29. ledna 2016 6:21 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zdravý zeleninový hrnec s chilli na
zahnání únavy a povzbuzení organismu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Super zdravý chilli hrnec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Super zdravý chilli hrnec | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
Jídlo má léčivé účinky a tak si dopřejte super zdravý zeleninový hrnec s chilli. Jde o ideální zimní pokrm a to nejen pro vegetariány. Nespornou výhodou je nejen jeho rychlá příprava, ale i jeho kalorická hodnota, která se perfektně hodí k jakékoliv nízkokalorické dietě. S porcí této polévky se vejdete do magických 150 kalorií.

Pokud nejste příznivci počítání kalorií, a často to není hlavní účel vašeho výběru jídla, i tak vás polévka plně uspokojí. Pikantní, zahřívací, lehká a přesto vás zasytí a povzbudí i díky chilli papričkám a náladu zlepšující čerstvé bazalce.

Jídlo jako nejzázračnejší medicína?

Jídlo je základní potřeba, ale současně i ta nejzázračnější medicína - tak to už prohlašovali učenci v minulosti. Podle W. Sitwella se také úplně první recepty sepisovaly spíše proto, že dané jídlo bylo považováno za lék, například použité bylinky byly v receptech primárně určeny k lékařským účelům, tedy existovalo zde přímé spojení medicíny a gastronomie. Vyšší pohnutkou sepisování receptů bylo zaznamenat léčivé účinky mnohých surovin více než proto, že by jídlo dobře chutnalo. V řadě pojednání o vaření totiž byly nalezeny i údaje o tom, jaký vliv mají některé na byliny na lidské zdraví.

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

A proto řada kuchařských knih byla sepsána pod pečlivým dohledem dvorních lékařů a filozofů jako třeba jedna z nejstarších dochovaných evropských kuchařek, anglická “The forme of cury”, (Podoby vaření), přičemž cury neznamená kari jako pokrm, ale ve středověké angličtině výraz pro kuchařské umění. Dá se tedy říci, že dobrý kuchař je i poloviční lékař. Ať už je váš názor na zdravé jídlo jakýkoliv, nepochybné je, že čerstvé a vybrané suroviny a byliny mají na naše zdraví příznivý vliv.

Super zdravé, super dobré s asijským dotykem

Podstatné však u tohoto receptu je, že dopřejete svému tělu to nejlepší, co má mít, tedy dostatečnou dávku zeleniny, nezbytných luštěnin a ještě zajímavý bonus v podobě chilli papriček, které nastartují a zrychlí váš metabolismus. Papričky v tomto případě nejsou v přesile, jen dodají polévce pikantní chuti. Ačkoliv s tím nepočítáte, tato polévka s lahodně pikantní sladkokyselou chutí je jakoby z dálek asijské kuchyně, ačkoliv podle volby surovin tak nevypadá.

Před dokončením přidejte kadeřávek
Zimní zahřátí

Sladkokyselá chuť je docílena namočením sušených chilli vloček i se semínky do bílého vinného octa a pak v použití obou surovin. Přítomnost mrkve, která by jinak v polévce převládala svoji sladkou chutí, je v ideálním souzněním s pálivými tóny. Pokud byste se přesto rozhodli, že použijete chilli papričky v čerstvé podobě, chuť polévky bude spíše pálivá než lahodná, pikantní a sladko kyselá.

Rajčata i mrkev uvolní více zdravých látek, když je povaříte

Co se týká nutričních hodnot, všechny suroviny nám dodají energii a potřebné vitamíny a minerály. Mrkev a rajčata milují, když je povaříte. Rajčata jsou výborným zdrojem lykopenu, který patří mezi karotenoidy, které snižují riziko rakoviny a dalších nemocí, právě využitelnost lykopenu v rajčatech vzrůstá až pětkrát při tepelném zpracování. Stejně je to i s mrkví, její důležitý antioxidant a prekurzor - sloučenina vitamínu A, beta karoten, tělo dokáže vstřebat více než polovinu a nezbytného vitamínu A se uvolní více, pokud jí povaříte. Obě suroviny, jak rajčata, tak mrkev potřebují k uvolňování trochu tuku, a olivový olej se v tomto případě o vše postará. ̈

Bazalka a kadeřávek doplní chuť polévky

Pastiňák a kadeřávek jako minerální doplnění

Pastiňák stejně jako kořenová petržel obsahuje vitamíny skupiny B, dále vitamín A a E, kyselinu listovou a z minerálních látek vápník, hořčík, draslík a fosfor. Díky tomu tato skromně vypadající zelenina s jemně nasládlou chutí snižuje krevní tlak, má čistící účinky pro trávicí trakt a celkově zlepšuje trávení. Přidáním syrového kadeřávku ke konci vaření dáte zdravému chilli hrnci tu správnou tečku. Kapusta kadeřávek patří mezi nejzdravější zimní listové zeleniny a tak s ním nešetřete. Hrstka bazalky nakonec podpoří svoji silnou vůní nasládlý tón polévky, ale její éterické oleje zklidní pocuchané nervy a zahání únavu a stres. Tak už neváhejte ani chvilku a dopřejte si tento super zdravý chilli hrnec!

Super zdravý zeleninový hrnec s chilli

  • 1 větší šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušených chilli vloček se semínky
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 3 střední mrkve
  • 2 střední pastiňáky
  • 400 g bílých fazolí cannelini nebo máslové
  • 400 g nasekaných rajčat ve vlastní šťávě
  • 3 listy kadeřávku
  • koncentrovaný zeleninový nebo kuřecí vývar
  • hrstka čerstvé bazalky
  • špetka soli

Nejdříve si namočte sušená chilli semínka do vinného octa. Oloupejte a nakrájejte šalotku na jemno. Zahřejte v těžkém hrnci olivový olej a přidejte šalotku, po chvilce rozdrcený česnek a nechte zesklovatět. Přidejte na kostičky nakrájenou a oloupanou mrkev, pastiňák a osmažte. Přidejte nasekaná rajčata, naložené chilli papričky, zeleninový nebo kuřecí vývar a fazole i s trochou hustšího nálevu, který zůstane na dně konzervy a polévku trochu zahustí.

Před dokončením přidejte kadeřávek

Vařte do změknutí zeleniny, asi jen 15 - 20 minut. Před ukončení varů z listů kadeřávku odkrojte tužší stoky a nakrájejte je na malé kostky a dejte do polévky, vařte jen asi 2 minuty. Listy nakrájejte na širší nudličky a přidejte do vařící polévky, ale již nevařte. Ochuťte, polévka by měla být sladko kyselá, takže pokud jste použili kuřecí vývar, není již potřeba sůl, v případě zeleninového vývaru polévku jen lehce osolte. Pro lepší chuť přidejte ještě sušené chilli vločky a hojně ozdobte čerstvou bazalkou.

DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 1Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!