Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Banánový chleba či zmrzlinový dort. Jak vařit bez laktózy?

Jídlo

  8:00
Máte alergii na laktózu, nebo jen špatně snášíte mléko či mléčné produkty? Některé studie dokonce tvrdí, že lidské tělo v průběhu stárnutí přestává vytvářet enzymy potřebné k trávení mléka. Pakliže chcete vařit bez mléka, můžete vyzkoušet recepty z nové kuchařky Vaříme bez mléka.

Zmrzlinový dort s pekanovým korpusem foto: Vaříme bez mléka/Synergie Publishing

Kuchařka nabízí sto receptů, které používají v současnosti oblíbené rostlinné alternativy klasického mléka, a to včetně mandlového, rýžového, konopného, sójového a kokosového mléka. 

Banánový chléb

  • ½ hrnku (120 ml) neochuceného kokosového nebo mandlového mléka o pokojové teplotě
  • 1 lžička jablečného octa ze cideru (jablečného octa)
  • nebo bílého vinného octa
  • 2 hrnky (250 g) polohrubé mouky
  • ¾ hrnku (150 g) nerafinovaného třtinového cukru
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • ¾ lžičky soli
  • 2 hrnky (450 g) rozmačkaných banánů (ze 4–5 velkých velmi zralých banánů)
  • ½ hrnku (120 ml) a k tomu navíc 2 lžíce (30 ml)
  • javorového sirupu o pokojové teplotě
  • ¼ hrnku (60 ml) extra panenského, rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička (5 ml) vanilkového extraktu

Předehřejte troubu na 180 °C (plyn stupeň 4). Olejem lehce vymažte formu na pečení (přibližně 23 x 13 cm). V malé misce nebo hrnku smíchejte kokosové mléko a ocet. Ve středně velké míse smíchejte mouku, třtinový cukr, jedlou sodu, mletou skořici a sůl. Do směsi nalijte směs kokosového mléka s octem, rozmačkané banány, javorový sirup, kokosový olej a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se směs dobře nespojí. Pak těsto nalijte do připravené chlebové formy.

Banánový chleba

Asi hodinu pečte v troubě na středním roštu nebo dokud se vám párátko, kterým píchnete do středu chleba, nepřestane lepit a nebude po vytažení čisté. Než chleba vyklopíte na chladicí mřížku, nechte ho ve formě 20 minut chladnout. Podávejte teplý nebo o pokojové teplotě.

Grilovaný grapefruit s medovým kokosovým jogurtem
Grilovaný grapefruit je velká dobrota, a to obzvlášť, dáte-li si ho s domácím kokosovým jogurtem a medem. Můžete ho také podávat s jedlými květinami při zvláštní přiležitosti o brunchi, například s lichořeřišnicemi, nebo si kokosový jogurt připravte předem a grapefruit ogrilujte ráno v pracovní den, až budete spěchat a normálně byste snídani vynechali.

  • 2 velké grapefruity, rozpůlené
  • ¼ hrnku (50 g) organického třtinového cukru nebo surového cukru
  • špetka skořice
  • špetka mořské soli

na kokosový jogurt s medem:

  • 2 hrnky (460 g) kokosového jogurtu
  • 3 lžíce (45 ml) medu nebo podle chuti jedlé květiny na ozdobu (volitelné)

Předehřejte gril. Ze spodní části každého grapefruitu odkrojte malý plátek, aby vám grapefruity dobře stály. Rozložte je na plech vrchní částí vzhůru. V malé misce nebo hrnku smíchejte cukr, skořici a sůl a všechny půlky touto směsí rovnoměrně posypte. Grilujte 7–10 minut nebo dokud se cukr neroztaví a nezačne karamelizo- vat. Nechte grapefruity 5–10 minut chladnout.

Mezitím v malé misce smíchejte kokosový jogurt a med. Podávejte každou půlku grilovaného grapefruitu s pořádnou porcí jogurtu a jedlých květin (chcete-li je použít).

