Pondělí 6. července 2020Den upálení mistra Jana Husa 24 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Luxusní restaurace zlevnily v Praze až na třetinu. Českým hostům se přizpůsobují i pětihvězdičkové hotely

Momentka z restaurace hotelu Four Seasons. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Momentka z restaurace hotelu Four Seasons. | foto: ČTK

Praha  Návštěva luxusní restaurace bývá pro většinu lidí výjimečnou událostí, tím spíš jde-li o podnik v honosnějším hotelu. Koronavirus ale zahýbal cenami i ve vyšší gastronomii. Hotelové restaurace kvůli nedostatku zahraničních hostů cílí nově na domácí klientelu a nabízejí jim své speciality za výrazně nižší ceny. Ty mnohde klesly o padesát procent i více.

„Do restaurace vyjedete lanovkou, je na konci chodby,“ směruje hladové hosty recepční pražského čtyřhvězdičkového hotelu NH Collection. Ve výhledu z prosklené kabiny se rozprostírá celá Praha. Kabina po krátké jízdě zastavuje u vchodu do restaurace Il Giardino Toscano, jež se nově zaměřuje na Čechy. „Ceny jsme zlevnili o padesát procent. Kvalitu se ale snažíme držet,“ řekl serveru Lidovky.cz vedoucí provozu Patrik Pelc.

„Po otevření jsme vařili obědová menu – naši obvyklou italskou kuchyni. Pak jsme se vzhledem k nadcházejícímu létu rozhodli, že nabídneme místo menu gril. Máme velkou předzahrádku,“ popisuje. Restaurace, která dříve opékala stogramové steaky za 800 korun, nyní nabízí téměř dvojnásobné ze svíčkové za 220. Sestavit si lze také burger dle vlastní chuti za „lidovou“ cenu.

Pražský luxusní hotel Four Seasons začíná znovu fungovat po nuceném uzavření...
Pražský luxusní hotel Four Seasons začíná znovu fungovat po nuceném uzavření...

„Roznášíme nabídku do schránek, rozjíždíme i spolupráci s Dáme jídlo,“ říká Pelc. Tržby jsou prý ale i tak hodně slabé.

Veřejnosti přizpůsobila svoji nabídku i restaurace smíchovského čtyřhvězdičkového byznys hotelu Angelo. Tamní restaurace, jež je proslulá kulinářskými specialitami, nyní láká kolemjdoucí na obědové menu s hlavním chodem a polévkou za 159 korun. Pivo či kávu nabízí za 39 korun. „Jsou to asi třetinové ceny než před krizí,“ řekl serveru Lidovky.cz recepční hotelu.

Dáme jídlo z grandhotelu

Lokální klientele se přizpůsobují i honosné pětihvězdičkové hotely. Jedním z nich je například Grand Hotel Bohemia s restaurací Franze Josefa. Vedle menu `a la carte (celodenní výběr z jídelního lístku) restaurace do své nabídky přidala polední menu, které je na míru české chuti. Součástí jsou oblíbená hlavní jídla za 155 korun či polévky za 45 korun.

„Zároveň jsme rozjeli prodej s sebou přes Dáme jídlo,“ sdělil serveru Lidovky.cz manager restaurace Jiří Froněk. Ceny klesly řádově asi o 30 procent, nápoje zhruba o polovinu. „Na to, že jsme hotelová restaurace, chodí spousta hostů zvenku,“ potvrdil Froňek.

„Podstatně jsme zlevňovali, všechna jídla jsou o 50 procent levnější,“ sdělil serveru Lidovky.cz Michal Janda, manager restaurace InGarden, jež je součástí čtyřhvězdičkového hotelu Grandium Praha. „Nastavili jsme letní jídelní lístek jako každý rok, jen jsme ho zúžili kvůli udržitelnosti čerstvých surovin. Hostů není mnoho,“ říká.

Z restaurace další čtyřhvězdy ze sítě Seven Days s příchodem koronaviru zmizely bifteky či losos.

Ceny spadly o 30 až 80 procent

„Nové menu je úplně jiné, zacílili jsme na české turisty, nejdražší jídlo z nabídky `a la carte je za 190 korun, ceny klesly o 50 procent,“ uvedl manager tamní hotelové restaurace Tomáš Budějský. Kromě české kuchyně, v menu některé vybrané speciality zůstaly. Například hovězí steak, jenž dříve stál asi 550 korun, je nyní za 280. O polovinu jsou levnější také žebra nebo kachna.

„Klesli jsme na mimopražskou cenovou úroveň, zlevnili jsme asi o 80 procent, je to zoufalé,“ potvrdil pro Lidovky.cz majitel dalšího hotelu Pod Věží David Spousta, jenž kvůli koronaviru také čelí velkým ztrátám.

Přestože se hoteliéři přizpůsobují a v nové situaci se snaží vydělat, jak to jen jde, někteří kvůli nedostatku turistů zatím neposkytují ubytovací služby.

To se týká například i pětihvězdičkového Hilton Prague. Ten sice pro náročné hosty otevřel luxusní střešní bar s výhledem na Prahu, ovšem ceny v něm zůstaly vysoké. Hotel také zpřístupnil své přízemní prostory.

„Kromě Cloud 9 Sky Bar jsme na severních terasách směrem k Vltavě otevřeli Beer Garden Karlín. Cílíme tak na domácí klientelu, abychom měli alespoň nějaký výdělek,“ sdělila serveru Lidovky.cz zástupkyně Markéta Šebková. V zahradách Hiltonu si pak lidé mohou vychutnat pivo od 40 korun a posedět u grilovaných specialit za cenu srovnatelnou s běžnými podniky.

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

SOUTĚŽ: Vyhrajte hodnotné vouchery na spodní prádlo z Trenýrkárny
SOUTĚŽ: Vyhrajte hodnotné vouchery na spodní prádlo z Trenýrkárny

Vybavte se na léto sexy prádlem nebo pohodlnými trenýrkami díky voucheru do e-shopu Trenýrkárna.cz.