Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Některé hospody zlevnily před nuceným zavřením pití. V centru Prahy je pivo i za necelých 30 korun

Některé restaurace zlevnily 13. října 2020 své produkty, aby je před nuceným zavřením vyprodaly. O neprodané zboží z větších provozů mají zájem potravinové banky. Snímek je z Prahy. foto: ČTK

Praha - Některé restaurace zlevnily v úterý své produkty, aby je před nuceným zavřením vyprodaly. O neprodané zboží z větších provozů mají zájem potravinové banky. Některé provozy se připravují na zavření a prodej z výdejového okénka, omezují podle toho své menu. Vyplývá to z vyjádření podniků.
  16:29aktualizováno  16:59

Například na pražském Václavském náměstí byly dnes k vidění nabídky na prodej půllitru piva za 29 korun, běžně v těchto místech stojí 49 Kč. Podobně tomu bylo v pražském podniku v Praze 6 Písecká brána, kde dnes platila padesátiprocentní sleva na veškeré zboží. Provozovna nabízela také zdarma kávu pro seniory a kopeček zmrzliny pro děti. Pražský pivovar Beznoska připravil lockdown menu, které bude platit od středečního zákazu.

Na poměry centra hlavního města za nízkou cenu prodávají někteří restauratéři...
Na poměry centra hlavního města za nízkou cenu prodávají někteří restauratéři...

O nevyužité potraviny z jídelen a menz, které se už nestihnou prodat, mají zájem potravinové banky, darování je ale předem nutné dohodnout. „Minimální množství k odvozu je 20 kg. Přijmout lze ovoce, zeleninu nebo chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny,“ uvedla v tiskové zprávě Česká federace potravinových bank.

Hospodští popisují svůj pád. Začínají počítat ztráty ve velkém, bez státní pomoci nepřežijí

Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň řekl, že mu nové vládní nařízení nedává smysl. Podle něj nemají malé pivovary rezervy, pokud se zákaz prodlouží za začátek listopadu, zničí to polovinu minipivovarů.

„Neviděli jsme jediné číslo o šíření nákazy v restauracích, nevíme z čeho vláda vycházela, nedostali jsme šanci nic napravit, upravit, přizpůsobit dané situaci. V současné situaci je to pro restaurační minipivovary likvidační, protože nebudou pořádně fungovat ani ‚okénka‘, když se nesmí pít na veřejnosti. Jsme odříznuti od hlavního prodejního kanálu,“ uvedl Šuráň.

Svaz se podle něj připojuje k výzvám, aby stát zrušil povinné platby pro provozy, které nyní nemůžou normálně fungovat. „Prostě, když nám stát nedovoluje pracovat, tak ať po nás nic nechce,“ doplnil.

Hospodští hledají pomoc u vlády, navrhují nižší DPH a větší propagaci. Reakce resortů je ale vlažná

Zavřené restaurace předcházel úbytek hostů. „Průměrná útrata v restaurací podle našeho Ticket restaurant card indexu se po uvolnění opatření vyšplhala v červenci a srpnu na 136 Kč, tedy na úroveň vyšší, než před začátkem pandemie a omezení. V září průměrné útraty již opět lehce klesly a to na 135,20 Kč. Celkově byly počty transakcí v restauracích v září o cca 21 procent nižší v porovnání s například únorem,“ sdělila Daniela Padret z Edenredu.

V průzkumu, který společnost mezi partnerskými restauracemi provedla v září, zjistila, že u 30 procent restauací se v září propadly tržby o více než polovinu. „Další třetina uvedla, že jim tržby klesly o 30 až 50 procent. Přes polovina restaurací uvedla, že již musela propouštět a 13 procent uvažuje o uzavření provozu,“ dodala.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...