1. října 2009 14:57 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zelenina plněná mletým masem aneb
nezůstávejte jen u paprikových lusků

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 15Diskuse
Plněná zelenina. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Plněná zelenina. | foto: Ilona Chovancová.
Plnění zeleniny sekaným masem má v našich krajích dlouhou tradici. Dříve se směsí sekaného masa plnila běžně dostupná zelenina- zelí, kapusta, ale také cibule, kedlubny, okurky a případně srdíčka artyčoků.

Podávala se většinou jako doprovod různého masa. V poslední době u nás zdomácněly plněné paprikové lusky vařené či dušené v rajské omáčce, ale do našich receptářů se dostaly teprve nedávno.

Dnes, kdy je nabídka zeleniny přeci jenom pestřejší, byla by škoda toho nevyužít a nevylepšit si jídelníček zeleninou, která je v tomto období symbolem posledního záchvěvu léta. Lilky, cukety, rajčata a papriky bez velkých problémů nakoupíte na tržišti nebo je v lepším případě přímo utrhnete ve vaší nebo v sousedově zahrádce.

Budete potřebovat

2 rajčata

2 papriky

1 lilek

1- 2 cukety podle velikosti



Zbývá vám jen sehnat kvalitní maso, jehož přípravu nenecháte na nikom jiném než na vás a vašich kuchyňských pomocnících. Jestli budete mlít, mixovat či sekat hovězí, vepřové, jehněčí nebo snad telecí není podstatné. Důležitější je vědomí, že do vybrané zeleniny schováte to nejvhodněší pro vás a vaše strávníky.


Masová náplň

zhruba 800 g čerstvě mletého masa

2 vejce

1 větší cibule

100 g vařené rýže (nemusí být)

1-2 velké hrsti čerstvých bylinek

1 stroužek česneku

sůl, pepř

Množství zeleniny bude tak trochu záležet na počtu osob a na jejich apetitu. Jestli chcete, aby každý ochutnal od každé zeleniny alespoň polovinu, lehce si spočítáte kolik kusů od každé budete potřebovat.

Jak postupovat?
Z paprik a rajčat odřízněte vršek a dejte stranou. Pomocí lžíce odstraňte semínka paprik a malou lžičkou opatrně vyprázdněte rajčata (dužinu dejte stranou na omáčku). Lilek a cuketu nakrájejte na špalky vysoké asi 6 cm. Odkrojte konce a dejte stranou, poslouží vám jako poklička. Pomocí lžičky vydlábněte dužinu. Dávejte pozor, abyste zachovali dostatečně silné stěny a dno (asi 0,5 cm). Obsah cukety a lilku nasekejte nebo rozmixujte nadrobno a dejte stranou. Vnitřek zeleniny posolte.

Ilona Chovancová je autorkou Hravé kuchařky, www.icenakladatelstvi.cz


Masová směs :

Oloupejte cibuli a nakrájete ji nadrobno. Čerstvé byliny nasekejte nahrubo. Česnek utřete se solí na jemnou kaši. Do větší mísy dejte mleté maso, uvařenou rýži, vklepněte vajíčka, utřený česnek. Přisypte nakrájenou cibuli a nasekanou dužinu z lilku a cukety. Osolte, opepřte a řádně promíchejte. Nebojte se vše promísit rukama. Touto hmotou naplňte vysušenou zeleninu a přiklopte ji jednotlivými vršky. Vše vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku. Podlijte několika lžícemi vývaru, přikryjte pokličkou a nechte dusit v předem vyhřáté troubě na 200° C po dobu 15-20 minut.


Rajčatová omáčka

Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Omytá rajčata nakrájejte na

Rajčatová omáčka

1 kg rajčat

20 g másla

200 ml hovězího vývaru

100 ml bílého vína (můžete nahradit 30% smetanou)

1 vrchovatou lžíci mouky

1 -2 lžičky cukru

4 hřebíčky, špetka skořice

sůl, pepř

drobné kousky. Přidejte dužinu z prázdných rajčat. Ve větším hrnci rozpusťte máslo, zaprašte vrchovatou lžicí mouky a za stálého míchání nechte zhoustnout na mírném ohni asi 2 minuty. Do jíšky vhoďte nasekaná rajčata, přikryjte pokličkou a nechte dusit do změknutí 10 minut. Poté podlijte hovězím vývarem a vínem, přidejte cukr a několik hřebíčků, špetku mleté skořice a vařte na mírném ohni asi 10 minut do zhoustnutí. Odstraňte hřebíčky, dosolte a opepřete podle chuti. Pokud máte rádi omáčku bez kousků rajčat, rozmixujte ji mixérem nebo propasírujte přes síto. Rajčatovou omáčkou přelijte zeleninu a dejte péct do trouby na dalších 35-40 minut. Průběžně kontrolujte a případně podlijte trochou vývaru.

Před podáváním odstraňte vršky zeleniny a posypte čerstvě usekanými bylinkami.

Několik rad na závěr

* Nejznámější kombinací mletého masa je směs vepřového a hovězího (půl na půl), ale vynikající je také směs vařeného uzeného vepřového s telecím.

Není vůbec na závadu, pokud použijete jen jeden druh masa, nejlépe se hodí vepřové nebo také jehněčí.

* Masovou směs dochuťte čerstvými bylinami (skvělá je bazalka, máta, oregano, petržel nebo kopr).

Ilona Chovancová
  • 15Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?

Najdete na Lidovky.cz