20. prosince 2017 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

5 nejlepších bramborových salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Přinášíme nejlepší recept na bramborový salát. Vyzkoušejte ho. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přinášíme nejlepší recept na bramborový salát. Vyzkoušejte ho. | foto: Shutterstock

PRAHA Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu. Každá rodina má svůj osvědčený recept. My vám přinášíme pět variací salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů. Třeba vás inspirují.

Klasický bramborový salát
David Korecký, restaurace Konírna

600 g brambor
3 vejce
4 sterilované okurky
středně velká cibule
sůl, pepř, lák z okurek (dle potřeby)
3 lžíce majonézy
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 lžíce plnotučné hořčice

Příprava: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory, zeleninu i vejce nakrájíme na menší kostičky. Přidáme majonézu, hořčici nadrobno nasekanou cibulku a na kostičky nakrájené okurky. osolíme, opepříme a dle chuti přilijeme lák z okurek.

Salát začneme míchat, až když máme všechny suroviny v jedné míse, a mícháme lehce, odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení necháme salát v lednici odležet do druhého dne.

VÁNOCE NA SERVERU LIDOVKY.CZ


Bramborový salát
Pavel Sapík, Terasa U Zlaté studně

1 kg brambor
0,3 kg mrkve
0,1 kg celeru
0,1 kg hrášku
1 velká cibule
0,4 kg okurek
3 lžíce hořčice
0,4 kg majonézy
sůl, pepř, cukr
kudrnka
5 vařených vajec

Příprava: Předem vařené a vychlazené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme kostičky zeleniny a nakrájenou a spařenou cibuli, okurky, hrášek a vše smícháme s majonézou. Ochutíme hořčicí, lákem z okurek, solí, pepřem a špetkou cukru. Zdobíme na čtvrtky nakrájenými vejci a sekanou kudrnkou.


Lehký bramborový salát
Roman Paulus, Radisson Blu Alcron
 
500 g salátových brambor
200 ml silného kuřecího vývaru
50 ml rostlinného oleje
100 g červené cibule
30 g plnotučné hořčice
sůl, ocet, pepř

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nakrájíme na kolečka. Veškeré suroviny přidáme k bramborám a přelijeme teplým vývarem. Necháme marinovat a občas zamícháme. Před podáváním je dobré salát ochutnat a znovu dochutit. Salát nemá být moc hutný, ale spíše řídký. Podáváme ke smaženému kaprovi s citronem.

Nalehko. Zkusit pro změnu verzi bez majolky radí Roman Paulus z Alcronu.

Nalehko. Zkusit pro změnu verzi bez majolky radí Roman Paulus z Alcronu.

Slovenský bramborový salát
Viktor Mráz, restaurace V Polích

1000 g salátových brambor
2 středně velké cibule
menší sklenička okurek i s lákem
trocha olivového oleje
sůl, pepř, případně ocet

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a cibuli, zalijeme trochou láku z okurek a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem. Můžeme přidat i trochu octa.


Lahůdkový bramborový salát s jablkem
Luboš Loose, restaurace Na Spilce

3/5 salátových brambor
1/5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
nakládané okurky
kyselé jablko
gothajský salám
cibule
majonéza
hořčice
sůl, pepř, cukr, ocet
worcestrová omáčka

Příprava: Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, přidáme pokud možno na stejnou velikost nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, okurky, jablko (raději kyselejší), gothajský nebo šunkový salám a cibulku nakrájenou najemno. Vše lehce promícháme. Majonézu (ne lehkou!) rozředíme trochou nálevu z okurek, ochutíme pepřem, solí, cukrem, hořčicí a vše přidáme do nakrájených surovin. Promícháme a na závěr opatrně dochutíme worcestrovou omáčkou, octem, popřípadě dosolíme. Hotový salát necháme dobře vychladit a podáváme ještě týž den, co byl připraven.

Jaký bramborový salát udělat letos?

Lidovky.cz




Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!