Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

1600 nových cel za dvěma vysokými ploty

Česko

CHICAGO/PRAHA Nápravné zařízení poblíž městečka Thomson v americkém státě Illinois patří k těm, které spadají do kategorie vězení s nejvyšším stupněm zabezpečení. Začalo se stavět v 90. letech a dokončeno bylo v roce 2001. Stát přišlo na 120 milionů dolarů.

Obří areál, který je v současnosti téměř prázdný, sestává z patnácti budov. Obklopují jej dva ploty – vnější je vysoký 3,7 metru a vnitřní 4,6 metru. V osmi blocích je celkem 1600 cel. V současnosti v nich přebývá na 150 vězňů, odsouzených většinou za menší přečiny.

Svůj účel měla věznice Thomson začít plnit v okamžiku, až se zruší podobné zařízení, které už nevyhovuje novým standardům. Stát Illinois jej zkrátka vybudoval tak trochu v předstihu.

Kdyby se realizoval Obamův plán a do Thomsonu by byli přesunuti vězni z Guantánama, ostraha vězení by se ještě o něco zpřísnila. Podstatná část zařízení by byla vyhrazena obyčejným vězňům, byť s nálepkou „přísně střežit“. Malá část by pak byla vyhrazena ministerstvu obrany, které by v něm věznilo ty, u kterých existuje vážné podezření nebo se u nich už prokázalo napojení na teroristické organizace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!