Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Maso z nemocných polských krav se nedostalo do zahraničí. Tedy ani do Česka

Ekonomika

  17:00aktualizováno  17:35
PRAHA - Maso z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy, nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani do ČR. Jatka, kterých se kauza týká, jsou pod úředním dozorem uzavřena a dělá se v nich audit. České ministerstvo zemědělství o tom informovaly polské dozorové orgány.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Lidové noviny

„Žádné maso z těchto jatek nebylo exportováno mimo Polsko. Zítra (ve středu) bychom měli dostat další informace, v plánu mám rovněž schůzku s polskou velvyslankyní, po které budu chtít oficiální informace a seznam opatření, které polská strana přijme,“ uvedl ministr Miroslav Toman. Ministr už v pondělí informoval, že hovězí maso z Polska je nyní pod důslednější kontrolou.

V Polsku se prodává maso z nemocných krav. Česko zjišťuje podrobnosti

Polská veterinární správa (GIW) v úterý na svých internetových stránkách uvedla, že jatka, kde se nemocné krávy porážely, přišla o povolení k činnosti. Maso, které z nich pocházelo a u něhož nebylo prokázáno, že prošlo veterinární kontrolou, bylo staženo z prodeje. Zároveň veterinární správa nařídila kontroly na jatkách. „Kontroly se budou konat v úzké spolupráci s policií, dopravní inspekcí a prokuraturou,“ uvádí na svých internetových stránkách GIW.

Na případ upozornila polská televize TVN24, podle níž někteří polští chovatelé prodávají majitelům jatek nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zdraví. Jatka mají o maso zájem, protože výkupní cena je výrazně nižší než u zdravého dobytka a z jeho prodeje obchodníkům mají vyšší zisk.

Kauzu odhalil polský investigativní reportér

Investigativní reportér natočil tuto nezákonnou praktiku skrytou kamerou. Nechal se zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

O jejich maso je mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 000 korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 000 zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Polští producenti masa se rozsah problému snaží podle agentury Reuters bagatelizovat, zároveň ale dodávají, že by měl přitáhnout pozornost k systému veterinárních kontrol na jatkách. „Jde o problém jediné společnosti. Je to nepříjemné a je to odsouzeníhodné. Naštěstí jde o malá jatka a ostatních 99,9 procenta výroben masa je v pořádku,“ tvrdí šéf Sdružení polských řezníků a uzenářů Janusz Rodziewicz.

Polsko ročně vyprodukuje 560 000 tun hovězího, 85 procent z něho putuje na export, uvádí Reuters. Část masa míří i do České republiky.

Autor: