Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

3118 kontaktů, 23 oklamaných, 3 nakažení. Policie dokončuje případ muže, který vědomě šířil HIV

Česko

  15:39
PRAHA - Ze seznamu všech čísel v mobilním telefonu Zdeňka Pfeifera, který vědomě šířil HIV, vytipovali kriminalisté 2180 možných obětí. Po důkladné mravenčí práci pak doporučili 1018 lidem zajít na krevní testy. Výsledek policejního šetření nakonec ukázal na 23 obětí, kterým muž lhal o svém zdravotním stavu. Mezi nimi jsou tři nakažení virem HIV, jeden je nezletilý.

Hledaný Zdeněk Pfeifer vědomě šířil HIV foto: ČTK

Na internetových seznamkách vystupoval pod mnoha přezdívkami. Jeho cílem bylo získat nové kontakty a nové sexuální zážitky. Obětmi osmačtyřicetiletého Zdeňka Pfeifera z Mostecka byli vždy homosexuální muži. Žádnému z nich ale o své nemoci neřekl. Neinicioval ani použití ochrany.

Policie případ dokončuje

Případ Pfeifera, na nějž je vydán mezinárodní i evropský zatykač, se po sedmi měsících vyšetřování blíží k důležitému milníku. „Věc bych chtěl ukončit návrhem na podání obžaloby,“ uvedl pro server Lidovky.cz vyšetřovatel Milan Rychnovský.

„Chybí nám vyslechnout poslední svědek. V nejbližší době budou všechny strany zavolány k seznámení se spisem a rozhodně bude podán návrh na podání obžaloby na krajské státní zastupitelství,“ dodal. Pfeifer je stíhán jako uprchlý, je obviněn z těžkého ublížení na zdraví a také z šíření nakažlivé lidské nemoci, hrozí mu až 12 let vězení.

Lovec kontaktů udržoval intimní styk s minimálně 23 lidmi pocházejících ze všech koutů republiky. Ti se policii přihlásili buď sami, nebo se k nim vyšetřovatelé dostali skrz telefonáty a následné výslechy. „U všech z nich je zahájeno trestní stíhání pana Pfeifera,“ uvedl hlavní ústecký vyšetřovatel.

Ústecká policie na případu spolupracovala se všemi kraji. Nejvíc kontaktů ze seznamek měl Pfeifer v Ústeckém kraj, dále v Pardubickém kraji a Praze.

Promiskuitní Pfeiferův styl života má podle Záhumenského doživotní následky minimálně pro tři osoby. Jedním z nich je dokonce i nezletilý chlapec. Právě jeho případ na začátku roku odstartoval celou kauzu. Když rodina tehdy třináctiletého chlapce zjistila, že s Pfeiferem udržoval sexuální styk, poslala ho za lékaři. Ti mu diagnostikovali virus HIV.

Policie je přesvědčená, že se dvě oběti nakazili právě od Pfeifera. Třetí muž mohl mít virus už v době, kdy udržoval sexuální poměr s mužem na útěku.

Policisté během vyšetřování vytipovali dvě města, ve kterých by se Pfeifer mohl pohybovat. „Přes Policejní prezidium byla o těchto místech informována Thajská královská policie. V tuto chvíli čekáme na výsledky jejich šetření,“ uvedl serveru Lidovky.cz kriminalista Pavel Záhumenský. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by muž, jenž vědomě šířil nemoc, z Thajska vycestoval.

Tři tisíce kontaktů

Policisté během téměř půl roku prověřovali telefonní kontakty na několika sim kartách, které Pfeofer dříve používal. „Celkový počet jeho kontaktů v mobilu byl 3118,“ líčil Záhumenský, jak mimo jiné probíhalo šetření kriminalistů.

Zdeněk Pfeifer. Hledaný muž, jenž vědomě šířil HIV.

Díky důkladné mravenčí práci se následně vyšetřovatelé dostali na nižší počet číšel: Z 2180 kontaktů 113 čísel mířilo do ciziny, dalších 622 kontaktů patřilo různým společnostem – od opraven aut, přes kadeřníky až po prodejce medu. 55 kontaktů vázalo Pfeifera k rodinným příslušníkům.

Dalších 148 čísel se nepodařilo prověřit či spojit s konkrétním majitelem. Nebyla už v provozu.

Po další selekci policisté nakonec ‚vytěžili‘ stěžejních 1018 kontaktů. Stejný počet osob kriminalisté buď vyslechli nebo jim doporučili jít na krevní testy, aby zjistili, jestli se od Pfeifera také nenakazili. Kolik z nich tak učinilo, však není jisté. „Nemáme téměř žádnou zpětnou vazbu,“ vysvětlil Záhumenský s tím, že se ozývali jen ti, kterým kontrola dopadla dobře.

Nic z toho by se ovšem nemuselo stát, kdyby státní zástupce při rozhodování o Pfeiferově vzetí do vazby vyslovil souhlas, jak po něm žádali policisté už na podzim roku 2014 (tehdy byl obviněn z „pouhého“ zneužití nezletilého chlapce, nejde o výše zmíněný případ virem HIV nakaženého nezletilého chlapce - pozn. red.) Báli se totiž, že by mohl pokračovat v trestní činnosti. Státní zástupce Václav Richtr však jejich přání neuposlechl a Pfeifera pustil na svobodu.

Přestože si jeho nadřízení případ kvůli řadě pochybností převzali do svých rukou, žalobce unikl kárné žalobě. Jeho mylné rozhodnutí má podle šéfa státních zástupců Ústí nad Labem Jana Jakovce sloužit jen jako jakési varování.

ALARMUJÍCÍ NÁRŮST HIV

V Česku letos v prvním čtvrtletí přibylo rekordně nových pacientů s virem HIV. Testy potvrdily nákazu u 95 lidí. V únoru lékaři evidovali 36 případů, což je vůbec nejvyšší měsíční počet od počátku sledování infekce v roce 1985. VÍCE ČTĚTE ZDE

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!