Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zubr čeká úspěch, vánočního speciálu navařil o pětinu víc

Pivo

  5:06
Kvůli rostoucí poptávce letos přerovský pivovar Zubr zvýšil o dvacet procent výstav čtrnáctistupňového zimního speciálu Zubr Maxxim, kterým zásobuje restaurace a prodejny. Speciální vánoční piva do své nabídky opět zařadily také jeho sesterské značky Holba a Litovel.

Nataša Roušková, sládková Zubra, si na letošním vánočním speciálu dala záležet. Ležel až 90 dnů. foto: Pivovar Zubr

Ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček vypočítává, že zatímco loni v Přerově uvařili 1000 hektolitrů vánočního speciálu Zubr Maxxim, tak letos se jeho produkce zvýšila na 1200 hektolitrů. „Rostoucí zájem o Maxxima je potvrzením trendu, že konzumenti stále častěji zkouší speciální piva, která zpestřují pivní nabídku,“ komentuje Pluháček. Sváteční Maxxim, který v ležáckých tancích dozrával tři měsíce, je nejoblíbenějším pivním speciálem přerovského pivovaru.

Litovel v předvánočním období uvedl na trh ALE, který je k dostání ve vybraných restauracích a barech. Svrchně kvašený speciál je podle sládka litovelského pivovaru Petra Kosteleckého pokračováním tradice z 18. a 19. století, kdy byl tento druh piv běžně rozšířen po celé Moravě. „V Litovli jsme se rozhodli navázat na vzácný um místních sládků a v roce 2012 jsme připravili vlastní ALE, který udržuje slavnou tradici a současně následuje moderní trendy,“ popisuje Kostelecký.

Nový pivní speciál ALE se v roce 2012 setkal s velkým úspěchem. Pivovar ho proto letos zařadil do vánoční nabídky, jejímž pilířem bylo v předchozích letech sváteční pivo Gustav.

Pozadu s vánočními speciály nezůstala ani Holba z Hanušovic na Šumpersku. „Nabízíme oblíbený Šerák Speciál 13,51 v novém dárkovém balení s osmi lahvemi. V obchodech je součástí vánoční nabídky a nechybí ani v restauracích,“ přibližuje mluvčí pivovaru Hana Matulová. Holba letos společně s vánočním speciálem distribuuje také nové pivní džbánky. „Kromě sympatického tvaru nabízí možnost dát si půllitr nebo třetinku, což konzumenti vítají,“ podotýká Matulová.

Pivovary se při vaření vánočních piv řídí speciálními recepturami. „Pro výrobu ALE se používají tři druhy speciálních chmelů, jejichž kombinace dává pivu svěžest a kořenitost citrusů. Dále pak tři druhy tuzemských ječných a karamelových sladů, které zaručují plnou chuť,“ uvedl Kostelecký.

Pivovary Zubr, Litovel a Holba patří do skupiny středomoravských pivovarů PMS. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Závody prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!