Čekal jsem, že na konci článku bude poznámka "apríl!"
a ono nic. Jestli Švédové ročně zkonzumují 85 kg masa, tak mi to nepřipadá nic moc na to, že je jich něco kolem 8 miliónů. :-)))Dále by mě zajímalo, kdo to světově vyprodukované maso sní, když 300 mil. tun/ cca 7 mld. obyvatel zeměkoule/365 - vychází necelých 12 dkg masa na jednoho obyvatele Země denně. A to prý dvě třetiny lidstva hladoví. Nesmysly o tom, že se v ČSSR před rokem 1989 zkonzumovalo na osobu a rok 92 kg masa (oficiální údaj statistických ročenek) budou kolovat asi tak dlouho, až tomu uvěří i wikipedie. Jednoduchým propočtem zjistíme, že každý obyvatel ČSSR by musel denně sníst asi čtvrt kila masa. Pokud si někdo vzpomene jak tehdy vypadalo zásobování masem a masnými výrobky, nestačí se divit, kde k tomu masu občané dostali. Byla to pouhá propaganda KSČ. Ve skutečnosti byla spotřeba masa asi 35kg/osobu/rok a asi 40 kg uzenin/osobu/rok. To jsou údaje, které ovšem dostávali jen prověření soudruzi, kteří věděli, jak s nimi "pracovat". Spotřeba ryb byla v ČSSR před rokem 1989 zanedbatelná a ani s tou drůbeží to nebylo slavné. Navíc bylo maso poměrně drahé - kg hovězího zadního stál počátkem 80. let asi 30 Kčs, to je v přepočtu dnešních 300,-Kč (k tomu se ale už trochu blížíme), 1 kg libového vepřového by v přepočtu stál přes 200,-Kč, kg bůčku asi 100,-Kč - ten ale vypadal podstatně jinak než bůček dnešní. 1 kg turistického salámu 50,- Kčs, to by dneska bylo asi 500,- Kč.Ale hlavně - svádět globální oteplování na dobytčí prdy je opravdu k popukání. Jednak se od roku 2001 oteplování téměř zastavilo, jednak nám sluníčko letos ukazuje, že hlavní příčina oteplování nebo ochlazování je v něm. Velmi nízká sluneční aktivita - a hle! - já ještě týden po velikonocích lámu lopatu při odhrnování sněhu.