„Je to úžasné, po třech a půl letech od otevření jsme se dočkali,“ komentuje pro LN umístění místní šéfkuchař Petr Fučík, který v Koishi se svým týmem připravuje vybrané delikatesy z mořských, ale i sladkovodních ryb. „Jsem rád, že se i tady v Brně začala zvedat úroveň gastronomie,“ dodává.
První desítka1. Koishi Fish & Sushi 2. Alcron, Radisson Blu Hotel 3. Le Terroir 4. Terasa U Zlaté studně 5. Piano Nobile, Chateau Mcely 6. La Degustation Boheme Bourgeoise 7. V Zátiší 8. Coda, Aria hotel 9. Francouzská restaurace, Obecní dům 10. La Rotonde, Radisson Blu Hotel |
„Uspět se špičkovou gastronomií v Brně je těžší než v Praze. A udržet se ve velké konkurenci po celou dobu na špičce je u nás doslova zázrak,“ zhodnotil vítězství gastronomický novinář Libor Ševčík, který pro magazín LN Esprit Menu vítězné podniky komentuje.
Mimopražský podnik zatím vyhrál jen v roce 2005 – brněnský restaurant U Kastelána ale už na původním místě neexistuje.
Restaurace Koishi (v japonštině kamínek) se v TOP 10 umístila už potřetí. V roce 2011 na 4. místě, o rok později na místě 6. „Nabízíme úplně výjimečný koncept, který jen tak v České republice nenajdete. Máme tu ryby, kombinaci evropské a asijské kuchyně, sushi... A to všechno pohromadě na jednom místě,“ láká k návštěvě restaurace Petr Fučík. O sushi speciality se tu stará skutečný sushimaster Tadayoshi Ebina, který své zázraky vyrábí přímo před zraky hostů.
Na druhém místě tentokrát skončila restaurace Alcron ze stejnojmenného pražského hotelu, která je v první desítce stálicí již dvanáct let. Tamní šéfkuchař Roman Paulus spolu s Oldřichem Sahajdákem z Degustation Boheme Bourgeoise (na 6. místě) získali letos jako první Češi v Praze michelinskou hvězdičku. Třetí místo patří podniku Le Terroir v Praze 1, v jehož kuchyni má hlavní slovo Jan Punčochář. V historii ankety je zatím nejúspěšnější restaurace V Zátiší (7. místo). V TOP 10 se umístila celkem čtrnáctkrát.
Maurerova ročenka Grand restaurant 2013 vychází již posedmnácté. Poprvé se na trhu objevila v roce 1997 pod názvem Gurmán. Pravidelně shrnuje výsledky bodování nejlepších tuzemských restaurací stovkami nezávislých znalců a milovníků jídla. Ti hodnotí podniky známkami od jedničky do pětky jako ve škole, všímají si přitom kvality pokrmů, obsluhy i designu restaurace.
Letos se zapojilo 849 hodnotitelů, kteří za degustace zaplatili 7590 196 korun. TOP 10 se počítá z průměru došlých známek. Speciálně pro magazín Esprit LN vyhlašovatelé sestavili i pořadí TOP 100 restaurací z celé republiky.
Exkluzivní žebříček 100 nejlepších restaurací "Maurerův výběr Grand Restaurant 2013" si přečtěte v Espritu Lidových novin, který najdete ve vašem iPhonu či iPadu nebo jako přílohu středečního vydání Lidových novin.