Spory vyvolává i polská žádost o registraci Kielbasy Mysliwske. Proti ní čeští výrobci rovněž protestují kvůli tomu, že se obávají záměny s vlastní žádostí o registraci lovecké klobásy.
"Pokud by Poláci se svými žádostmi uspěli, znamenalo by to, že se polské uzeniny budou pyšnit razítkem kvality a budou tak vyvýšeny nad ty české. To nesmíme s ohledem na českou uzenářskou tradici připustit. A protože nejlepší obranou je útok, bylo by vhodné přijít s vlastními žádostmi jako protiváhou těch polských, " uvedl Březina.
O česko-polském sporu čtete více ZDE |
Podáním námitek se však Čechům podařilo dočasně celý proces registrace v EU přerušit. Evropská komise nyní bude zkoumat, zda je protest oprávněný a polská snaha získat unijní registraci neplatná.
Češi argumentují tím, že kabanos není tradiční specialitou, protože se vyrábí ve více zemích střední Evropy a jednotlivé receptury se liší. Pokud by někdo měl právo název kabanos registrovat, byly by to podle Březiny spíše Češi. V Čechách se tradiční točený salám vyrábí od 19. století a od 70. let minulého století pro něj platí technické normy v celém tehdejším Československu.