Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Belgie je rájem hranolků. Píší se o nich básně a studují odborné školy

Jídlo

  11:43
Paul Ilegems, penzionovaný profesor dějin umění, má představu nebe. Jsou v ní prosté stánky s belgickými hranolky, kde "lidské duše, které vstoupily na nebesa, ve spočinutí pojídají své hranolky". U muže zvyklého na krásy umění mohou být vzletná slova o něčem tak světském jako hranolky poněkud zvláštní, ale v případě Ilegemse, autora čtyř knih o hranolkách včetně básnické sbírky, je to neodmyslitelné, napsala agentura Reuters.
Hranolky (ilustrační foto)

Hranolky (ilustrační foto) foto: Shutterstock

V Belgii, kde je je podnikání s dvakrát osmaženými solenými hranolky vážný, podle některých snad i fanatický obchod, je profesor naštěstí v dobré společnosti.

"Hranolky jsou v belgické kultuře všudypřítomné," říká se zaujetím Ilegems na otázku, jaký význam podle něj pomfrity pro národ mají. Způsobů, jakými změřit vášeň Belgičanů pro hranolky, je mnoho. Podle jednoho z nich v zemi s deseti miliony lidí pomfrity prodává více než 5000 prodejců, což znamená, že v zemi je 11 krát víc stánků na osobu, než je v USA prodejen McDonald´s na občana.

Belgičané sní o třetinu více hranolek než Američané
Belgičané spotřebují průměrně 75 kilogramů hranolků ročně na hlavu, tedy o třetinu víc než Američané, a láska k bramborám zde nebere konce - hranolky jsou pro belgické kulturní dědictví stejně zásadní jako obrázkové příběhy novináře Tintina nebo slavné silné pivo vyráběné mnichy.

Hamburger, hranolky

"Pomfrity jsou součástí belgického folkloru," prohlašuje lékař Peter Matagne, pravidelný návštěvník oblíbeného bruselského stánku s hranolky Frit-Flagey, který přitahuje odhodlané davy i přesto, že jeho majitele provází pověst hrubiána.

První hranolky ze 16.století
Existuje několik výkladů o tom, kdy byly proužky brambor poprvé osmaženy a konzumovány, ale Ilegems se domnívá, že poprvé je chroupala svatá Tereza z Ávily ve Španělsku 16. století. Podle belgického novináře Joa Gérarda byli v 80. letech 17. století smažením proužků brambor známí členové komunity Španělského Nizozemí, části dnešní Belgie tehdy ovládané Španělskem, kteří žili poblíž dnešního Lutychu. Brambory smažili tehdy, když měli málo ryb.

První stánky s hranolky se v Belgii objevili v roce 1838 v Lutychu, říká Ilegems, podle nějž chybné anglické pojmenování pomfritů jako "francouzských hranolek" (French fries) vzniklo v 80. letech 19. století v USA. Jiní líčí, jak za první světové války britské a americké posádky rozmístěné v Belgii mluvili o tom, že jedí French fries, protože francouzština byla v té době jazykem belgické armády.

ČTĚTE:

Ať už je pravda jakákoli, Belgičané citlivě vnímají, když se o jejich hranolkách mluví jako o francouzských.

"Nic takového jako francouzské hranolky není. Jsou to ´belgické hranolky´ nebo ´hranolky´, ale nikdy francouzské hranolky," říká Bruselan Bastien Ruytinx, další fanoušek Frit-Flagey, boudy s hliníkovými stěnami ne větší než garáž pro jedno auto.

Škola na hranolky
Belgičané berou své hranolky tak vážně, že před čtyřmi lety jisté vzdělávací středisko otevřelo kurzy pro budoucí prodavače hranolků. Zájem o ně přesahuje kapacitu střediska. V průběhu jednoho roku se ve škole v Lovani asi 30 kilometrů od Bruselu učí aspiranti na prodejce pomfritů tajemství obchodu s hranolky, od obsahu cukru různých druhů brambor po techniku dvojího smažení. Podle mluvčí školy Lieze Struyfové je podmínkou ukončení závěrečná písemná práce.

"My Belgičané jsme díky hranolkům známí, což je důvod, proč jsme chtěli kurz, který by majitelům obchodů pomohl soutěžit s McDonaldem nebo s Quickem, další sítí restaurací rychlého občerstvení," říká Struyfová, podle níž akademie pomáhá Belgii udržet se v čele světového žebříčku míst spojených s výrobou a konzumací hranolků. Dokonalost belgických hranolků spočívá v mnoha faktorech, dva jsou ale zásadní, tvrdí blogger a "hranolkový" poradce Michel Mes, na jehož vizitkách lze najít titul "misionáře belgických hranolek": Čerstvé brambory odrůdy Bintje a dvojí smažení v rostlinném oleji, někdy v kombinaci s živočišným tukem nebo husím sádlem.

Než se dostanou k zákazníkovi, zabalí je prodavači opatrně do papírového kornoutu, osolí a na vrch nalijí jednu z nejméně deseti majonézových omáček, než do nich zabodnou malou plastovou koktejlovou vidličku.

Hranolky své příznivce nacházejí po celém světě, říká Mes, který od roku 1995 na svém webu belgianfries.com sestavuje katalog stánků s belgickými hranolky od Salt Lake City v USA po malajsijský Kuala Lumpur nebo Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Pokud jde o hranolky, svět podle něj přechází na belgický způsob. "Všichni na celém světě vědí, že pokud se hovoří o produktu Belgie, znamená to kvalitu," tvrdí horlivý zastánce hranolků Mes, který se do Lovaně přistěhoval z Nizozemska.

Belgické hranolky v USA
Newyorčanka Suzanne Levinsonová si v roce 1997, poté co ji zachvátil "mor belgických hranolek", v newyorské čtvrti East Village otevřela obchůdek se smaženými pochutinami s názvem Pommes Frites.

K odrůdě Bintje se nedostane a Newyorčané nejsou zrovna nadšení, co se živočišného tuku týče, Levinsonová tedy servíruje odrůdu Russet Burbanks smaženou v rostlinném oleji, přičemž za týden spotřebuje až čtyři tuny čerstvých brambor, k nimž nabízí dvě desítky speciálních omáček.

Zájem o belgické hranolky v Severní Americe v posledních několika letech stoupl, říká Levinsonová. Kornouty na hranolky, které dováží, začala v roce 2008 prodávat dalším prodejcům. Dnes jich po celých Spojených státech a do Kanady měsíčně rozešle tisíce.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!