22. ledna 2017 6:13 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zkuste netradiční květákový koláč s parmezánem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Květákový koláč s parmezánem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Květákový koláč s parmezánem | foto: Michaela Šupáková
I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Jako náhradu za klasickou smetanu můžete použít smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel.

Květákový koláč s parmezánem

těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 ml vlažné vody
  • sůl

náplň:

  • 1 středně velký květák
  • 4 vejce
  • 40 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia
  • 200 ml sójové smetany na vaření
  • olivový olej
  • 2 snítky rozmarýnu
  • himalájská růžová sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka mletého muškátového květu

Do mísy kuchyňského robotu nasypejte všechny suroviny na těsto a pomocí plochého šlehače vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechejte alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem.

Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl. Jakmile je květák upečený, vyjměte jej z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut.

Květák rozeberte na růžičky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem.
Květákový koláč s parmezánem

Mezitím smíchejte v míse vejce, smetanu, parmezán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a vše zalijte připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Hotový koláč podávejte ještě teplý.

Recept pro .cz KitchenAid vytvořila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na Lidovky.cz