Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Borovanský mlýn provoní jitrnice. Kam o víkendu?

Slovensko-cest

  7:00
Jak v pohádce Dařbuján a Pandrhola si mohou v sobotu připadat návštěvníci Borovanského mlýna, v němž se chystá první Jitrnicobraní. Jitrnice budou nejen na talíři, ale stejně jako v pohádce i na stromě, pivo poteče proudem. Na programu jsou jitrnicové soutěže i jitrnicové dílny, suroviny jsou objednány na tisíc jitrnic.
Jitrnice s lepenicí - ilustrační foto.

Jitrnice s lepenicí - ilustrační foto. foto: ČTK

V restauraci budou zabijačkové hody, k typicky venkovské pohodě přispěje harmonikář. "Je to první ročník, nevíme, co od něj očekávat," přiznal hlavní organizátor David Stibor, který se podílí i na přípravě proslaveného borovanského Borůvkobraní, na které se každoročně sjíždí kolem 10.000 lidí.

V přípravě jitrnic budou soutěžit dvou až tříčlenné týmy absolutních amatérů. Komise je připravena hodnotit nejen chuť a tvary zabijačkové pochoutky, ale také vzhled kuchařů. Přihlášené jsou týmy z Prahy, Českých Budějovic, z Třebče i ze Slovenska. Součástí programu jsou soutěže v nejrychlejším špejlování a plnění střev.

Uzené maso a jitrnice.

Zabíjačkové speciality v místních restauracích

V restauraci návštěvníci ochutnají nejen jitrničky, ale také jelita, domácí tlačenku a sulc, nebude chybět zabijačková polévka a speciality z vepřového masa. Děti mohou navštívit Půdu plnou pohádek i pohádkovou dílnu, bylinkovou zahrádku či sledovat domácí zvířata.

Jitrnice, někde též jaternice, spolu s jelítky, tlačenkou, škvarky a případně polévkou patřila k zabijačkové výslužce, která se roznášela sousedům. Každá rodina měla svého oblíbeného řezníka, a tak sousedé mohli hodnotit, kterému se nejvíce povedli. Záleželo na ingrediencích a poměru surovin. V borovanských jitrnicích nesmí podle majitele mlýna a kuchaře Stibora chybět žemle, majoránka, česnek, sůl a pepř, ovar se vaří v novém koření, pepři a s bobkovým listem.

Kam za dobrým jídlem o víkendu?

Podzimní festival chutí
20. 10. - 20. 11., vybraná města, www.festivalchuti.cz

Srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré mohou ochutnat návštěvníci podzimního Festivalu chutí s podtitulem Vůně podzimu, který se koná ve vybraných restauracích. Gastronomický festival potrvá do 20. listopadu a kromě Prahy se ho účastní také restaurace v Brně, Liberci a Mariánských Lázních. Více informací ZDE

Pálavský Gulášfest
22. 10., od 10 hodin, Hotel Zámeček, K Vápence 6, Mikulov

Bude se ochutnávat mnoho typů gulášů, například segedínský, kozí, vegetariánský, jelení, zlomených srdcí a další. Za porci zaplatíte kolem 20 korun. Pro vinařeje připravená degustace mladých moravských vín. Vstupné zdarma.

Český guláš.

Košt gulášů se koná i v obci Ždánice na Kyjovsku. V místním kulturním domě můžete od 19 hodin ochutnat různé druhy gulášů. Vstupné 70 korun.

Máslovické dýňování
22. 10., od 14 hodin, Máslovice, www.maslovice.cz

Tradiční akce, při které si můžete dýně nejen vyřezat, ale také je ochutnávat. Pokud chcete tvořit, vezměte si s sebou ostrý nůž a prkénko. Vstupné 40 korun.

Jitrnicobraní je součástí jihočeského Festivalu kulinářských zážitků, jehož čtvrtý ročník letos začal 7. května medovým trhem v Českých Budějovicích a pokračoval Jahodobraním v Nové Bystřici a Cukrováním v Dačicích a přes Rajčatobraní, Buchtobraní a Slavnosti chleba v Lenoře, Kozí slavnosti na Helfenburku, Houbobraní a Jabkobraní v Třeboni, Plackobraní ve Zlaté Koruně a kukuřičné kukláskobraní se chýlí ke konci. Zájemce ještě čeká Dýňobraní, Gastrofest a Marmeládobraní.

O kulinářské zážitky spojené s volbou kozí miss či rekordně dlouhým štrúdlem byl velký zájem. K letošnímu ročníku se přidaly další obce a přibyly čtyři nové akce. Třeba úspěšné Slavnosti mrkve ve Zlivi.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!