Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zásahy do sociálního systému v roce 2014: jde o destrukci pravicových reforem

Česko

  18:13
PRAHA - Zásahy prvního roku vládnutí nové reprezentace ministerstev práce a sociálních věcí a zdravotnictví se nesly ve znamení plnění předvolebních slibů, jejichž jednotícím prvkem byla destrukce principů zavedených předchozími pravicovými vládami.

Hnutí ANO a ČSSD domlouvaly v Průhonicích u Prahy obrysy nové vlády. foto: MAFRA: David Neff

Bezprostředně po nástupu do funkce ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) zřídila důchodovou komisi, jež měla kromě jiného za úkol vymyslet, jakou formou zničit socialisty nenáviděný druhý důchodový pilíř, jenž byl nosným prvkem penzijní reformy Nečasovy vlády. Zánik důchodových fondů vláda schválila v listopadu, definitivně skončí v lednu 2016. 

Od tohoto data už nebudou lidé moci přesměrovávat tři procenta z povinných sociálních odvodů do soukromých penzijních fondů. Peníze dostanou zpět. Pokud je vrátí do státního průběžného systému, nebude jim v budoucnu krácena penze. Peníze si také mohou nechat anebo je mohou převést na penzijní připojištění.

ČTĚTE TAKÉ:

Přestože byly konstrukce druhého pilíře a podmínky spoření hojně kritizovány i v době vzniku, valná část odborné veřejnosti nehodnotí destrukční krok Sobotkovy vlády pozitivně. Nečasův kabinet podle nich prokázal jistou míru odvahy, když schválil první krok k reformě, o jejíž nezbytnosti politická reprezentace planě diskutuje dvacet let.

Hlavní argument sociální demokracie, že budou masivně vyváděny prostředky z průběžného systému, lze totiž jen těžko obhájit, když si tuto formu zajištění na stáří zvolil jen mizivý počet občanů. „Druhý pilíř loni odsál 212 milionů korun a letos by to bylo 700 milionů. Neprospíval většině občanů,“ uvedla Marksová v rámci politické rétoriky. V porovnání se státním penzijním účtem, že nějž se vyplatí v roce 2015 přes 390 miliard korun na důchody, jsou tyto sumy opravdu marginální.

Diskuse začíná nanovo

Nyní diskuse o reformě začínají nanovo. „Velkým tématem například bude, jak promítnout do důchodů rodičů velké investice, které přinášejí do výchovy dětí – budoucích plátců do veřejného průběžného systému,“ uvedl předseda komise Martin Potůček. Některé z nápadů jeho týmu odborníci vítají, jiné považují za nepodařené či jen těžko proveditelné.

Marksová rovněž splnila i druhý z předvolebních taháků: návrat k původní valorizaci důchodů, které by se napříště měly automaticky zvyšovat o plnou výši inflace a o jednu třetinu růstu reálné mzdy. Od ledna by důchodcům měly v peněženkách přibýt každý měsíc v průměru dvě stovky. Modelem valorizace však rozladila představitele seniorů, kteří upřednostňovali, aby se o pevnou částku zvýšila základní výměra důchodu. 

Resort práce dále v souladu s levicovou politikou zvedl minimální mzdu na 9200 korun. Zavedl také dětské skupiny, jež mají rodičům pomoci lépe sladit práci s výchovou potomků, a prosadil nová pravidla pro vyplácení doplatku na bydlení, od nichž si slibuje, že přiškrtí bující obchod s chudobou v ubytovnách.

Průvan na Úřadu práce

Dva měsíce před koncem roku se Marksová také rozhodla, že provětrá vzduch na Úřadu práce, což odstartovala překvapujícím odvoláním široce respektované generální ředitelky Marie Bílkové s absurdním zdůvodněním. „Za působení generální ředitelky neúměrně narostl počet zaměstnanců na generálním ředitelství. V roce 2011 jich bylo 60, dnes je to 240 lidí,“ hájila svůj krok Marksová. Zároveň ale přiznala, že neví, kolik zaměstnanců by ústředí mělo mít. Personální audit začal totiž resort teprve připravovat.

Za Bílkovou se přitom postavili vedle odborů a zaměstnanců generálního ředitelství úřadu, kteří ji řadí k nejschopnějším manažerům státních organizací, jak představitelé koalice, tak i opozice.

Vedle ředitelky vedení ministerstva tlačilo i na rezignaci náměstka úřadu pro zaměstnanost Josefa Stříteckého, což s poukazem na údajnou korupci kritizuje Transparency International. Odbory pro IT a personální byly přesunuty na resort.

Smršť ve zdravotnictví

Naopak šéf sousedního ministerstva zdravotnictví Svatopluk Němeček personální smrští své vládnutí v podstatě zahájil. Hned v únoru prakticky rozmetal tehdejší management Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Mocné instituce, která ovlivňuje, jaké léky se budou v Česku moci předepisovat, za jaké ceny a s jakou úhradou od zdravotní pojišťovny. 

Aby Němeček čistku zdůvodnil, neváhal použít absurdní a dosud neprokázané obvinění, že se vedení lékového ústavu mělo pokusit vyvést 160 milionů korun. Proti nařčení se ohradili nejen bývalí manažeři ústavu, ale také opozice, která Němečka vyzvala k předložení důkazů. 

„Jestliže jsou tam takové hrůzy, pak nechápu, proč nikdo okamžitě nepodal trestní oznámení, to je velmi zvláštní,“ komentoval personální smršť exministr Leoš Heger. Přestože byl novým vedením lékového úřadu zadán audit, jeho závěry nebyly nikdy zveřejněny, stejně tak nebyl podán podle dostupných informací žádný podnět policii.

V četných personálních změnách, které sahaly mnohdy až do úřednické úrovně, pokračoval Němečkův tým i přímo na ministerstvu.

Regulační poplatky, které nikomu nevadily

Další kroky Němečkova úřadu už byly o poznání vlídnější. O nic méně absurdnější než zmíněná čistka je ale zrušení regulačních poplatků, které Sobotkova vláda tvrdošíjně protlačovala, přestože už nevadily snad vůbec nikomu. Zamlčela přitom voličům, že sice nebudou muset na místě u lékaře sahat pro třicet korun do kapsy, nicméně poplatky si předplatí z daní. Resort totiž slíbil, že bude ordinacím, nemocnicím i lékárnám zrušené poplatky kompenzovat, a to v částce 4,2 miliardy korun. Ty dodá státní kasa formou navýšení odvodů za státní pojištěnce.

Němeček rád nárůst státních odvodů využívá k chlubení, že stabilizoval zdravotnický systém. „Velmi často se vede debata, jestli je, nebo není české zdravotnictví černá díra. Je ale evidentní, že české zdravotnictví funguje z hlediska makroúdajů efektivně. Naše vláda za své dosavadní působení přispěla ke stabilizaci resortu,“ pochválil ministra jeho šéf, premiér Bohuslav Sobotka.

Zdravotnický rozpočet se opravdu může těšit z růstu příjmů oproti krizovému období, z nichž část dodaly zmíněné vyšší odvody a další část připlynula z rostoucího výběru pojistného díky oživení české ekonomiky. Další peníze se ve zdravotnictví ušetří díky poklesu sazby DPH za léky na deset procent.

Na výdajové stránce ale žádné racionalizační kroky resort nepřipravil. Pokud nepočítáme obnovení přístrojové komise, o jejíž dosavadní činnosti se ale dá zatím říci jen velmi málo, protože její členové, způsob jejího rozhodování ani verdikty nejsou veřejnosti zatím známy.

Lékaři a sestřičky si polepší

Vyšší příjmy ale napomohly k plnění dalšího slibu: totiž růstu platů zdravotníků o pět procent. Zároveň ministr také rozšířil možnosti pro lázeňskou léčbu. Tzv. indikační seznam, který vyjmenovává stavy, za nichž je možné jet do lázní na pojišťovnu, zpřísnil Hegerův tým, ale jeho nástupce otěže opět uvolnil. Nové znění seznamu by mělo platit v roce 2015. 

Vedle populistických opatření se ale Němeček pustil i do rekonstrukce systému DRG, dle nějž se má hradit nemocnicím za akutní případy. Povolal si k tomu odborníky uznávaného Ladislava Duška z Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity. 

Ten stanul v čele sice důležité, ale léta zanedbávané instituce – Ústavu zdravotnických informací a statistiky. „Jedním z mých úkolů je postavit datovou základnu hodnocení kvality péče. Tedy využijme dostupná data, dolujme z nich objektivní indikátory kvality péče a analyzujme je. A potom odhalme slabá místa tuzemského zdravotnictví,“ řekl Dušek v rozhovoru pro Lidové noviny.

Podle Němečkova dvanáctibodového programu pro zdravotnictví by se v budoucnu měla kvalita zdravotnických zařízení promítat do výše úhrad za léčbu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!