náhledy
Polešovičtí vinaři zarazili v sobotu v podvečer horu. Starobylým rituálem se tak uzavírají vinice před vinobraním.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Vstoupit kromě majitele do něj napříště smí jen děti a těhotné ženy. Ostatním hrozil přísný trest.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Tak jaképak letos bude?
Autor: Petr Topič, MAFRA
Ale máme tu krásně, co?
Autor: Petr Topič, MAFRA
Horenské právo shrnovalo mnoho vinařských předpisů. Bylo též chápáno jako volený úřad se soudní a trestní pravomocí. Odtud přísné tresty (sekání rukou) za krádeže vína. Platilo až do roku 1784, kdy byl vyhlášen patent o Všeobecném vinohorenském zřízení pro markrabství moravské.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Děvčata z polešovického folklorního kroužku Drmolice se musí nejdříve sezpívat.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Místní vinaře, kteří sedí v improvizovaném sklípku doprovodili zpěvem chlapi z Mužského pěveckého sboru Vážan.
Autor: Petr Topič, MAFRA
A Mužského pěveckého sboru Štabarc z Tečovic.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Vít Soják organizuje Zarážení hory v Polešovicích již pojedenácté. Kytice z loňska se nejdřív rituálně spálí spolu s kadidlem.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Pan farář horu požehnal. Popřál bohatou úrodu a všem příjemný zbytek večera. "A dom po dvou!"
Autor: Petr Topič, MAFRA
Pak už vinaři horu zarazí.
Autor: Petr Topič, MAFRA
A podepřou dvanácti kůly.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Při tom povídají pranostiky, které připadají na jednotlivé měsíce roku.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Nakonec svážou kůly tažňama.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Celý rituál zarážení hory by vydal na celou etnografickou studii. Slévají se v něm prastaré obyčeje spojené s ohněm a vodou s mladšími vrstvami křesťanství. Nepochybně starým prvkem je užití kytice z polního a lesního kvítí. Nesmí chybět turánek, jahodníček či třezalka. Nahoru se připevňuje kříž ozdobený jablky i hrozen čerstvého vína.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Hotař, který je určen, aby dohlížel na zavřené vinohrady, již dostal napít.
Autor: Petr Topič, MAFRA
A může se jít okusit a probrat, jak se loňská úroda vyvedla. Letošní bude zajisté dobrá.
Autor: Petr Topič, MAFRA