SZPI pokračuje v intenzivních kontrolách restaurací od konce ledna, kdy vypukla kauza prodeje hovězího z polských jatek z mrtvého či nemocného skotu.
Tři restaurace uváděly klamavý původ hovězího, zjistila inspekce |
Restaurace, která sídlí v ulici U Michelského lesa, nabízela pokrm nazvaný Severoamerický hovězí Flap (pupek), který obsahoval maso z Austrálie, druhé jídlo se jmenovalo Severoamerický hovězí hamburger s opečenými brambory, kde etiketa na obalu suroviny ukázala na český původ masa. „Maso mělo současně prošlé datum použitelnosti,“ uvedl Pospíchal.
„Běžně bereme od dodavatelů severoamerické maso, ale došlo k výpadku zásob. Vzali jsme proto rychle australské a české,“ řekl majitel restaurace David Hadrovský. Restaurace podle něj nestihla změnit název v jídelním lístku. Inspekce zahájí s provozovatelem restaurace správní řízení o uložení pokuty.Podle jídelního lístku na webu stojí hovězí hamburger 245 korun, již u něj není přívlastek severoamerický. Restaurace zároveň přejmenovala pupek na australský, 200 gramů stojí 325 korun.
SZPI před týdnem uvedla, že provedla přes 1100 kontrol restaurací od konce ledna, kdy aféra s polským hovězím začala. V pondělí informovala o třech restauracích, které klamaly zákazníky a uváděly jiný původ masa. Ani v jednom případě nebylo polské. Zároveň desítky podniků neměly dokumentaci osvědčující původ masa. V kontrolách SZPI pokračuje.