Grilovaný grapefruit s medovým kokosovým jogurtem

Zeleninový quiche z pohankové mouky

Tenhle bezmléčný a bezlepkový quiche neobsahuje žádnou sóju a je výborný pro ty, kteří trpí více druhy alergie, ale bude stejně chutnat i ostatním. Těsto se nemusí válet a kuchaři, kteří mají spěch, tak ušetří čas. Vyzkoušejte různé sezónní bylinky a zeleninu a upravte si quiche podle sebe.

na těsto: 

  • 1½ hrnku (190 g) pohankové mouky
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku (120 ml) panenského kokosového oleje o pokojové teplotě
  • 2–3 lžíce (30–50 ml) vody o pokojové teplotě

na zeleninovou náplň: 

  • 2 lžíce (30 ml) kokosového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na jemno
  • 2 stroužky česneku, nakrájeného na jemno
  • 1 červená sladká paprika, na kostičky nebo na plátky
  • 1 hrnek (70 g) žampiónů nakrájených na plátky
  • ¼ hrnku (10 g) na jemno nasekané čerstvé bazalky
  • 6 velkých organických vajec
  • 1½ hrnku (0,4 l) sójového mléka
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 hrnek (30 g) čerstvého baby špenátu bez stonků

Do kuchyňského robota nasypte pohankovou mouku a sůl a nechte chvíli promíchat. Přidejte kokosový olej a opět nechte promíchat. Přilévejte vodu po lžících, dokud se těsto nespojí. Předehřejte troubu na 190 °C (plyn stupeň 5). Formu na koláč (cca 23 cm v průměru) zlehka vymažte olejem. Vtlačte těsto do připravené formy a prsty je co nejvíce uhlaďte. Než si připravíte náplň, dejte formu s těstem do mrazáku.

Zeleninový quiche z pohankové mouky

Ohřejte kokosový olej na velké pánvi na středně vysokou teplotu. Hoďte na pánev cibuli a česnek a restujte, často míchejte, dokud nebude cibule měkká a nezesklovatí, tak 3–5 minut. Přidejte sladkou papriku a restujte další minutu či dvě, potom přidejte houby. Ještě další 2–3 minuty poduste a často míchejte. Sundejte pánev z plotny a vmíchejte do směsi čerstvou bazalku. Dejte stranou. 

Ve velké míse rozšlehejte vejce a pak do nich zašlehejte sójové mléko a sůl. Do pánve se zeleninou přidejte špenát, poté směs přesypte na připravený základ do koláčové formy, zeleninu přitom rovnoměrně rozprostřete. Zalijte zeleninu vajíčkovou směsí.

Dejte péct na 35–45 minut nebo dokud nebude quiche lehce hnědý a jeho střed už nebude poddajný, ale propečený. Nechte quiche před podáváním 15 minut chladnout. Podávejte teplý.

Krémová rajčatová polévka

  • 400 g plnotučného kokosového mléka v plechovce, vychlazeného přes noc v lednici
  • 3 lžíce (50 ml) kokosového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na jemno
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na jemno
  • 2 lžíce (30 g) rajčatového protlaku
  • 2 lžíce (30 g) polohrubé mouky
  • 3 hrnky (700 ml) zeleninového bujónu s nízkým obsahem sodíku
  • 800 g rajčat na kostičky v plechovce
  • 2 lžíce (30 g) organického nerafinovaného cukru
  • ½ lžičky mořské soli a víc podle chuti
  • ½ hrnku (120 ml) neslazeného sójového nebo mandlového mléka
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti kokosový krém na ozdobu (volitelné)

Propíchněte vychlazené plechovky s kokosovým mlékem a nechte vytéct tekutinu. Otevřete plechovky a lžící do malé misky vydlabejte kokosový krém. V litinovém kotlíku nebo ve velkém polévkovém hrnci ohřejte na středně vysokou teplotu kokosový olej. Přidejte do něj cibuli a česnek a restujte, často míchejte, než bude cibule měkká a zesklovatí. Přidejte rajčatový protlak a vařte minutu nebo dvě, stále míchejte. 

