Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bylinková abeceda. Na co je dobrý rozmarýn a do jakých jídel patří?

Jídlo

  5:08
Chcete do svého jídelníčku zařadit více bylinek, ale nevíte jak na to? Server Lidovky.cz připravil seriál ve spolupráci s bylinkářkou a fytopedakožkou Markétou Janďourkovou, která vás seznámí se zahradními i divokými bylinkami a rostlinami, které teď na podzim můžete nalézt v přírodě či sklidit na zahradě a s jejich využitím při vaření, či při výrobě domácích kořenících směsí.

Víceletá, stálezelená rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá zhruba jednoho metru a je známá i pod jmény rozmarýna, mořská rosa, merdov, rozmariján nebo posvátný keř. Ve volné přírodě najdeme rozmarýn jen ve Středomoří, v našich končinách se vyskytuje pouze v zahradách a na zimu by měl být dobře chráněný například slámou či větvemi jehličnanů.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Jak ho můžeme pěstovat?

Ač víceletý, nemá v lásce zimu. Proto je nejlepší pěstovat ho v květináči a tento na zimu uschovat doma. Rozmarýn má rád písčitou propustnou půdu a miluje slunce, jako ostatně většina středomořských rostlin. Zálivka mu obvykle stačí ta přírodní – déšť. Pokud ho budete zalévat často a vydatně, nebo necháte při vydatných a dlouhých deštích květináč s rozmarýnem venku, zajde. Rozmarýn obsahuje éterické oleje, cineol, borneol, kafr, kyselinu rozmarýnovou, hořčiny a flavonoidy.

Pomáhá proti nadýmání, napomáhá správné funkci krevního oběhu, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní křeče, posiluje nervy a podporuje tvorbu žluči. Poradí si i se slabou menstruací, vypadáváním vlasů, neklidem, vyčerpáním a srdeční slabostí. Patří také mezi bylinky s afrodiziakálními účinky.

Nejsnazší na užívání je čaj – jednu čajovou lžičku čerstvých či sušených nasekaných rozmarýnových lístků zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát a přeceďte. Pijte dva šálky denně – zejména pokud jste v rekonvalescenci a potřebujete celkově posílit organismus.

Rozmarýn (ilustrační foto)

Pokud smícháte rozmarýnový olej a mandlový olej v poměru 1:10, získáte skvělý prostředek proti křečovým žilám a studeným končetinám. Na špičku nože rozmarýnového prášku (usušený a rozemletý rozmarýn) denně posiluje játra, uvolňuje křeče v oblasti žlučníku a vylepšuje funkci střev.

Smetanová kuřecí směs s mrkví, pórkem a rozmarýnem, zapečená v listovém těstě

• 1 balení kuřecích prsních řízků

• 2 mrkve

• 1 větší cibule

• 50 ml suchého bílého vína

• 200 ml drůbežího vývaru

• 1 polévková lžíce mouky

• 100 ml smetany ke šlehání

• 150 g mraženého hrášku

• kůra z jednoho bio citronu

• sůl a pepř

• dvě snítky rozmarýnu

• pět snítek tymiánu

• 1 žloutek

• 2 balení listového těsta

Postup: Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky, mrkev i cibuli očistíme a pokrájíme na kostičky. Na kousku másla podusíme cibuli spolu s citronovou kůrou. Přidáme maso a mrkev, krátce dusíme. Zasypeme moukou, důkladně promícháme a za stálého míchání přilijeme víno. Přidáme rozmarýn a po troškách přiléváme drůbeží vývar. Stále mícháme, aby se neutvořily cucky. Přisypeme hrášek a necháme zakryté 10 minut povařit. Zalijeme šlehačkou, osolíme, opepříme, odstavíme z plotny a necháme zchladnout.

Listovým těstem vyložíme vymazanou koláčovou formu, vložíme náplň a její povrch urovnáme. Zakryjeme druhým plátem těsta a okraje dobře přitiskneme k sobě. Koláč potřeme žloutkem a v troubě předehřáté na 160 stupňů (horkovzduch) pečeme zhruba ¾ hodiny.

Autor: