Čtvrtek 16. července 2020svátek má Luboš 19 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Pivovary sázejí na plechovky. Chtějí do prodeje investovat stamiliony

Příklady investic pivovarů v Česku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Příklady investic pivovarů v Česku | foto: Lidové noviny

PRAHA Stamilionovými investicemi se výrobci piva snaží oživit prodeje a také zlepšit možnosti exportu. Humpoleckému Bernardu jsou už malé zdi pivovaru. Pivovar, stojící jen několik desítek metrů od centrálního náměstí, proto expanduje na okraj města.

Pivovarští už hledají pozemky, na kterých doslova na zelené louce postaví novou stáčírnu. Jen letos se mají investice vyšplhat ke 130 milionům korun. Stejně jako loni, kdy Bernard stavěl nové ležácké tanky nebo kompletní novou technologii pro vaření spodně kvašeného piva Bohemian Ale.

Celkové investice českých pivovarů do rozšíření produkce jsou ale letos mnohonásobně větší. Přesahují miliardu korun.

Masivní investiční boom pivovarů má za cíl přilákat víc lidí do hospod, na druhé straně také zvýšit odbyt baleného, především plechovkového piva. Celý pivní domácí trh mírně klesá, s ním i největší hráči. Stamilionovými investicemi se proto pivovarníci snaží oživit prodeje, ale také zlepšit možnosti exportu, který jediný v posledních letech vylepšuje pivovarům bilanci.

Navíc – domácí pivní trh se v poslední době výrazně mění, lidé žádají víc novinek a pestřejší nabídku. A na nová piva je zas leckde třeba nová technologie, nové stáčecí linky.

Staropramen modernizoval stáčecí linku

„Každá inovace a budování kvality vyžadují také nemalé finanční prostředky. V našem případě přesouváme část provozu na okraj města nejen kvůli rozšíření výroby, ale potřebujeme také omezit provoz kamionů v centru města,“ říká Zdeněk Mikulášek z Rodinného pivovaru Bernard.

Budějovický Budvar nerozšiřuje stávající provozy, ale za 70 milionů korun právě dokončil generální modernizaci rozsáhlé budovy stáčírny, která byla před více než 40 lety projektována na poloviční výkon, než poskytuje dnes, kdy dokáže naplnit 80 tisíc lahví za hodinu.

Podobně učinily Pivovary Staropramen, které letos na pražském Smíchově zprovoznily modernizovanou stáčecí linku na plechovky za 100 milionů korun a její kapacita narostla o 30 procent. „Spotřeba plechovkového piva v posledních letech pravidelně roste. Rozšiřování našeho portfolia o nové nápoje v čele s pivními mixy přineslo další navýšení poptávky po tomto typu balení,“ říká k modernizaci Zdeněk Lux, vrchní sládek ve Staropramenu.

Sesterský Ostravar za téměř 70 milionů zase dokončil přestavbu stáčírny lahví i sudů – těch padesátilitrových prý nyní dokáže nová linka vymýt, sterilizovat a znovu naplnit 180 za hodinu.

Nejvíc investuje Plzeňský Prazdroj

Řádově o několika stech milionů korun investic mluví v letošním roce trojka tuzemského trhu, skupina Heineken. Kromě snižování spotřeby energií nebo zlepšení pracovního prostředí dá Heineken peníze do nové balicí linky plechovek v Krušovicích, nových přetlačných tanků v ovládaném Starobrně nebo nového chlazení v ležáckém sklepě v pivovaru Velké Březno.

Absolutně největší sumu z tuzemských pivovarů investuje letos Plzeňský Prazdroj – údajně 900 milionů korun. Lídr tuzemského trhu jde poněkud jinou cestou než jeho zdejší konkurenti – milionovými investicemi do modernizace a ovládnutí hospod se snaží především oživit upadající prodej čepovaného piva. „Zároveň plánujeme výrobní investice. Například v Plzni rozšíříme kapacitu skladovacích prostor a v Nošovicích v Radegastu dojde k investicím do plnicích technologií na lahvové stáčecí lince,“ říká mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová.

Do restaurací a hospod ale investují různě vysoké částky všechny největší pivovary. Nejedná se jen ovybavení či modernizaci vlastních nebo smluvních hospod, ale především o „reklamní“ smlouvy, ve kterých se hostinští za částky kolem milionu nebo i vyšší zavazují po určitou dobu čepovat pivo výhradně od smluvního pivovaru.

V boji o hospody se pivovary často navzájem přeplácejí a náklady na podobné „reklamní“ smlouvy dosahují desítek milionů korun za rok.

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Vlci útočí. Rodina z Beskyd se bojí o dcery i o turisty

Smečka vlčích mláďat v Javorníkách (7. 8. 2019) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klidný život rodiny žijící v beskydské obci Hrádek blízko Jablunkova, změnil útok vlků. „Sedmiletá dcera ráda chodí se...

Buďte mezi 40 testerkami, které vyzkouší chléb Quinoa od Penamu!
Buďte mezi 40 testerkami, které vyzkouší chléb Quinoa od Penamu!

Přihlaste se do testování chleba Quinoa, který vás potěší svou vyváženou chutí. Díky té dokonce vyhrál řadu ocenění, jako je Vynikající chléb roku bez hranic 2018, Česká chuťovka roku 2018 i 2019 a Inovativní výrobek roku 2019.