Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Brambory na knedlíky, kaši i placky. Které zvolit?

Česká kuchyně

  7:00
Kaše, knedlíky, placky, skvělý hlavní chod i příloha. Máloco má v české kuchyni tak široké uplatnění jako brambory.

Bramborové noky s kozím sýrem a sušenými rajčaty foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Raných brambor se většinou nemůžeme dočkat, nejlepší jsou koneckonců jen tak, s trochou másla, kefíru či tvarohu. Kromě vaření je ale můžeme maximálně strčit do trouby a zapéct třeba s čerstvou bylinkou a kapkou smetany, nic moc dalšího se s nimi nesvede.

Pravý opak platí pro jejich vyzrálejší podzimní příbuzné: hodí se na těsto, bramborák i kaši, jen je potřeba vybrat ten správný typ: Zatímco "áčka" mají hladkou slupku a lojovitou dužinu a hodí se hlavně na salát, správně hebkou kaši bez hrudek připravíte jen z těch moučnějších, obvykle označovaných písmenem C (případně B-C). Za všechno může vyšší obsah škrobu, respektive menší podíl vody: díky němu hlízy po uvaření moučnatí a rozsypávají se.

Velké brambory (ilustrační foto)

Zkuste brambory upéct v soli

Mimochodem, když jsme u té vody, pokud se chystáte připravovat bramborové těsto, zkuste brambory (ve slupce) namísto vaření upéct v troubě na soli – trvá to slabou hodinku a brambory pak nejsou tak vlhké a snáz se s nimi pracuje. "Na těsto by měly být brambory co nejsušší – jinak je potřeba do něj přidat víc mouky a po uvaření je zbytečně tuhé – a právě sůl přebytečnou vlhkost odsaje," vysvětluje Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron. Pokud přece jen zvolíte vaření, vždycky je lepší připravit si je den předem – klidně je můžete oloupat a nechat přes noc v lednici. Na druhou stranu, opravdu dobré brambory žádnou potní kúru nepotřebují a skvělé těsto z nich připravíte i ve chvíli, kdy je uvaříte jako přílohu, tedy předem oloupané – stačí je pak dát na pár minut na plech do trouby tzv. vypařit.

Bramborové noky s kozím sýrem a sušenými rajčaty

Budete potřebovat: asi 1 kg moučných brambor uvařených předem ve slupce * 3 velká vejce * 300 g hladké mouky (i méně – závisí na druhu brambor) * tomatový prášek (nemusí být) * kozí sýr * smetana * sušená rajčata * listový špenát * česnek * sůl * pepř

Bramborové noky s kozím sýrem a sušenými rajčaty

Postup: Z prolisovaných brambor, mouky a vajec si připravíme těsto, do nějž můžeme přidat trochu tomatového prášku na dochucení (těsto by mělo být tvárné a držet pohromadě, ale nelepit). Z těsta tvarujeme malé noky a vaříme v osolené vodě 3 až 4 minuty. Na omáčku přivedeme k varu smetanu, v níž necháme rozpustit kozí sýr, ochutíme pepřem a konfitovaným česnekem. Do omáčky vložíme uvařené noky, doplníme špenátem a rajčaty a podáváme.

Dobré bramborové těsto chce ale ještě něco – rychlost. "Jakmile se do něj přidá mouka, snadno takzvaně odletí – začne řídnout. Takže pracujte rychle," radí Roman Paulus, "pokud těsta děláte hromadu, je dobré si jej zadělat nadvakrát natřikrát." Pak už se nabízí celá škála možností, jak s ním naložit – kromě oblíbených bramborových knedlíků jej můžete plnit masem, uzeným, ale i ovocem nebo povidly.

Jak na dobrou kaši?

Pro kaši ostatně platí podobné pravidlo – jakmile necháte brambory přechladnout, dobrou kaši už z nich neuděláte. Roman Paulus radí vyšlehat nejprve brambory a až pak postupně přidávat máslo, mléko či smetanu. "Máslo studené, mléko teplé. A pozor na tuk – pokud přidáte moc másla a smetany, může se srazit," upozorňuje. Smetanu tak raději nařeďte mlékem – i tak bude kaše krásně hebká. Nebo zkuste nahradit máslo olivovým olejem, přidat trochu hořčice, špenátu, rukoly či dýni. Rustikálnější varianta kaše – šťouchaný brambor s orestovanou cibulkou, olivovým olejem a troškou mléka nebo smetany – se navíc dá servírovat i k omáčce, do českých kuchyní se taky vrací i pozapomenutá nastavovaná kaše – ať už s kroupami nebo třeba s pohankou.

Brambory lze samozřejmě připravit na tisíc dalších způsobů, hodí se na pečení, grilování i zapékání. A samozřejmě na hranolky. I když jim fastfoody trochu zkazily pověst, je to skvělá příloha. Na jejich domácí variantu si připravte opět moučnější typ brambor, nechte je krátce blanšírovat ve vodě, nakrájejte na hranolky, předsmažte ve studeném oleji (měl by mít max. 120 stupňů) a v horkém oleji smažte až těsně před podáváním.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!