Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Žlutá řepa. Zkuste ji s křepelkou, radí Roman Paulus

Jídlo

  6:38
Žlutá řepa není zdaleka tak běžná jako její červená příbuzná, oproti rudým bulvám má ale hned několik předností: je mnohem jemnější a sladší, vařením získá zlatavý odstín a hlavně - svou šťávou vám nezbarví ruce a půl kuchyně.

Zářivá barva žluté řepy vás okouzlí - stejně jako její jemně nasládlá chuť. Zastudena se hodí třeba na salát či lehké carpaccio, teplou servírujte k pečenému masu - třeba ke křepelce plněné nádivkou ze sušených hříbků. foto: Shutterstock

Řepu prý znali a používali už staří Římané, kromě chuti si na ní cenili pozitivních vlivů na zdraví: kromě draslíku a hořčíku je řepa bohatá hlavně na kyselinu listovou, chrání proti rakovině, tepny před kornatěním a podporuje zrakovou ostrost. U nás jsou kromě řepy bílé-cukrové a oranžové-krmné nejrozšířenější bulvy temně nachové. Kromě nich ovšem existují i odrůdy žluté nebo zlatavé.

Biotenisák

K dostání nebývají běžně, čas od času se však objeví. V tu chvíli neváhejte ani okamžik a bez obav je vložte do košíku: znáte červenou řepu jinak než naloženou v láku s fenyklem a kouskem křenu, třeba jako lehké carpaccio, a chutná vám? Pak si určitě budete vědět rady i s její světlejší příbuznou. Že vám zachutná, je totiž víc než jisté: žlutá řepa není tolik zemitá jako rudé bulvy, je mnohem jemnější. „Vlastně jde až trochu do mrkve,“ popisuje Roman Paulus, „je velmi křehká a sladší než červená řepa.“ A také je tu ta barva: žlutou řepu na talíři jen tak nepřehlédnete, jídlo dokonale rozzáří -ať už ji připravíte jakkoli.

V kuchyni žlutá řepa nevyžaduje žádné zvláštní zacházení; pracuje se s ní podobně jako s červenou klasikou. Začíná to už nákupem: žluté bulvy nakupujte nejlépe v biokvalitě a hlavně ne větší než tenisové míčky, nebývají ještě dřevnaté. „Menší kuličky jsou roztomilejší a křehčí a také dřív měkké,“ dodává šéfkuchař. Větší bulvy se vaří/pečou 40-50 minut, malým obvykle stačí 15-20 minut.

Mistr kuchař

Michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

„Žlutou řepu je možné použít jako jakoukoli jinou zeleninu, vařenou (do vody nezapomeňte přidat trochu soli a kmínu), pečenou a samozřejmě také v syrovém stavu,“ pokračuje s tím, že osobně dává přednost tepelné úpravě, především pečení. „Pečená řepa je vždy lepší než vařená - i kdyby se s ní pak pracovalo úplně stejně,“ vysvětluje.
Pokud se rozhodnete pro stejný postup jako michelinský šéfkuchař, máte hned tři možnosti: řepu můžete troubě svěřit a) oloupanou, b) omytou, leč se slupkou, ideálně zabalenou v alobalu, a konečně je možné ji péct v soli. Ani v tom případě se bulvy neloupou, jen dobře umyjí, vloží do nádoby vysypané mořskou solí a pečou do změknutí.
„Takto upravenou řepu pak stačí nakrájet na plátky, zastříknout olivovým olejem, dochutit třeba trochou čerstvě mletého pepře, křenem či vinným octem a skvělý předkrm nebo lehká večeře jsou hotové,“ popisuje Roman Paulus. Na postupu je poněkud zdlouhavé jen ono pečení, ostatní je hračka. Pokud pečete řepu neoloupanou, nechte ji předtím, než se pustíte do loupání, mírně vychladnout. Jinak si prsty sice neobarvíte, zato téměř jistě popálíte.

Muškát, med i tymián

K dochucení červené řepy se obvykle používá červený vinný ocet, u žlutých odrůd však sáhněte spíš po bílém. „Trocha kyselinky k řepě patří,“ vysvětluje šéfkuchař, „skvělý je například ocet z muškátu.“

Med. Ilustrační foto.

Řepě, a té žluté zvlášť, sluší také bylinky, vůbec nejvíc čerstvý tymián. A přirozenou sladkost žlutých kuliček můžete podpořit i jinak než vinným octem ze sladšího vína: k dochucení se skvěle hodí třeba med.

Pečená či vařená řepa se už tradičně podává především k čerstvému sýru, často kozímu, a pro žluté odrůdy to platí stejně tak. „Je to sice provařené, ale podle mého nad tu kombinaci není - tak proč to nedělat,“ myslí si Roman Paulus. Tepelně upravená řepa samozřejmě může být i skvělou přílohou - vůbec nejvíc jí to svědčí po boku dlouze dušeného masa, třeba líček nebo hovězího po burgundsku, hodí se však i k pečené zvěřině (recept na plněnou křepelku se žlutou řepou najdete v rámečku), ke grilovaným masům nebo rybám a zastudena zase na salát či zmiňované carpaccio.

PLNĚNÁ KŘEPELKA

Ingredience: * 4 křepelky * 50 g bílého chleba (bez kůrky) * 1 vejce * 50 g másla * 50 g hub (sušených) * piniové oříšky * petrželka * tymián * 200 g žluté řepy * 50 g šalotky * vinný ocet * olej * sůl, pepř * čerstvý křen

Postup: Nejprve připravíme nádivku: čerstvý bílý chleba bez kůrky nakrájíme na kostičky. Houby předem namočíme, překrájíme, orestujeme na másle a společně s vejcem přidáme ke chlebovým kostičkám. Ochutíme solí a pepřem, přidáme i sekané piniové oříšky a bylinky. Křepelky vykostíme, osolíme, opepříme a naplníme připravenou nádivkou. V předem vyhřáté troubě pečeme asi 12 minut při 180 °C.

Šalotku krátce orestujeme na oleji, přidáme předem uvařenou (nebo upečenou) a oloupanou řepu nakrájenou na kostičky, zastříkneme vinným octem a dochutíme solí, pepřem, popř. křenem. Podáváme společně s pečenou křepelkou.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...