7. února 2014 6:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Nešikanujeme, bráníme se černému trhu, hájí Babišův úřad sledování

Firma Style Bohemia ze Zásady na Jablonecku bude nadále vyrábět ovocné destiláty a likéry. Před měsícem malá palírna zvažovala, že v důsledku nového zákona o povinném značení lihu, ukončí činnost. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Firma Style Bohemia ze Zásady na Jablonecku bude nadále vyrábět ovocné destiláty a likéry. Před měsícem malá palírna zvažovala, že v důsledku nového zákona o povinném značení lihu, ukončí činnost. | foto: ČTK

PRAHA Špičková sledovací technologie, kterou si musejí lihovarníci pořizovat do svých podniků, je podle celníků a ministerstva financí nutným krokem k vymýcení černého trhu s alkoholem. Vysoké nároky na vybavení kamer, datových úložišť a internetového připojení jsou prý pouze orientační. Závisí na tom, jak se lihovarníci s místními celníky dohodnou.

Proti vybavení za stovky tisíc korun, které by si podle parametrů zveřejněných celní správou měli likérníci a lihovarníci pořídit, protestují malí podnikatelé i Unie výrobců a dovozců lihovin. „Absolutní hřebíček do rakve veškeré snaze slušně a poctivě podnikat v České republice,“ nechal se slyšet například Martin Žufánek, výrobce stejnojmenných pálenek ze Slovácka.

Výhrady ke kamerám nonstop sledujícím manipulaci s kolky na alkohol má i Úřad pro ochranu osobních údajů. Jeho inspektoři už chystají kontroly zaměřené na dodržování ochrany soukromí ihned poté, jakmile budou kamery v lihovarech a stáčírnách nasazeny.

KLIKNĚTE PRO ZVĚTŠENÍ

KLIKNĚTE PRO ZVĚTŠENÍ

Celníci si za přísnými parametry na techniku stojí, připouštějí však, že vybavenost jednotlivých podniků vždy posuzuje místní celní správa, se kterou se jde dohodnout na individuální podobě sledovacího zařízení.

Podstatné je to, zda je dodržen cíl sledování a úroveň sledování objektu. Před započetím prací na přípravě či úpravě sledovacího zařízení je vhodné kontaktovat správce daně ke konzultaci o dostatečnosti sledovacího zařízení,“ sdělil serveru Lidovky.cz Jiří Barták, mluvčí Generálního ředitelství cel.

„Cílem rozhodně není šikana malých výrobců,“ řekla serveru Lidovky.cz náměstkyně pro daně a cla Simona Hornochová z ministerstva financí. Každý podnikatel by se podle ní měl na detailech sledovacího zařízení dohodnout se svým celním úřadem.

ČTĚTE TAKÉ:

„Zveřejněná specifikace sledovacího zařízení je pouze doporučením, jaké technické parametry je možné využít, nikoliv povinnost. S přihlédnutím ke konkrétním podmínkám lze účel zákona splnit i jinými způsoby,“ dodává Hornochová s tím, že sledováním ve výrobě stát brání černému trhu.

Lihovarník Žufánek ale takový argument odmítá. Kamery podle něj nelegálnímu pálení a stáčení lihu v garážích a neregistrovaných úkrytech nezabrání. „Pokud má celní správa nějaké podezření, že by v nějakém oficiálním lihovaru mělo docházet k nelegálnímu stáčení lihu, tak ať tam nasadí stálý celní dozor, od toho by měli mít od zrušení hranic lidi,“ míní Žufánek.

Tvrdé požadavky celníků

Lihovarníci dostali ze zákona povinnost mít kamerové sledovací zařízení na všech místech, kde se kolkují lahve s alkoholem, a také v daňových skladech.

Bezpečnostní kamera - ilustrační foto.

Kamery musí být podle požadavku celníků připojeny také k záložnímu zdroji elektřiny, aby při výpadku byly schopné provozu zhruba šest hodin.

Záznam s kamer musí být ukládán ve videoserveru, ke kterému budou mít celníci přístup prostřednictvím internetu. Záznamy budou muset být uchovávány po dobu 70 dní s ohledem na délku zdaňovacího období, lhůtu pro podání daňového přiznání a lhůtu pro ověření údajů.

Najdete na Lidovky.cz