30. ledna 2016 7:23 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zkuste uzeného úhoře s tuřínovým
pyré a špek, radí šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Uzený úhoř s pošírovaným žloutkem, tuřínové pyré a špek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Uzený úhoř s pošírovaným žloutkem, tuřínové pyré a špek | foto: Archiv
Pěstovaly ho už starověké národy ve Středomoří, v současné době je ale tuřín v kuchyní spíše vzácností. Mnoho z nás tuto kořenovou zeleninu opomíjí, ačkoli se skvěle hodí například do teplých salátů, k masu či rybě. Navíc obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé a zklidňující účinky. Zkuste si doma připravit luxusní pokrm podle receptu šéfkuchaře restaurace Grand Cru Jana Punčocháře.

„Tuřín je skvělá surovina, která se chová velmi podobně jako celer. Můžete ho tedy používat do polévek, omáček nebo ho zpracovat jako pyré. Výborná je třeba tuřínová polévka s mrkví. Pokud si chcete připravit nějakou specialitu, pak mohu doporučit tuřínové hranolky dvakrát smažené. Prvně se na 140 stupňů blanšírují, následně se hranolky zachladí a znovu se smaží v oleji při 180 stupních,“ doporučuje Punčochář.

„Velmi dobrý je i pečený králík na tuřínu s dijonskou hořčicí a bílým vínem. Co se týče koření, pak doporučuji k tuřínu muškátový oříšek, který krásně doplní jeho chuť a příjemně ho provoní,“ doplňuje šéfkuchař.

Uzený úhoř s pošírovaným žloutkem, tuřínové pyré a špek

  • 500 g uzený úhoř
  • 80 g lišky
  • 4 vejce
  • 200 g tuřínu
  • 1⁄2 l mléka
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • 80 g slaniny
  • 4 tenké plátky chleba
  • 60 g másla
  • 0,1 dcl olivového oleje

Úhoře očistíme a maso necháme odpočinou v lednici. Odpad z očistěného masa vložíme do olivového oleje, zahřejeme na 60 stupňů a necháme dvě hodiny louhovat. Tuřín oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osoleném mléce. Následně tuřín s polovinou mléka vložíme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme 0,5 dcl vylouhovaného úhořího oleje a propasírujeme přes jemný cedník. Vytvořenou espumu z tuřína vložíme do šlehačkové bomby a uchováme v teple.

Glosy šéfkuchaře

Tenké plátky chleba potřeme máslem a opečeme na pánvi. Slaninu nakrájíme na kostičky a vypražíme škvarky. Rozpálíme další pánev, do které vlijeme sádlo ze škvarků a zprudka orestujeme lišky. Stačí pár minut, ať jsou křehké, a poté osolíme, opepříme a okmínujeme.

Žloutky oddělíme od bílků a pošírujeme je v osolené vodě. Nakrájeného úhoře potřeme máslem a necháme při 80 stupních 10 minut v troubě zkřehnout. Hotového úhoře položíme na talíř a vrstvíme na něj škvarky, žloutek, usušené chipsy z chleba a navrch nastříkáme espumu z tuřínu.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!