Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zkuste tvarohové knedlíky s jahodami, radí Roman Paulus

Jídlo

  7:00
Jahody se na pultech supermarketů objevují v lednu stejně jako v červenci, jen v těchto dnech ale voní a chutnají nebesky sladce. Až se jich nabažíte jen tak samotných, obalte je třeba tenkou vrstvičkou tvarohového těsta.

Jahody nejlépe doplňuje smetana, cukr, vanilka či skořice. Kdo má raději netradiční receptury, může zkusit třeba jahodový „tatarák“ nebo předkrm ochucený pepřem či sladkým balsamikem. foto: MAFRA - TOMÁŠ KRIST

Barvou i tvarem připomínají šťavnaté plody jahodníku srdce – možná i proto není nijak těžké si je zamilovat. „Nejlepší jsou jen tak samotné, maximálně s trochou cukru a smetany,“ říká hned na začátek Roman Paulus.

Pepř i balsamico

Tohle je ale rubrika o vaření, a přestože to jahodám sluší hlavně tam, kde teplota nepřekročí bod varu (třeba ve studené letní polévce nebo jahodovém „tataráku“), loudím na šéfkuchaři nějaký ten recept na jahody z hrnce nebo trouby. Bez váhání staví na první místo ten na tvarohové knedlíky.

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

„Na začátku sezony se ovocných knedlíků většinou nemůžeme nabažit, takové švestky jsou na tom v tomto ohledu mnohem hůř,“ vysvětluje se smíchem a dodává, že – když už jsme u švestek – na rozdíl od tmavomodrých peckovic si jahody příliš nerozumí s masem. „Naslano se hodí spíš do salátů, například z mladých špenátových listů nebo okurek.“

Na první pohled bláznivá je potom kombinace jahod s pepřem či starším (tedy sladším) balsamikem. Hlavně Italové na ni nedají dopustit; vy jahody v této úpravě vyzkoušejte třeba coby netradiční předkrm. Ale zpět ke knedlíkům. Nejširší využití totiž mají jahody přece jen ve sladké kuchyni, právě s cukrem a trochou těsta z tvarohu jim to sluší snad vůbec nejvíc. Roman Paulus z něj válí drobné kuličky a ty pak, jakmile se uvaří, sype nebo obaluje strouhankou, kterou si chvíli předtím opražil v pánvi a dochutil skořicí.

Knedlíky naruby

Pozice jahod a těsta je v tomto případě opačná, než na jakou je většina z nás zvyklá – malé knedlíčky se sladkým rozvarem jednoduše polévají (kromě jahodové omáčky se dá s tím, jak sezona postupuje, použít třeba rozvar z meruněk nebo borůvek). Neplněná varianta knedlíků chutná stejně skvěle jako klasika s ovocem uprostřed, navíc je o poznání míň pracná. Pokud vám ulepené prsty nevadí, klidně jahody do tvarohové košilky zaviňte a strouhanku nahraďte máslem.

Jahody

Pro ty, co v další jahodové kombinatorice trochu tápou: kromě tvarohu se sladké plody dobře doplňují třeba se smetanou, vanilkou či čokoládou. „Překvapivě dobře jde k jahodám i pomerančový likér,“ dodává šéfkuchař. Osvěžující kontrapunkt zase zařídí trocha nakyslé rebarbory, chřestu nebo citronu, nejen na zdobení se hodí čerstvé bylinky, hlavně máta a meduňka.

Do skleniček, nebo mrazáku?

Až si jich domů přinesete plný košík, možná se neubráníte pokušení uchovat si aspoň trochu té dobroty na zimu. První možností je nastrkat jahody do skleniček, proměnit je v džem či marmeládu.

LN 101: Nejlepší recepty michelinského kuchaře Pauluse

SPECIÁL LN 101: Nejlepší recepty michelinského kuchaře Pauluse

Nesehnali jste speciál Lidových novin ve své trafice?

  • Objednejte si jej do své schránky. Pošlete SMS ve tvaru LN MICHB JMENO PRIJMENI ULICE CISLO PSC MESTO (vzor: LN MICHB jan novak jindrisska 16 11000 praha 1) na číslo 902 11 a my vám jej doručíme.
  • Všechny speciály 101 Lidových novin zakoupíte také v Servis centru - MAFRASHOP, Karla Engliše 11, 150 00 Praha 5, otevírací doba po-pá 9-18 hod., tel.: 225 063 111
  • Cena odeslané SMS podle běžného tarifu vašeho operátora. Konečná cena za speciál je hrazena příchozí zpoplatněnou SMS ve výši 60 Kč vč. DPH. Službu technicky provozuje ATS, infolinka 776 999 199 (po-pá 9.00-16.00), www.platmobilem.cz.

Druhá, ještě schůdnější cesta vede přes mrazák. V tom případě sladké plody nepytlíkujte jen tak „lopatou“, ale nechte je nejprve zamrazit rozložené v tenké vrstvě třeba na tácku, teprve potom, ztuhlé, sypte do sáčků. Díky tomu za čas z mrazáku nevytáhnete beztvarou briketu, ale pytlík sypkých jednotlivců. Stejným způsobem jako při mrazení postupujte i v případě, že chcete jahody skladovat začerstva: namačkané vmíse vydrží mnohem kratší dobu, než když je v tenké, ideálně jedné vrstvě rozložíte na tác. Přikrývka z potravinářské fólie zase zaručí, že nebudou cítit a chutnat po všem, co lednice ukrývá.

Céčka jako v citronu

Jak dokládají archeologické výzkumy, na jahodách si pochutnával už pračlověk. Staří Římané si pak na nich kromě chuti cenili i léčivých účinků – a dobře věděli proč: obsahem vitaminu C můžou jahody směle konkurovat citrusům, kromě toho jsou bohaté na vitaminy A, B a E či kyselinu ellagovou, která pomáhá předcházet nádorovým chorobám. Posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Kromě toho obsahují velký podíl lehce stravitelné vlákniny – právě ta mimochodem stojí za tím, že se z nich tak dobře připravují zmíněné džemy a marmelády.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu * 70 g krupice * 70 g hladké mouky * 1 vejce * 70 g másla * vanilkový cukr * sůl * rum * citronová kůra

Postup: Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Potom je smícháme s ostatními přísadami, s krupicí, hladkou moukou, vejcem a tvarohem a vypracujeme těsto, které necháme odležet v lednici přibližně dvě hodiny. Na vále vyválíme váleček, odkrajujeme z něj plátky těsta, kterým čerstvé jahody tence obalíme. Vaříme v mírně osolené vodě, do níž jsme přisypali vanilkový cukr, přidali citronovou kůru (nelépe z citronu, který nebyl chemicky ošetřován) a trochu rumu. Podle velikosti knedlíků vaříme zhruba čtyři až pět minut. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Podáváme přelité rozpuštěným máslem a strouhaným tvarohem. Na posypání můžeme také použít orestovanou skořicovou strouhanku. K tvarohovým knedlíkům se skvěle hodí rovněž poleva z čerstvých rozmačkaných jahod se zakysanou smetanou.

Autor: