Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

2222 km za 111 hodin? Jedeme za nemocného kamaráda, říká parta cyklistů

Česko

  8:00
PRAHA - Parta osmi nadšenců vyrazí v úterý na 2222 kilometrů dlouhý benefiční závod na kolech. Budou mít 111 hodin na zdolání náročné trasy po Česku a Slovensku. Chtějí totiž pomoci kamarádovi Janu Vokurkovi, který trpí nemocí motýlích křídel. „Je to náročný podnik,“ řekl serveru Lidovky.cz vedoucí projektu Honzíkova cesta Tomáš Paseka, jenž podporuje Diagnostický ústav v Brně.

Honzíkova cesta foto: Vladimír Vaďura

Lidovky.cz: Co je základní myšlenkou „Závodu 111 hodin“? 
Je to týmový závod, kde se potkávají handicapovaní a zdraví sportovci. Jede se po kontrolních bodech, kterými jsou různé rehabilitační ústavy, spinální jednotky a speciální centra s lidmi po úrazech. Letos je těch bodů kolem pětadvaceti. Trasa mezi nimi je libovolná, takže je to náročný podnik, na jehož překonání je dán limit 111 hodin. Odsud také ten název. 

O závodu:

Opel handy cyklo maraton 2015 je postaven jako štafeta osmi, čtyř nebo dvoučlenných týmů. Jednotliví členové týmu se na silnici střídají v jízdě. Ideální trasa je stanovena na 2222 kilometrů a časový limit pro její ujetí je 111 hodin. Všechny týmy musí za 111 hodin projet čtyřiadvacet kontrolních bodů. Trasu si však každý tým určuje sám.

Lidovky.cz: Dá se to zvládnout i za kratší dobu? 
Loni to nejrychlejší tým zvládl asi za 73 hodin. My jsme to zvládli s časem zhruba 90 hodin. 

Lidovky.cz: Vy jste už absolvoval různé cyklistické závody. V čem je tenhle jedinečný? 
Mám za sebou mnohé závody v různých sportech, ale tohle je pro mě naprosto mimořádný projekt, protože atmosféra na něm je neopakovatelná. Sám sportovní zážitek je velký a silný, ale všechno to kolem - že se závod motá kolem handicapovaných lidí, kteří by se jinak nedostali na handbike nebo někam do světa. V září se potom navíc koná pro patrony zážitkový víkend, kde se potkají všechny týmy. Je z toho cítit taková sounáležitost. 

Lidovky.cz: Váš tým chce pomoci mladému vystudovanému lékaři Janu Vokurkovi. Jak přesně mu můžete pomoci?
Naším cílem je jednak upozornit na problém onemocnění motýlích křídel, které je extrémně nepříjemné. Člověka vyřazuje ze společnosti, ať už kvůli obrovské bolesti, tak kvůli tomu, jak vypadá jeho kůže. Lidé z toho mohou mít strach, ačkoli to jakkoli nepoškozuje mozek, takže jsou lidé s touto nemocí naprosto při smyslech. Druhou věcí je to, že léčba tohoto onemocnění je hodně nákladná. 

Chcete pomoci?

Chcete přispět? ,Charitativní organizace DEBRA ČR nabízí přímý způsob, jak podpořit pacienty s nemocí motýlích křídel, a to zasláním dobrovolné částky na číslo účtu: 2166032028/5500 – VS 111

Po jisté době ji i pojišťovny odmítají hradit, takže jsou pacienti odkázáni na různé neziskovky (v případě závodu na organizaci Debra - pozn. red.), protože by jinak neměli na obvazový materiál. Ten stojí měsíčně třeba i 80 tisíc korun. Uvidíme, kolik se podaří vybrat peněz. 

Lidovky.cz: Kolik lidí pojede v týmu za Jana Vokurku? A kudy pojedete?
Jede nás celkem osm, včetně jednoho handicapovaného sportovce. S námi pojede Aleš Moravec, který oslepl při nehodě. Ten pojede na dvojkole s jezdcem bez postižení. Pojedeme z Prahy do Liberce, poté do Ostravy a vrchem do Košic. Tam se to otočí a jede se jihem přes České Budějovice, Mariánské Lázně zpátky do Prahy. Bude to asi patnáct tisíc metrů převýšení.

Honzíkova cesta
Honzíkova cesta

Lidovky.cz: Jak vlastně vznikl nápad uspořádat takový závod?
Závod 111 hodin vznikl v hlavě Heřmana Volfa, což je chlap, který se dostal na vozík po úrazu na lyžích. Už jako aktivní handicapovaný sportovec dostal nabídku jet závod Run Across America, jeden z nejslavnějších ultimátních cyklistických závodů. Nicméně zjistil, že účast stojí řádově několik set tisíc korun, a tak si řekl, že za takové peníze je schopen udělat podobný závod u nás. To se mu povedlo a letos se jede už třetí ročník.

Lidovky.cz: Kolik týmů celkem pojede a kdo se závodu účastní?
Jedou to většinou firemní týmy. My ale máme soukromý tým, jsme parta nadšenců. Nikdo nás nesponzoruje. Každý tým jede za svého patrona, tedy za člověka s postižením, kterému se věnuje finanční výtěžek. Celkem letos pojede 31 týmů. Kromě různých firem a bank jedou i nadšenci, kteří třeba jedou na skládačkách místo silničních kol. Jsou tam třeba týmy jen hluchých lidí nebo třeba ryze holčičí skupiny.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...