Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Automatické spropitné? Deset procent je to nejmenší, co si číšníci po právu zaslouží, říká restauratér

Iniciativa #milujemevino kolem pražských vinných barů Vinograf vyzvala veřejnost k diskusi o odměnách hostů pro personál restaurací. Od pondělí totiž zavedla automatické spropitné 10 procent. Co na to říkají majitelé restaurací a co si o automatickém spropitném myslí?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K33a74r50e65l 41P37e90k47a72ř

19. 6. 2020 16:27

Ano jestli chteji platit servis at ho účtují a je to předem známo v jake výši, pekne na uctenku at nejsou danove úniky jinak to je od restaurateru nehoráznost, at si svoje lidi slusne zaplatí a nebo at to neprovozuji, jsou knzivotu lidskému potrebnejsi provozy jak se nam nedávno dobre ukázalo. Zákazník se potom rozhodne jestli takovou restauraci navštívit chce nebo ne. Je tu ale mnohem podstatnější faktor nez daně a tim je zdravotní pojisteni. Představte si číšníka ktery ma 20 tisíc měsíčně čistého ale ofiko jen minimální mzdu, ze ktere plati zdravotní. A nekdo jiný ma taky 20 čistého ale ze mzdy hrubé, ze ktere zaplatí zdravotní on i jeho zaměstnavatel. Je to propadtny rozdíl kolik oba do systému přispějí napr. za 35 let prace a potom oba dostanou nemoc a oba dostanou stejne drahou náročnou léčbu. Jak je tohle podle panu restaurateru fair? :-(

0 0
možnosti

V restauracích bývala ještě běžná praxe, že spropitné rozděloval majitel restaurace na třetiny. 1/3 pro restauraci (možná kuchyni), 1/3 na rozbitý inventář, 1/3 pro obsluhu. Škoda, že se majitelé restaurací nezmínili i o tomto fenoménu. Ale proč veřejně přiznávat nezdaněný příjem.

0 0
možnosti

A co kdyby teda těch 10% zaplatil majitel hospody do výplaty a nepřenášel to, že špatně platí zaměstnance nebo jim neumí rozvrhnout lepší směny, na zákazníka?

0 0
možnosti

Restauratér a číšník také dávají jinde automaticky 10 % k ceně výrobku či služby? Platí třeba pivovaru o 10 % navíc za to, že jim dovezl pivo? Za komoušů zaměstnavatel dával číšníkům automaticky nižší platy právě o tolik, na kolik si přišli na tuzérech. Dnes není důvod, proč by měl host číšníkovi plat místo zaměstnavatele doplácet za to, že se k němu chová slušně a nepobryndá ho polívkou. Kdybych nebyl srab a těch pinglů bych se nebál, tak ode dneška nedám ani halíř navíc.

0 0
možnosti

Pan Karel Doubek, generalni reditel Hotelu Adria a jinych zarizeni je spatne informovan, pokud si mysli, ze v USA existuje povinna, automaticka platba spropitneho nebo svou velmi omezenou osobni zkusenost generalizuje. Nic takoveho v USA neexistuje. Nekdy pri reservacich vetsich skupin muze zarizeni upozornit na polozku za "service", ne spropitne, ktera bude prictena k uctu a zakaznik se muze dopredu rozhodnout, chce-li tam jit nebo si vyjednat zruseni nebo omezeni teto polozky. Naprosta vetsina zarizeni vsak pod souhrnem uctu ma radku na spropitne a nekdy take vyznaceni castky pri rozlicnych procentech spropitneho, ktere velmi vzacne zacina pod 10% a casto konci u 20% nebo 25%. A nekdy si to obsluha a kuchari, u kterych doufam, ze se na spropitnem podili, skutecne zaslouzi. Osobne, pri uplne spokojenosti, davam minimalni spropitne 15%, ale casto i vic (ziji v Kalifornii).

0 0
možnosti

Na základě této "logiky" by si spropitné/všimné zasloužil kde kdo. Ochotný úředník na úřadě jistě taky, v podstatě je to taky takový "číšník".

0 0
možnosti
Foto

Já jsem pro. Pokud si to pan restauratér myslí, tak by se mu nemělo bránit. Může jim dát i víc.

0 0
možnosti

Aha..a riť Paľovu by nechceli?8-o

0 0
možnosti

J61i49ř53í 98M91a24c15e23k

2. 6. 2020 10:54

Každý zaměstnanec i každý poctivý podnikatel platí ze všeho, co vydělá, daně. Všichni tak přispívají na školství, silnice, chodníky, obranu atd. atd. Všichni – kromě prostitutek a číšníků, kteří žijí z nedaněného spropitného. Za ně přispíváme my ostatní. Proč?

0 0
možnosti

Daně bych sem vůbec netahal.

Co mi ovšem uniká, proč dávat spropitné ausgerechnet číšníkům, když se nedává řidičům MHD, uklízečkám, projektantům, úředníkům, horníkům...

0 0
možnosti
Foto

No jen doufám, že si tuhle diskusi páni restauratéři přečtou... Už dlouho jsem nezažil takhle podobné názory. Celý život jsem každému, kdo si stěžoval na práci, říkal, můžeš hlasovat nohama, nelíbí se ti tu, dej výpověď a bež jinam. JInak naprostý souhlas, majitelé vlastně říkají, že by měli obsluze minimálně 10% přidat.

Pro Lidovky: co se tak zeptat těch lidí znovu, po přečtení diskuse?? Co si o tom myslí. Ani jeden nezmínil, že by obsluze přidal...

0 0
možnosti