Květákový koláč s parmezánem
těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 ml olivového oleje
- 30 ml vlažné vody
- sůl
náplň:
- 1 středně velký květák
- 4 vejce
- 40 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia
- 200 ml sójové smetany na vaření
- olivový olej
- 2 snítky rozmarýnu
- himalájská růžová sůl
- čerstvě mletý pepř
- špetka mletého muškátového květu
Do mísy kuchyňského robotu nasypejte všechny suroviny na těsto a pomocí plochého šlehače vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechejte alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem.
Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl. Jakmile je květák upečený, vyjměte jej z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut.
Mezitím smíchejte v míse vejce, smetanu, parmezán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a vše zalijte připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Hotový koláč podávejte ještě teplý.
Recept pro .cz KitchenAid vytvořila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša.