Po bezlepkové dietě se nehubne. Italská expertka vyvrací mýty |
Inspekce odebrala vzorky z týdenního stravovacího programu, který byl vedený jako bezlepková dieta. Lepek, který je obsažený především v obilí, byl v jídlech nazvaných Snídaně - pomazánka s řapíkatým celerem, drůbeží šunka, vícezrnné pečivo a u Snídaně - domácí marmeláda s vícezrnným pečivem, hroznové víno. Laboratorní analýza prokázala přítomnost lepku v množství nad 8000 miligramů na kilogram, přičemž limit je pouhých 20 miligramů.
Společnost se ale brání, že chybu neudělala. „Jídla, která připravují vyškolení zaměstnanci, jsou několikrát kontrolována, aby se vyloučila jakákoli záměna potravin. Za celou dobu působení od roku 2010 jsme neměli jedinou reklamaci od našich klientů na zdravotní komplikace způsobené lepkem. Všechny předešlé kontroly od hygieny nebo inspekce neshledaly žádné nedostatky, naopak dopadly velmi pozitivně,“ tvrdí firma ve vyjádření.
Společnost požadovala od inspekce jako důkaz doložení průkazné fotodokumentace, z níž by bylo zřejmé, že se zaměnilo bezlepkové pečivo za pečivo klasické. „Takovou fotodokumentaci však inspekce nemá k dispozici. Předpokládáme, že se jednalo o falešné pozitivní výsledky, které nebyly potvrzeny nezávislou laboratoří. Jednou z možností mohla být i přítomnost lepku v již nakoupeném bezlepkovém pečivu. Kvalitu nakupovaných potravin bohužel nejsme schopni kontrolovat, a tím pádem zaručit,“ uvedla firma.