Rajčatová polévka

Postupně přidávejte zeleninový bujón a dál míchejte. Vmíchejte rajčata na kostičky, cukr a sůl. Snižte teplotu a při mírném varu pomalu vařte 30 minut. Postupně přelijte polévku do mixéru nebo kuchyňského robota a rozmixujte ji do krémova. Přelijte polévku zpátky do hrnce a vmíchejte kokosový krém a sójové mléko. Okořeňte mořskou solí a černým pepřem a hned podávejte. Chcete-li, můžete navrch přidat lžíci kokosového krému.

Zmrzlinový dort s pekanovým korpusem
Ať už na tenhle dort použijete koupenou, nebo domácí bezmléčnou zmrzlinu, nikdo neuhodne, že je skutečně bez mléka. Vrstvy zmrzliny a bohatá čokoládová náplň na grahamovo-pekanovém korpusu z něj dělají výjimečnou událost.

  • 1½ hrnku (180 g) rozdrobených bezmléčných grahamových krekrů
  • 1 hrnek (110 g) na jemno nasekaných pekanových ořechů
  • ¼ hrnku (30 g) nerafinovaného třtinového cukru
  • ½ hrnku (120 ml) rozpuštěného kokosového oleje

na čokoádovou náplň:

  • 2 (440 ml) plechovky kokosového mléka vychlazeného přes noc v lednici
  • ¼ hrnku (90 ml) javorového sirupu
  • 280 g bezmléčné tmavé čokolády rozlámané na kousky

na zmrzlinové vrstvy: 

  • 4 hrnky (560 g) rozměklé vanilkové zmrzliny
  • 4 hrnky (560 g) rozměklé čokoládové zmrzliny

Příprava korpusu. Předehřejte troubu na 180 °C. Zlehka vymažte dno a stěny dortové formy o průměru asi 23 cm kokosovým olejem. Smíchejte rozdrobené grahamové krekry, pekanové ořechy a cukr v kuchyňském robotu nebo v mixéru a nechte stroj pracovat, dokud se pekanové oříšky neroze- melou a přísady dobře nesmísí. Přidejte rozpuštěný kokosový olej a mixujte, dokud se korpus nespojí a nebudou jej tvořit vlhké drobečky. 

Natlačte korpus rovnoměrně na dno připravené dortové formy a na její stěny. Pečte 10 minut nebo dokud nebude korpus zlatavě hnědý. Nechte korpus úplně vychladnout. Propíchněte plechovky s kokosovým mlékem a nechte z nich vytéct tekutinu. Dejte 1 kopeček kokosového krému a javorový sirup do malého rendlíku na plotnu, hřejte na středně vysokou teplotu a promíchejte je, aby se spojily. 

Zmrzlinový dort s pekanovým korpusem

Ohřívejte, než z povrchu začne stoupat pára a než se směs začne vařit. Dejte tmavou čokoládu do žáruvzdorné nádoby a zalijte ji kokosovým krémem. Nemíchejte a nechte 5 minut odpočinout. Potom náplň míchejte, dokud nebude úplně hladká, a nechte ji 45 minut chladnout při pokojové teplotě. Každých 15 minut ji promíchejte.

Potřete vychlazený korpus 3 hrnky (420 g) vanilkové zmrzliny. Na zmrzlinu lžící rozetřete ¾ hrnku čokoládové náplně. Dejte dort do mrazáku na 10–15 minut nebo dokud čokoládová náplň neztuhne (nechte zbývající zmrzlinu v lednici, nebo ji znovu zmrazte, je-li to nutné, aby neroztála). Rozetřete 3 hrnky (420 g) čokoládové zmrzliny na ztuhlou čokoládovou náplň a na ni přidejte další ¾ hrnku čokoládové náplně. Dejte dort zpátky do mrazáku na 10–15 minut nebo dokud čokoládová náplň neztuhne. 

Náplň potřete zbývající čokoládovou a vanilkovou zmrzlinou, můžete je stěrkou trochu promíchat. Nahoru rozetřete zbývající čokoládovou náplň a uhlaďte ji lžící nebo stěrkou. Dejte přes noc zmrazit. Než dort budete krájet, nechte jej 5–10 minut rozmrznout při pokojové teplotě.

Recepty pochází k kuchařky Vaříme bez mléka, kterou vydalo nakladatelství Synergie Publishing

 

Autor:
Témata: mléko, dort, chléb

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...