Středa 3. června 2020svátek má Tamara 23 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Mlékárna: Přejmenování másla bude drahé

Pomazánkové máslo v ohrožení. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pomazánkové máslo v ohrožení. | foto: ČTK

CHOCEŇ Případné odstranění názvu pomazánkové máslo ze sortimentu mléčných výrobků bude stát Choceňskou mlékárnu nemalé peníze. Sdělil to ředitel mlékárny Petr Marek. Bruselu vadí výraz máslo, který Evropská unie definuje jinak, a Českou republiku zažaloval. Evropská justice v této věci ještě nerozhodla.

"Museli bychom vytvořit nové designy, vložit investice do nových názvů výrobků, což jsou dneska nemalé částky. Spotřebitelé z 80 až 90 procent vědí, co je pomazánkové máslo. Znamenalo by to další marketingové náklady na seznámení spotřebitele s novým výrobkem," řekl Marek.

Čtěte více:

Pomazánkové máslo s různými příchutěmi tvoří polovinu produkce mlékárny. Vyrábí se ze zakysané smetany obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím. Obsahuje nejméně 31 procent mléčného tuku a nejméně 42 procent sušiny. Pomazánkové krémy obsahují rostlinné tuky, což výrobek chuťově odlišuje a zároveň zlevňuje.

Choceňská mlékárna

Choceňská mlékárna existuje více než 80 let. Vyrábí především pomazánková másla, smetanové pomazánky, smetanové jogurty a tvarohy. Loni nově začala vyvážet mléčné výrobky do Moskvy a Petrohradu. Loňské výsledky ovlivnila vyšší cena mléka a zisky podniku klesly. Mlékárna v současnosti uvažuje o pětiprocentním zdražení produkce.

"Rozdíly jsou tedy nejen v chuti, ale i v kvalitě použitých výchozích surovin. Nemožnost použít slovo máslo nám způsobí značné komplikace a zhorší možnost odlišení od levnějších a nekvalitnějších produktů," řekl obchodní manažer mlékárny Pavel Marek.

Choceňská mlékárna používá název pomazánkové máslo jen na tuzemském trhu, například v Německu jej prodává s označením Česká pomazánka a respektuje tak legislativu Evropské unie.

"Evropská legislativa by měla chránit spotřebitele a zároveň respektovat místní podmínky, nelze všechno sjednocovat, národní speciality se dostávají do problémů s evropskou legislativou," řekl ředitel Petr Marek.

Česká pochutina zřejmě ani nerozšíří seznam tradičních zaručených specialit, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Evropská komise se podle europoslance Jana Březiny postavila proti české žádosti.

,

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Novinář Luboš Xaver Veselý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Radim Mazanec z Neuromuskulárního centra Neurologické kliniky ve Fakultní... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...