12. srpna 2016 11:45 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Pozor na uzeného lososa, varuje ministerstvo. Obsahuje nebezpečného parazita

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Balení lososa, v němž testy odhalily přítomnost nebezpečného červa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Balení lososa, v němž testy odhalily přítomnost nebezpečného červa. | foto: Ministerstvo zdravotnictví

PRAHA Ministerstvo zdravotnictví varuje před konzumací stogramového výrobku „Losos divoký uzený - kousky“ s datem spotřeby do 22. července letošního roku. Ryba obsahuje parazita, který může být nebezpečný i pro člověka.

Výrobek má šarži L23012562/T4, jeho prodávajícím je společnost Nekton. Laboratorní testy potvrdily, že potravina obsahuje parazitického červa Anisakis simplex, který se vyskytuje v trávicím traktu mořských savců.

Jeho larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout přes žaludeční stěnu do vnitřních orgánů.

Podle serveru bezpecnostpotravin.cz lidé po pozření parazita onemocní anisakiózou, která se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout bezpříznakově.

Symptomy se dostaví hodinu až dva týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt.

Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení.

POZOR NA ČERVA

Anisakis simplex (sleďový červ) je poměrně častý parazit některých druhů mořských ryb, zejména sleďů, makrel, tresek, mořských lososů, platýzů, mořských jazyků a ďasů. Nachází se v jejich svalovině. Po pozření rybího masa napadeného larvami červa lidé onemocní anisakiózou (viz anisakióza), která se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout bezpříznakově. Symptomy se dostaví 1 hodinu až 2 týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt. Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení (-35 °C po dobu 15 hodin nebo na -20 °C po dobu 7 dnů). Při nákupu čerstvých mořských ryb se doporučuje prohlédnout svalovinu, zda není napadena červy.

zdroj: bezpecnostpotravin.cz

ČTK
  • 3Diskuse




Najdete na Lidovky.cz