Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Boj proti plýtvání. Křivá zelenina míří do luxusních restaurací

Jídlo

  6:17
Dýně rozmanitých tvarů, šišaté brambory a mrkve, které nejsou zrovna rovné. Na zeleninu, která se nikdy nedostane na pulty supermarketů, dlouhodobě upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo, jejímž posledním počinem je snaha, aby se z „křivé zeleniny“ vařilo i v luxusních restauracích.

Křivé dýně (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Zemědělci každý den vyhodí tuny zeleniny. Proč? Protože nesplňují estetická kritéria supermarketů. Pod tlakem obchodních řetězců tak musí pěstitelé velkou část úrody zaorávat. Zelenina a ovoce, které neodpovídají estetickým standardům obchodních řetězců, jsou kvalitní surovina, přesto se jich většina vyhodí. Jediné, čím se “křivá” produkce liší, je její vzhled, jinak jsou nutričně stejně hodnotné a neměli bychom jí plýtvat.

ZACHRAŇ JÍDLO

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Menu z křivých dýní

Z vyřazených dýní, které se nedostanou do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, jde uvařit luxusní pokrm. Šéfkuchař Restaurace V Zátiší Igor Chramec bude v období od 17. do 21. října vařit hostům z dýní od zemědělce Vojtěcha Sýkory z rodinného hospodářství Dobrá farma. V menu se objeví dýňové špagety, pyré, polévka nebo dýňové koláčky.

„Spojením s resturací Zátiší chceme ukázat, že jde především o chuť, ne o vzhled potravin, které se na Dobré farmě pěstují dokonce v bio kvalitě a byla by je škoda vyhodit. V plánu je také spolupráce s restauracemi Ambiente“ říká Adam Podhola ze Zachraň jídlo.

Dyňový koláček, sorbet z jablek, Miso butterscotch omáčka

„Zdá se neuvěřitelné, že v dnešní době, kdy miliony lidí hladoví nebo žijí pod hranicí chudoby existují pojmy jako je nevzhledná nebo nadrozměrná zelenina nebo ovoce. A že se tyto plodiny jen kvůli nevyhovující velikosti a tvaru nedostanou z polí ke spotřebitelům. Jsem tedy velmi rád, že organizace Zachraň jídlo přišla s projektem Jsem připraven, který tento problém otevírá veřejnosti a je mi potěšením být jeho součástí,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Zátiší Igor Chramec.

Anketa

Kupovali byste „křivou“ zeleninu v supermarketech?

Nekupoval/a bych ji 30
Kupoval/a bych ji 809
Nevím, rozhodl/a bych se na místě 65
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!