Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bednáři nezahálejí. Prazdroj navyšuje počet svých dubových sudů

Pivo

  20:42
PLZEŇ - Inventář klasických dubových sudů v Plzeňském Prazdroji se rozrůstá. Dva nové ležácké sudy dokončili pivovarští bednáři v těchto dnech.

Bednáři v Prazdroji vyrobí ročně dva nové ležácké sudy. foto: ČTK

Bednáři Plzeňského Prazdroje v těchto dnech dokončili a vysmolili dva nové ležácké sudy o objemu kolem 40 hektolitrů, které se nyní přesunou do ležáckých sklepů.

„Každoročně vyrobíme dva kusy. Zároveň dvakrát v roce smolíme, minimálně 26 sudů ze sklepa, podle požadavků pivovaru,“ uvedl mistr bednářů Josef Hrůza.

Osmičlenná parta výrobců a opravářů dřevěných pivních sudů je v Evropě raritou.

Ležácké sudy i soudky na export

Pečují o poslední firemní sudy a kádě a kromě toho vyrábí menší komerční nádoby na export. Malých dubových soudků dělají podle požadavků exportu ročně 100 až 300. „Smolíme pořád, přesmolujeme, vrací se soudky, běží to furt dokola,“ svěřuje se Hrůza. Soudky s ležákem Pilsner Urquell jdou však nejen na export, ale také třeba do firemní prodejny v plzeňském areálu.

Prazdroj je podle Hrůzy jediný pivovar v Evropě, který ještě zaměstnává vlastní bednáře. Těch před sto lety pracovalo v podniku 150 a starali se tehdy o 6 tisíc sudů a kádí. Nynější osmička bednářů (většinou vyučených truhlářů a tesařů) jich má na starosti v pivovaru „jen“ přes 200.

„Pokud nový majitel (pivovaru, japonská firma Asahi) bude chtít hodně sudů, musíme posílit,“ soudí mistr bednář.

Bednářské řemeslo v Prazdroji nezaniklo.(foto ČTK)

Sudy jsou z českého dubu, který pivovar shání ve výběrových řízeních. „Musí být kvalitní, bez suků, bez jádra, bez blány, perfektní materiál, který musí ještě přírodně schnout, co centimetr, to rok, takže ve skladu musí ležet devět let,“ popsal Hrůza.

Cena dubu však roste. Před 15 lety byla kolem 20.000 korun za metr krychlový, dnes 43.000 korun.

Smolu ze stromů zatím podnik nenakupuje, protože má stále 30 let staré zásoby. „Receptura jejího míchání a vaření je tajná. Dáváme tam tři druhy smoly - Ameriku, Kanadu a Čínu a přidáváme medicinální olej a parafín,“ řekl bednářský mistr.

Autor: