Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Tajný tip na vynikající svařák. Nevařit!


Svaření víno (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium
Glühwein v Německu a v Rakousku, mulled wine v anglicky mluvících zemích, varené vino na Slovensku, v Česku svařené víno neboli svařák. Tradiční nápoj provázející nejeden adventní trh. Víte ale, co všechno do něj bezpodmínečně patří?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Aby víno pochytilo všechnu úžasnou chuť a vůni koření a citrusů, musí se s ním povařit (nebo hodně dlouho louhovat). Jenže když víno skutečně svaříte, přijdete o alkohol. Řešení? Díky předem připravenému sirupu se vám to už nestane.

Skořicí a badyánem ochucovali horké víno už starověcí Římané, tehdy do něj neodmyslitelně patřil také bobkový list a tymián, které se dnes používají už jen výjimečně. A tehdy stejně jako dnes platilo, že jen díky dobrým vstupním surovinám bude dobrý i výsledek. Pokud si chcete pochutnat, při nákupu klíčové suroviny nesahejte po vínu, které byste nepili samotné. Levná vína bývají přesířená a chuť to definitivně zničí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.