21. února 2013 7:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Češi jedí jen koňský salám, Francouzi se ke konině po letech vrátili

Koně, ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Koně, ilustrační foto | foto: Reuters

PRAHA Porážky koní a prodej koňského masa jsou v Česku okrajovou záležitostí. V loňském roce bylo v Česku poraženo 308 koní. Pro srovnání na jatkách skončilo více než čtvrt milionu kusů skotu nebo 2,7 milionu prasat, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Koně se v Česku jako jatečná zvířata nechovají, porážejí se staré či zraněné kusy.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby byl v českých zemích kůň tradičně brán jako nejušlechtilejší a nejvíce ceněné hospodářské zvíře, zvyk jíst koňské maso se zde proto nikdy výrazněji nerozšířil. "Koňské uzeniny se dělají, ale je to velmi okrajové," podotkl Veleba.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna se v naprosté většině případů jedná o stará zvířata. Koňské maso bývá většinou následně použito k výrobě uzenin, které v naprosté většině vyrábějí menší výrobci.

Podle Databáze zahraničního obchodu ČSÚ bylo loni do Česka dovezeno masa z koní, oslů či mezků za 24 milionů Kč, nejvíce z Itálie. Podíl na celkových dovozech byl zanedbatelný, neboť v roce 2012 se do země dovezlo masa a drobů za rekordních 22,8 miliardy korun.

Snězme koně aristokracie

Ve Francii aféra s koňským masem překvapivě zvedla jeho poptávku, navzdory tomu, že v posledních letech kvůli nezájmu mladších generací klesala. Neustálé zprávy o podvodech s koňským masem však vzbudily zvědavost a Francouzi se rozpomněli na svou upadající zálibu.

"Je to pravda, prodej se zvedl. Minulý týden jsme pracovali o něco víc, protože naši zákazníci nyní o konině mluví otevřeněji," řekl Reuters šéf sdružení Interbev Equins Eric Vigoureux.

Ve Francii není konzumace koniny neobvyklá. Na fotce koňské řeznictví v Paříži.

Ve Francii není konzumace koniny neobvyklá. Na fotce koňské řeznictví v Paříži.

"Díky skandálu o tom v kancelářích a na pracovištích každý mluví, takže ti, kdo koňské maso kupují, se za to nijak nestydí a doporučují své řezníky dalším," dodal. Uvedl, že podle zpráv, které má od řezníků po celé Francii, se prodej koniny zvýšil od propuknutí skandálu o 10-15 procent.

Záliba Francouzů v koňském mase má údajně počátek v dobách Velké francouzské revoluce, kdy revolucionáři a nižší vrstvy pojídali koně svržených aristokratů. V 60. letech 19. století začala v zemi vznikat specializovaná koňská řeznictví.

Koňské maso v "hovězích" lasagniích

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu v Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy.

V pondělí musel některé výrobky stáhnout z prodeje potravinářský gigant Nestlé. Česká republika obdržela informaci, že výrobky s koninou mohou být i na jejím území, v pondělí systémem rychlého varování RASFF.

Ve středu Státní zemědělská a potravinářská inspekce uvedla, že odhalila koňské maso místo deklarovaného hovězího v lasagních od firmy Nowaco. Řetězci Tesco je nařídila ihned stáhnout z prodeje.

ČTĚTE VÍCE:

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. Na lasagních však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

Lidovky.cz, ČTK