Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

5 nej receptů z chřestu od špičkových restaurací

Jídlo

  7:00
Chřest zaplavuje česká tržiště. Díky vysokému obsahu vitamínů, a minerálů, je považován za přírodní elixír mládí. A to už je důvod, proč chřest ochutnat. Jak ho ale uvařit? Můžete na slano i na sladko. Tady je 5 receptů od šéfkuchařů vybraných restaurací. Ochutnat je můžete i v rámci festivalu Chřestfest, který právě probíhá.

Bílý chřest. foto: Shutterstock

Chřestovo-rebarborový koláč
(Green House Restaurant)

Suroviny: 100 g hladké mouky * 160 g másla * 2 žloutky * 80 g cukru moučky * citronovou kůru * šťávu z 1/2 pomeranče * 400 g bílého chřestu * 250 g rebarbory * 200 g cukru krupice * 1 celou skořici * 80 g másla  * 80 g cukru krupice * 160 g hrubé mouky  * vanilkovou zmrzlinu

Chřestovo-rebarborový koláč

Postup: Suroviny na těsto smícháme dohromady a vytvarujeme do připravené formy. Pečeme při 165 stupních 10 minut. Chřest oloupeme, odřízneme tvrdé konce a poté spaříme 3 minuty v osolené vodě a vkládáme do připravené vody s ledem, ihned vyndáme. Suroviny na náplň do koláče dusíme společně s chřestem nakrájeným na kousky cca 15 minut. Směs necháme prochladnout, vyjmeme skořici a vkládáme na předpečené linecké těsto. Posypeme drobenkou. Dopečeme ještě 8 minut na 165 stupňů. Koláč podáváme teplý s vanilkovou zmrzlinou.

ČTĚTE TAKÉ:

Marinovaný losos gravlax s chřestovým coulis a vejcem
(Renommé restaurant) - recept pro 4 osoby

Suroviny: 200 g lososa * 200 g zeleného chřestu * 1 pomeranč *  3 vejce * olivový olej * jedlá soda * cukr * sůl *

Postup: Lososa vykostíme a zbavíme kůže, vložíme do mísy kůží nahoru a zasypeme smíchaným cukrem se solí v poměru 4:3 a šťávou z pomeranče. Necháme marinovat 4h v lednici. Dvě vejce uvaříme v osolené vodě na 4min. Chřest oloupeme, zbavíme zdřevnatělých konců, spaříme do měkka ve vodě s přidanou jedlou sodou. Poté scedíme, rozmixujeme s oloupanými vejci v mixéru a postupně přilíváme vychladlý olivový olej, dokud hmota nezhoustne. Dochutíme solí. Zbylá vejce uvaříme natvrdo. Lososa nakrájíme na tenké plátky, vrstvíme je na sebe a prokládáme je na kostičky nakrájeným vejcem.

Krémová chřestová polévka s estragonem
(Amade Restaurant)

Suroviny: 200 g bílého chřestu * 2 lžíce mouky * 2 lžíce másla * 1 svazek boquete garni * 200 ml smetany * 1 lžička estragonu * sůl * pepř

Krémová chřestová polévka s estragonem.

Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme chřestovým vývarem z chřestových slupek a důkladně provaříme s boquete garni. Přecedíme, dochutíme ,přidáme smetanu, máslo, oloupaný bílý chřest, estragon a vaříme ještě asi 30 minut. Rozmixujeme, scedíme a podáváme s opečenými chřestovými hlavičkami a olivovým olejem se snítkou estragonu.

Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami a letitým balsamikem
(Amade Restaurant)

Suroviny: 100 g bílého chřestu * 100 g zeleného chřestu *  3 žloutky * 150 g másla * 150 g cukru * 100 g jahod * 1 dcl portského vína * 2 lžíce medu * 1 lžíce zralého balsamica

Postup: Bílý chřest očistíme, oloupeme a rozvaříme v troše cukrového sirupu. Smetanu s cukrem a vanilkou svaříme a scedíme na žloutky, vrátíme do hrnce a necháme lehce přejít varem. Přidáme rozmixovaný chřestový rozvar. Nevaříme. Ve zmrzlinovači umícháme zmrzlinu. Jahody nakrájíme na kousky a marinujeme ve svaru z portského vína, cukru a medu. Zmrzlinu podáváme přelitou balsamikem a s trochou zeleného čerstvého chřestu.

Kde ochutnat chřest?

Chřestfest
30. 4. - 20. 5., vybrané restaurace, www.chrestfest.cz

Druhý ročník gastronomického festivalu Chřestfest láká opět na delikatesy ze 'šparglu'. Na všech těchto chřestových specialitách si budete moci pochutnávat celé tři týdny - festival začíná v pondělí 30. dubna a potrvá až do neděle 20. května.  Účastní se ho osm pražských, dvě brněnské a jedna ostravská restaurace. Opět připraví tříchodová menu za cenu 290 Kč. Více informací na ZDE.

Středočeský chřestový festival
5. 5., od 11 hodin, Nelahozeves,

Na festivalu ochutnáte speciality z chřestu, které připraví kuchař Jaroslav Sapík, studenti středočeských gastronomických škol a zástupci zahraniční gastronomie. Prodávat se bude i Chřestové víno se speciální etiketou. Na festival se můžete dostat historickým parním vlakem či výletní lodí. Zpáteční lodní jízdenku zakoupíte za 100 korun (v ceně je ochutnávka chřestového pokrmu, 2 x 2 dcl vína nebo nealkoholického nápoje). Lodě vyjíždějí z Prahy 8:30, z Mělníka v 9 hodin. Více informací a jízdní řády najdete ZDE.

Slavnosti chřestu v Ivančicích
18. 5. - 20. 5., Ivančice, www.slavnostichrestu.cz/

Na čerstvý chřest a gastronomické speciality lákají návštěvníky organizátoři Slavností chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Přímo z pole přivezou až čtyři tuny čerstvého chřestu. Hlavní část akce začne v pátek 18. května. V neděli bude možné zhlédnout
kuchařskou show Romana Pauluse z pražského Alcronu. O týden dříve se začne podávat chřest v restauracích. Speciality z této delikatesy bude možné ochutnat také v restauracích v Praze, Brně a dalších krajských městech. Více informací ZDE.

Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu
(Renommé Restaurant) - 4 porce

Suroviny: 500g zeleného chřestu * 500g bílého chřestu * 100 g tyrolského špeku * 400g Arborio rýže * bílé víno * drůbeží vývar *100 g máslo * česnek * šalotka * parmezán

Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu.

Postup: Z vývaru, vychladlého másla, bílého vína a soli připravíme vyšleháním emulzi, kterou zavaříme. Zelený chřest oloupeme, ulámeme zdřevnatělé konce a vkládáme do připravené emulze, pošírujeme do změknutí. Chřest vyjmeme z emulze, zabalíme po 4ks do plátku tyrolského špeku a dáme na plech do vyhřáté trouby na 160°C na 5min. Bílý chřest očistíme stejně jako zelený, nakrájíme na menší kusy a spaříme. Šalotku a česnek nasekaný nadrobno zpěníme na másle, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, bílým vínem a vaříme cca 14 minut dokud rýže nezměkne. Když je rýže téměř měkká přidáme chřest, parmezán, sůl a dovaříme do měkka. Na závěr přidáme 2 kostky vychladlého másla.

Autoři: ,

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč