Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zázvor jako afrodiziakum i lék. Zkuste recepty šéfkuchařů

Jídlo

  7:00
Čerstvý zázvor má mnoho blahodárných účinků. Působí jako lék v sychravém počasí, jako koření, když chcete jídlo opravdu ostré i jako afrodiziakum. Ačkoli je k sehnání celoročně, nejvíce se hodí na podzim. Pomáhá totiž hlavně proti nachlazení a chřipkám. Server Lidovky.cz oslovil tři přední šéfkuchaře a přináší tři recepty. Podívejte se, co ze zázvoru můžete doma připravit.
Zázvor - ilustrační foto.

Zázvor - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Zázvor pochází z jihovýchodní Asie a pro svou příjemnou, sladce pikantní chuť se pěstoval již ve starověké Indii a Číně. V Česku je běžně k dostání a je čím dál tím populárnější. Nejen do čajů, ale také jako koření. Jaké recepty si doma můžete připravit? Inspirujte se.

Sashimi z mořských ryb a mušlí svatého Jakuba (Roman Paulus)

Ingredience: 120 g čerstvého lososa, 120 g čerstvého tuňáka, 4 vyloupané a očištěné mušle svatého Jakuba, kaviár z létajících ryb, marinovaný zázvor, sezamové semínko, wasabi, sójová omáčka (Kikkoman)

Sashimi z mořských ryb a mušlí svatého Jakuba

Postup: Ryby a mušle nakrájíme na plátky, vše naaranžujeme na talíř a ozdobíme kaviárem, sezamem, zázvorem a wasabi. Podáváme se sójovou omáčkou.

Kachní prsa s muškátovo-zázvorovou omáčkou na čočkovém ragú (Jan Weisner)

Ingredience: 2 kachní prsa, 100 g hrubé mořské soli, 20 g celého bílého pepře. 2 stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 1 červená cibule, 1 bambule zázvoru, 500 g hroznového vína, 1 muškátový oříšek, 200 ml bílého vína, 80 ml octa balsamico, 90 g cukru, 30 g másla

Kachní prsa s muškátovo-zázvorovou omáčkou na čočkovém ragú

Postup: Nejprve si nalož kachní prsa: překrájej nožem kůži do čtverečků. Hrubou mořskou sůl smíchej s rozdrceným bílým pepřem, na plátky nakrájeným česnekem a lístky rozmarýnu. V této směsi nech maso 4 hodiny odležet. Pak sůl a koření z masa přes cedník opláchni, česnek a rozmarýn si schovej na později do základu. Předehřej troubu na 80 stupňů. Kachní prsíčka vlož na rozpálenou pánev kůží dolů a pozvolna opékej, až bude mít kůže krásně zlatavou barvu. Potom maso otoč na druhou stranu a nech už jen na malou chvilku dopéct. pak maso přendej do trouby a nech ho v ní odležet. Mezitím na tuku, který zbyl po kachně, orestuj červenou cibuli, nakrájenou nadrobno, česnek a rozmarýn z nakládání masa a na plátky nakrájený zázvor. Přidej hroznové víno, pět velkých strouhnutí muškátového oříšku, víno, balsamico a cukr. Nech povařit, až se zredukuje na konzistenci omáčky, potom přeceď a zjemni máslem. Kachní prsa nakrájej na plátky, na talíři přelij omáčkou a doplň čočkou a glazovanými cibulemi.

Zu Filet (Shahaf Shabtay)

Ingredience: 3 ks šalotky, chili paprička, 1 cm zázvoru, česnek, 2 lžíce slunečnicového oleje/ 350 g hovězí svíčkové, rýžové víno, 5 lžic shaoxing, 4 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce ústřicové omáčky, 1 ks jarní cibulky, 20 ks fazolových lusků, 1 lžíce sezamového oleje

Zu Filet

Postup: Nakrájejte na jemno šalotky, chilli, zázvor a česnek. Zároveň nakrájejte maso na tenké proužky a jarní cibulku na plátky. Fazolové lusky nakrájejte na proužky a jarní cibulku na plátky. Fazolové lusky nakrájejte na proužky a 10 minut je povařte v osolené vodě. Rozehřejte wok nebo hrnec na co nejvyšší možnou teplotu a přidejte slunečnicový olej, šalotku, chilli, zázvor a česnek. Zprudka vše osmahněte asi na deset sekund. Přidejte nakrájené maso do woku a nechte smažit půl minuty. Poté přidejte víno shaoxing a sojovou a ústřicovou omáčku a asi minutu povařte. Po minutě přidejte jarní cibulku, fazolové lusky a sezamový olej. Nechte zredukovat a servírujte.

Autor:
Témata: Zázvor, recept, maso

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...