12. prosince 2017 16:16 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Každá šestá restaurace fritovala v přepáleném tuku, zjistila inspekce

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Fritovací olej (Ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Fritovací olej (Ilustrační foto). | foto: Shutterstock

BRNO Každá šestá restaurace používala přepálené tuky či oleje pro přípravu jídel, vyplývá z dlouhodobé kontroly restaurací, které dělala letos od února do listopadu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedl to její mluvčí Radoslav Pospíchal.

SZPI kontrolovala 73 restaurací a odebrala 91 vzorků. „Hodnocení se dělalo senzoricky na místě. Hodnotila se vůně, chuť, barva, konzistence a přítomnost zuhelnatělých zbytků,“ řekl Pospíchal. Následně podle něj hodnocení pokračovalo v laboratoři metodou stanovení obsahu polymerních triacylglycerolů. Každý šestý vzorek nevyhověl předpisům.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech byly fritézy znečištěné ztuhlými mastnými nečistotami, nečistoty byly i ve filtrech v digestořích.

Restauracím, které předpisy porušovaly, inspekce nařídila odstranit nedostatky. Zároveň s nimi povede SZPI správní řízení o uložení sankce. Vzhledem k častým nedostatkům budou tyto kontroly pokračovat, dodal mluvčí.

ČTK
  • 3Diskuse




Najdete na Lidovky.cz