Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Pět nejskvělejších bramborových salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů

Nejskvělejší bramborové saláty foto: Shutterstock

Doporučujeme
Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu. Každá rodina má svůj osvědčený recept. My vám přinášíme pět variací salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů. Třeba vás inspirují.
  5:00

David Korecký: Klasický bramborový salát

  • 600 g brambor
  • 3 vejce
  • 4 sterilované okurky
  • středně velká cibule
  • sůl, pepř, lák z okurek (dle potřeby)
  • 3 lžíce majonézy
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice

Příprava: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory, zeleninu i vejce nakrájíme na menší kostičky. Přidáme majonézu, hořčici nadrobno nasekanou cibulku a na kostičky nakrájené okurky. osolíme, opepříme a dle chuti přilijeme lák z okurek.

Salát začneme míchat, až když máme všechny suroviny v jedné míse, a mícháme lehce, odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení necháme salát v lednici odležet do druhého dne.

Tip na Štědrý večer od šéfkuchaře Kaliny: Rybí polévku dělám podle receptu své babičky, ale hlavu do ní nedávám

Pavel Sapík: Jednoduchý bramborový salát

  • 1 kg brambor
  • 0,3 kg mrkve
  • 0,1 kg celeru
  • 0,1 kg hrášku
  • 1 velká cibule
  • 0,4 kg okurek
  • 3 lžíce hořčice
  • 0,4 kg majonézy
  • sůl, pepř, cukr
  • kudrnka
  • 5 vařených vajec

Příprava: Předem vařené a vychlazené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme kostičky zeleniny a nakrájenou a spařenou cibuli, okurky, hrášek a vše smícháme s majonézou. Ochutíme hořčicí, lákem z okurek, solí, pepřem a špetkou cukru. Zdobíme na čtvrtky nakrájenými vejci a sekanou kudrnkou.

kapr a salát

Roman Paulus: Lehký bramborový salát bez majonézy

  • 500 g salátových brambor
  • 200 ml silného kuřecího vývaru
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 g červené cibule
  • 30 g plnotučné hořčice
  • sůl, ocet, pepř

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nakrájíme na kolečka. Veškeré suroviny přidáme k bramborám a přelijeme teplým vývarem. Necháme marinovat a občas zamícháme. Před podáváním je dobré salát ochutnat a znovu dochutit. Salát nemá být moc hutný, ale spíše řídký. Podáváme ke smaženému kaprovi s citronem.

Tip šéfkuchaře Vávry, který zlepší chuť bramborového salátu. Přilijte panák láku

Viktor Mráz: Slovenský bramborový salát

  • 1000 g salátových brambor
  • 2 středně velké cibule
  • menší sklenička okurek i s lákem
  • trocha olivového oleje
  • sůl, pepř, případně ocet

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a cibuli, zalijeme trochou láku z okurek a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem. Můžeme přidat i trochu octa.

Luboš Loose: Lahůdkový bramborový salát s jablkem

Další tipy na bramborové saláty

  • 3/5 salátových brambor
  • 1/5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • nakládané okurky
  • kyselé jablko
  • gothajský salám
  • cibule
  • majonéza
  • hořčice
  • sůl, pepř, cukr, ocet
  • worcestrová omáčka

Příprava: Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, přidáme pokud možno na stejnou velikost nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, okurky, jablko (raději kyselejší), gothajský nebo šunkový salám a cibulku nakrájenou najemno. Vše lehce promícháme.

Majonézu (ne lehkou!) rozředíme trochou nálevu z okurek, ochutíme pepřem, solí, cukrem, hořčicí a vše přidáme do nakrájených surovin. Promícháme a na závěr opatrně dochutíme worcestrovou omáčkou, octem, popřípadě dosolíme. Hotový salát necháme dobře vychladit a podáváme ještě týž den, co byl připraven.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...