Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bernard je opět na rekordu, Pardubice v plusu

Pivo

  13:55
HUMPOLEC - Pivovary v Česku zřejmě nemají za sebou špatný rok. Nasvědčují tomu dosud prezentované prodejní výsledky menších a středně velkých výrobců. Nárůst produkce za rok 2016 ohlásil nedávno svijanský pivovar, nyní se rekordem přes 315 tisíc hektolitrů pochlubil Bernard, plusová čísla hlásí i Pardubice.

Stanislav Bernard, spoluvlastník humpoleckého pivovaru. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci vloni uvařil 315 380 hektolitrů piva, což je jeho doposud největší roční produkce. V meziročním porovnání výstav stoupl o 4,4 procenta. Pětinu piva vyvezl pivovar Bernard v uplynulém roce za hranice, kde měl nejvíce zákazníků na Slovensku, ve Slovinsku, Švédsku a v Rusku.

Jihomoravské minipivovary hlásí nárůst výroby a prodeje

„V prosinci jsme obnovili vývoz do USA,“ řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Export humpoleckého pivovaru za minulý rok celkově představoval 69,4 tisíce hektolitrů piva, tedy 22 procent roční výroby. Dodávky plynuly do více než tří desítek států.

Nejvíc jde na odbyt jedenáctka

Nejprodávanějším druhem piva Bernard je jedenáctistupňový světlý ležák, který se na celkové výrobě humpoleckého pivovaru minulý rok podílel 29 procenty. Odbyt tohoto druhu piva vloni stoupl o 9,5 procenta.

Výstav pivovaru se v posledních letech zvyšuje pravidelně a roste rychlejším tempem než celý trh v Česku. Hranici malých pivovarů 200 tisíc hektolitrů, do které výrobci platí státu sníženou spotřební daň, překonal Bernard v roce 2013, předloni dosáhl produkce 300 tisíc hektolitrů.

Meziroční nárůst výstavu už oznámil i Pardubický pivovar, který vloni uvařil 81 tisíc hektolitrů piva, o tisíc hektolitrů víc než předloni. Do mírného nárůstu produkce se podle mluvčího Romana Marčáka promítlo teplejší léto, kdy lidé víc pili pivo.

„Získali jsme nové klienty v Itálii a Rusku, což se také odrazilo na celkových číslech,“ uvedl Marčák. Na exportu, který činí 35 procent z celkové výroby, se ale nejvíc podílí vývoz piva na Slovensko.

Pardubický pivovar ze 70 procent stáčí pivo do sudů, 30 procent roční produkce prodá v lahvích. Dosud nestáčí pivo do plastových lahví a plechovek a zatím to ani neplánuje. „Když vidíte pivo v plastu, máte pocit, že jde o levný výrobek,“ řekl Marčák.

Trh ovládají čtyři výrobci

Před několika dny ohlásil meziroční nárůst produkce i pivovar ve Svijanech, který loni uvařil 624,9 tisíce hektolitrů. Je to opět rekordní údaj toho v posledních letech vytrvale rostoucího výrobce.

V Česku, kde funguje 48 průmyslových pivovarů, se předloni vyrobilo (včetně produkce na export) celkem přes 20 milionů hektolitrů všech piv, z toho tři čtvrtiny připadají na čtveřici největších koncernů - Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Heineken a Budějovický Budvar. Rozhodující vliv na nárůst nebo pokles celého trhu má tedy tato čtveřice.

Autoři: ,