) to zasáhne. Ale.. Kouření bohužel dopad na zdraví má a pokud bude takový návrh předložen, ač kuřák (ne tedy nějak silný), podpořím ho.

Václav Votava (ČSSD, nekuřák)

"Nemám problém se zákazem kouření v restauracích, kde se podává jídlo.  Co se týká barů a pivnic, to bych ponechal na provozovateli, zda bude kuřácký či nekuřácký."

Anketa

Měl by v Česku platit zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací a barů?

Ano, už aby to bylo. 4955
Ne, současná situace mi vyhovuje. 1088
Chci zákaz kouření pouze v restauracích. 115

Jan Bartošek (KDU-ČSL, nekuřák)

"Ano, jsme jedna z posledních zemí, která podobnou normu nemá. Domnívám se však, že by měla být dána možnost takovým zařízením vybudovat stavebně úplně oddělený prostor, kde by se kouřit smělo. Tento zákaz by se neměl týkat jen restaurací a barů, ale veškerých veřejně dostupných prostor. Sám jsem bývalým kuřákem a tabákový dým mě stále voní, ale uznávám také práva nekuřáků na to dýchat čerstvý vzduch. V zemích, kde takový zákaz zavedli, chodí kuřáci kouřit ven na ulici a již to berou jako samozřejmost. Vše je otázka zvyku, kultury a respektu k právům druhého, zejména právu na ochranu zdraví. Líbí se mi také myšlenka i u nás zakázat kouření v autech, pokud se tam přepravují malé děti."

Igor Nykl (ANO, nekuřák)

Jsem lékař - kardiolog. O nebezpečí kouření stran nemoci dýchacích cest či nádorů plic zde nebudu mluvit. Ale jako kardiolog samozřejmě každému svému pacientovi zdůrazňuji, že kouření je jedna z hlavních příčin vzniku infarktu myokardu. Je jasně prokázáno , že velmi nebezpečné pro srdce je i pasívní kouření. V restauracích sice jsou protikuřácké prostory označeny, ale to neznamená, že jsou stavebně odděleny tak, aby člověk nebyl pasívnímu kouření se všemi jeho důsledky vystaven.

A jen jako poznámka navíc - mně osobně ohromně vadí skutečnost, když se někdy musím jen krátce ocitnout v místnosti, kde někdo kouřil a poté můj veškerý oděv mohu takzvaně hned "hodit do pračky", neboť v něm drží ten nepříjemný "kuřácký zápach". A skoro nechápu, jak někomu může chutnat v zakouřeném prostředí jídlo.

Dle analýz ze světa se ukazuje, že po zákazu kouření v restauracích a barech může sice krátkodobě dojít k malinkému poklesu tržeb v těchto zařízeních, ale po krátké době cca 3 měsíců dochází naopak k nárustu návštěv hostů a tímto i tržeb těchto zařízení. To platilo např. pro známé anglické "puby ", kdy současně  dochází vlivem poklesu pasívního kouření obecně v těchto oblastech k poklesu výskytu tzv. akutních koronárních syndromů.

Petr Adam (Úsvit, 'nekouřící kuřák')

"Jsem dalek tomu, aby veškeré lidské chování bylo regulováno příkazy nebo zákazy. Zde se ale jedná o lidské zdraví. O škodlivosti kouření netřeba dlouze diskutovat. Nicméně jsem spíše příznivcem toho, aby tuto situaci řešil spíše trh sám. Věřím tomu, že zákazníci sami si rozhodnou, v jakém prostředí chtějí trávit svůj čas. Zvláště pak ve stavebně rozdělených prostorách už není problém v ohrožení nekuřáků, ale spíše v pocitu nekomfortu. Je těžké uplatnit jedno všeobjímající pravidlo při naprosto rozdílných druzích restauračních zařízení."

Radek Vondráček (ANO, nekuřák)

"Se mnou je to jednoduché, já bych hlasoval pro zákaz kouření:). Nemyslím, že by to ohrozilo existenci restaurací, kuřáci si jen půjdou společensky zakouřit někam ven. Pro spoustu lidí to může být motiv přestat. Několik takových "čekatelů" mám i ve svém okolí. Osobně mi kouř vadí. Když jsem třeba nachlazený a ocitnu se v zakouřeném prostředí, hned se nemoc zhorší. K tomu samozřejmě problém, že oblečení jde rovnou do pračky."

Jiří Pospíšil (nezař., nekuřák)

Poslanec Jiří Pospíšil

"Jsem zdrženlivý k úplnému zákazu kouření ve vnitřních prostorách restaurací a barů. Podporuji omezení a podporuji to, aby restaurace byly rozdělené na kuřácké a nekuřácké části. Na druhou stranu respektuji to, že restaurace je soukromý prostor, který vlastní soukromý subjekt, a mělo by být na jeho rozhodnutí a zvážení, zda chce v restauraci úplně zakázat kouření a nebo ho pouze omezit. Úplný zákaz mi připadá jako výrazný zásah do vlastnického práva vlastníka restaurace. Ale jak už jsem řekl, přiměřeným zásahem je zákonem stanovené omezení kouření v restauracích."

Pavel Plzák (ANO, příležitostný kuřák)

"Pro takový zákon bych hlasoval. Stejně jako by někdo mohl argumentovat, že je proti svobodě podnikání bránit tomu, aby se mezi naše občany distribuovaly zdraví závadné potraviny, stejně jako jsou v jiných podnikatelských provozech chráněni zaměstnanci před vlivy poškozujícími zdraví, je naší povinností chránit zdraví těch, kteří dobrovolně nekouří, před negativním vlivem tabákového kouře."

Radka Maxová (ANO, nekuřačka)

"Pokud by nebyla stanovena pravidla na přísné oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor v restauracích a barech, tak ano. Nevím, proč by Česká republika nemohla přijmout takovouto normu. Vzory můžeme najít v okolních zemích a tyto vzory fungují."

Zdeněk Soukup (ANO, nekuřák)

"Pro takový zákon bych hlasoval. S tím, že bych umožnil existenci menšího množství zvlášť označených pivnic. Je to o mém vnímání obecného pojetí lidských práv: práva jedince (který si chce ničit zdraví) končí tam, kde omezují práva ostatních. Ochranu zdraví vnímám jako větší hodnotu, než právo na svobodné podnikání."

Milan Šarapatka (Úsvit, nekuřák)

Pro zákon bych, ač nekuřák, nehlasoval, a to proto, že, lapidárně řečeno, kuřáci jsou také lidé a mají stejné právo na respekt jako nekuřáci.  Samozřejmě je třeba hledat kompromis a rozdělené kuřácké a nekuřácké prostory jsou takovou možností. Vyhánět nekuřáky z restaurací na ulici je, dle mého názoru pro tyto lidi nedůstojné. Současně souhlasím s tezí, že zákaz kouření v restauracích jde proti svobodě podnikání a je na provozovateli, aby se rozhodl, zda chce provozovat kuřáckou nebo nekuřáckou provozovnu.

Kristýna Zelienková (ANO, nekuřačka)

"Zcela zakázat kouření v prostorách restaurací a barů bych nepodpořila. Domnívám se, že má trh ukázat preference. V současné době si zákazník může najít jak kuřácké, tak nekuřácké prostory. Důležitější je soustředit se na prevenci a podporovat projekty, které povedou ke snižování počtu kuřáků."

Daniel Herman (KDU-ČSL, ministr kultury, nekuřák)

Daniel Herman

"Pokud by byl zákon koncipován tak, že by nebyla jiná možnost, než úplný zákaz nebo úplná liberalizace, pak bych hlasoval pro zákaz. Preferuji však efektivní oddělení kuřácké a nekuřácké zóny."

Ivana Dobešová (ANO, nekuřačka)

"Ano, jsem pro zákaz kouření v restauračních zařízeních, která poskytují zejména stravovací služby. Tam, kam se lidé chodí najíst, podle mého názoru popelník na stůl nepatří. Opačně lze nahlížet na bary, kam chodí lidé na kávu či na sklenku. Tam lze uvažovat o možnosti zachovat prostor pro kuřáky s jasným vymezením a upozorněním na oddělený kuřácký prostor."

Gabriela Pecková (TOP 09, nekuřačka)

"Hlasovala bych pro zákaz. Jsem, co se zdůvodnění týče, v jednoduché pozici - jsem lékař a tak mám důvody pro zákaz kouření medicínské, podložené čísly a statistikami výskytu onemocnění a úmrtí v přímé souvislosti s kouřením a s nimi spojenými náklady na zdravotní i sociální péči."

Alena Nohavová (KSČM, nekuřačka)

"Ano, hlasovala bych pro zákon, který by zakazoval kouření ve vnitřních prostorách restaurací a barů. Jsem nekuřačka, mě osobně cigaretový kouř značně obtěžuje a právě já například tato zařízení nenavštěvuji. Nemyslím si, že je to proti podnikání v pohostinství. Kuřák si může odejít zakouřit mimo vnitřní prostor, zatímco nekuřák je nucen v kuřáckém prostředí pobývat."

Jaroslav Foldyna (ČSSD, nekuřák)

Jaroslav Foldyna

"Ano, pro takový zákon bych hlasoval, neboť kouření škodí zdraví a pasivní kouření ještě více. V celé řadě zemí již takový zákon existuje a nevidím důvod, proč ho nemít i u nás v ČR."

Adolf Beznoska (ODS, nekuřák)

"Ne. Jsem zastáncem toho, že každý podnikatel si může svobodně rozhodnout, zda jeho provozovna bude kuřácká či nikoliv, popřípadě v jakých časech bude kouření omezeno. Pokud je provozovna řádně označena, nevidím žádný problém."

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL, nekuřák)

"V restauracích bych zákaz kouření určitě podpořil. Vždycky jsem to podporoval. Nemám rád cigaretový kouř a myslím, že lidé mají právo na čistý vzduch. Ne každému vyhovuje, že jeho oděv po krátké návštěvě restaurace zapáchá, stejně, jako vlasy. I v jiných zemích je svoboda podnikání a přesto se v restauracích nekouří, protože to tam považují za normální. Odpůrci nejsou jenom z řad provozovatelů restaurací, ale především z řad výrobců tabáku. V minulých dobách aktivně navštěvovali poslance."

Martin Lank (Úsvit, kuřák)

"Záleželo by na konkrétních parametrech předloženého zákona - bez jejich znalosti Vám nemohu dát jednoznačnou odpověď. Obecně ale nejsem zastáncem úplného zákazu. Ten ostatně podle mých informací neplatí ani zdaleka ve všech zemích EU - je jich tuším jen 11 z 28, ve zbývajících je kouření za určitých podmínek možné. Dokážu si například představit zákaz kouření v restauracích, kam lidé chodí prioritně na jídlo. Trochu se mi ale příčí představa vykazovat ven na mráz partu štamgastů, kteří si přišli zahrát do pivnice nebo vesnické hospůdky mariáš."

  • 142Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.