9. května 2018 17:35 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

ANO a ČSSD si mají vyjasnit pojistky proti růstu nemocnosti, ladí programové prohlášení vlády

Andrej Babiš a Jan Hamáček | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Andrej Babiš a Jan Hamáček | foto: ČTK

PRAHA  Hnutí ANO si chce podle svého místopředsedy a vicepremiéra Richarda Brabce vyjasnit s ČSSD mimo jiné pojistky proti růstu nemocnosti, ke které by mohlo vést obnovené proplácení nemocenské v v prvních třech dnech stonání. Brabec to ve středu řekl novinářům při příchodu na jednání o programovém prohlášení společné vlády.

„I zástupci sociální demokracie řekli, že rozumí tomu, že je tady obava z toho, že ve chvíli, kdyby ta krátkodobá nemocnost skokově se vrátila tam, kde byla, tak by to v dnešní situaci skoro plné zaměstnanosti mohlo vést ke kolapsu desítek a stovek podniků,“ uvedl Brabec.

Jasno podle něj není zcela ani v rozdělení ministerstev, ani v jejich personálním obsazení. Žádné oficiální informace o kandidátech ČSSD prý zatím ANO nedostalo, dořešit to ale mají předsedové ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček, uvedl Brabec.

Sociálním demokratům by podle dosavadních dohod měla připadnout vedle vnitra, o které se vedly největší spory, i ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí.

Babiš a Hamáček se prozatím shodli v pondělí na textu koaliční smlouvy. Podle předsedy ČSSD byly vyřešeny všechny záležitosti ohledně pojistek, které strana v koaliční smlouvě chtěla mít. S přesným zněním návrhu dohody chce seznámit nejprve v pátek vedení ČSSD. Ve stejný den má vyhlásit vnitrostranické referendum o souhlasu s koaliční vládou ČSSD a ANO, kterou by tolerovala KSČM. V pátek se má sejít také poslanecký klub ANO.

Křehký koláč s ovocem

Lahůdka, která vás zasytí a dodá energii.