Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

5 nej receptů, které můžete udělat s kuskusem

Jídlo

  11:40
Kuskus se hodí pro přípravu rychlých jídel. Jeho největší výhodou je, že se nemusí vůbec vařit. Stačí ho jen zalít horkou vodou a počkat, až nabobtná. Přinášíme vám několik jednoduchých receptů.

Kuskuk se zeleninou
Do prostorné mísy nasypejte hrnek kuskusu a zalijte ho dvojnásobným množstvím zeleninového vývaru. Nechte přikryté poklicí 20 minut. Mezitím si nakrájejte zeleninu - 2 mrkve, kedlubnu, cibuli a kousek zelí - na nudličky, osmažte je na oleji, přidejte sůl a kari. Kuskus a zeleninu smíchetjte dohromady.

Základní příprava kuskusu

Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2 (2 díly vody na 1 díl kuskusu). Po zalití nechte cca 10 – 15 minut stát, pročechrejte vidličkou, a buď přímo servírujeme jako přílohu, náplň nebo ho můžete různě dochutit.

Jablečný kuskus s ořechy
2 hrnky kuskusu dejte do mísy a zalijte dvojnásobným množstvím jablečné šťávy. Přikryjte a nechte šťávu vsáknout. Poté vmíchejte 50 g nasekaných sušených švestek a 50 g pokrájených sušených jablek, čtvrt lžičky mletého kardamomu, můžeme přidat hrst opražených a nasekaných ořechů. Na závěr zakápneme 3 lžícemi javorového sirupu (můžete použít i med). Dezert lze podávat teplý i chlazený.

Jednoduchý salát z kuskusu
Dva hrnky kuskusu zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, smíchejte ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou (okurky, rajčata) a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem a nechte hodnu odležet.

Kuskus s rajčaty a kozím sýrem
Do mísy nasypejte 3 hrnky kuskusu, zalijte dvojnásobným množstvím zeleninového vývaru. Když se vývar vsákne, přidejte 10 pokrájených cherry rajčátek, nakrájenou bazalku, měkký kozí sýr a zakápnětě olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Celou směs můžeme nechat zapéct v troubě.

Kuskus

Kuskus (Cous - cous) je vlastně druh těstovin. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a poté se tvaruje do drobných kuliček. Ty jsou pak napařovány a vysušeny. Je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně, především Maroka. Dnes už je ale kuskus rozšířen po celém světě.

Lilek plněný kuskusem
Dva lilky rozpůlte podél, dužinu vydlabejte, nakrájejte ji na kostičky a zakapeme citrónovou šťávou. Vydlabané lilky posolíme a dáme stranou. Před plněním je otřete a vymažte lžící olivového oleje.

Mezitím si připravte kuskus (asi 200 g). K zalití použijte vývar. Na olivovém oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli, přidejte tři stroužky česneku a dužinu lilku, vše orestujte. Pro zvýraznění chuti přidejte nasekanou anglickou slaninu. V sezóně můžete přidat hrst čerstvých hub.

Hotovou směs smíchejte s kuskusem, přidejte 4 kousky pokrájených sušených rajčat, nahrubo nastrouhaný parmezán (může být i eidam), osolte a opepřete. Směsí naplňte lilky a pečte je v troubě na 180°C asi 40 minut.

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...