7. září 2009 15:07 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Nestlé slavnostně otevřelo výzkumné Centrum dokonalosti čokolády

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Tekutá čokoláda (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tekutá čokoláda (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

VEVEY Takzvané Centrum dokonalosti čokolády otevřel dnes ve svém sídle ve Vevey na břehu Ženevského jezera největší světový producent potravin, švýcarská firma Nestlé. Centrum se stane součástí výzkumné a vývojové sítě Nestlé, která se skládá z 28 středisek a po celém světě zaměstnává 5000 lidí, a firma se v něm soustředí na výzkum v oboru čokolády a kakaa.

"Centrum se soustředí na čokoládu v prémiovém a luxusním segmentu, což následně ovlivní sortiment čokolády Nestlé. Centrum dá dohromady tým specialistů Nestlé, počínaje odborníky na kakaové boby přes experty na senzoriku a výrobu čokolády až po odborníky na obalový design a preference spotřebitelů, a spojí tento tým s uměleckou inspirací odborného panelu nezávislých expertů v oboru tvorby špičkových čokolád," uvedla společnost v tiskové zprávě.

Nestlé

Nestlé je největší světový potravinářský koncern. V nabídce má například kávu Nescafé a Nespresso, čokoládové tyčinky KitKat či polévky Maggi. Na českém trhu působí od roku 1992.

Investice do Centra dokonalosti čokolády si vyžádala 25 milionů švýcarských franků (zhruba 420 milionů korun). Tržby Nestlé se loni zvýšily o 2,2 procenta na 109,9 miliardy franků, z toho tržby za čokoládové výrobky dosáhly 9,8 miliardy CHF a vykázaly růst 7,6 procenta. 70 procent tržeb Nestlé v oboru čokoládových cukrovinek se přitom opírá o prodej v prémiovém a luxusním segmentu.

ČTK
  • 1Diskuse