Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko porazilo Slováky, jihočeská Niva je pod ochranou EU

Ekonomika

  15:06
BRUSEL - Na seznam chráněných označení EU se v brzké době dostanou další dva české výrobky - Jihočeská niva a Jihočeská zlatá niva, informovalo dnes stálé zastoupení České republiky při EU. Ve výboru pro zeměpisná označení hlasovalo proti pouze Slovensko.

Výrobna sýru Niva foto: ČTK

Česku se na seznam, na němž prozatím figuruje něco málo přes dvě desítky českých produktů, podařilo prosadit i tyto dva sýry, což dnes potvrdilo hlasování zástupců členských zemí 27členného bloku. Jednání o jejich zapsání se přitom vedla poměrně dlouho - více než pět let.

Tři druhy ochrany

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

"Ochranné označení pomůže jak exportu českých sýrů a tím i jejich výrobcům, tak i spotřebitelům. Je pro ně dobrým vodítkem," okomentovala rozhodnutí česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Na seznamech takřka tisíce výrobků, které se mohou pyšnit nějakým z označení EU, figuruje dosud 22 českých produktů. Jde třeba o Pardubický perník, Mariánskolázeňské oplatky nebo Hořické trubičky. V poslední době ochrannou značku získal také Pivovar Černá Hora.

U obou sýrů jde o vůbec první případ, kdy jsou z ČR zapsány sýry.

Proti byli jen Slováci
Podle českého europoslance Jan Březiny, který zapisování na seznam sleduje, se proti zapsání dvojice českých sýrů v hlasování zástupců členských zemí vyslovilo jen Slovensko. Následovat sice bude ještě oficiální vepsání na seznam, které ještě může nějakou dobu trvat, avšak to už je jen formalitou.

"V dramatické přetahované o nivu se Slováky jsme prokázali pevné nervy a hlavně schopnost přesvědčit o zeměpisných charakteristikách nivy rozhodující většinu členských států," podotkl poslanec.

"Slovenské námitky se opíraly o tradici používání názvu niva pro sýry vyráběné na Slovensku. Vycházely z toho, že se nejedná o výrobek spjatý s určitým konkrétním místem, ale o druhové označení sýra," dodal.

Uzeninové bratrství
Podle Březiny je pikantní, že rozuzlení česko-slovenského sporu o Nivu přichází v době, kdy se Evropská komise chystá zveřejnit společné česko-slovenské žádosti na ochranu zaručené tradiční speciality pro špekáčky, spišské párky a lovecký salám.

"Příkladná spolupráce v oblasti uzenin ukazuje cestu, jakou by se oba státy měly ubírat. Vyhrocování potravinových sporů nám na naší pověsti v EU rozhodně nepřidává", uzavírá Březina v tiskovém prohlášení.

Autoři: ,