Stánky s občerstvením i farmářské trhy. Do EET se zapojí dalších 300 tisíc podniků |
Veterináři zkontrolovali Malé trhy na Hradčanské v Dejvicích. „Při kontrole v Dejvicích bylo inspektory zjištěno, že jeden prodávající nabízel přes 172 kg různých masných výrobků, které byly uchovávány a uváděny na trh při teplotě prostředí 16 °C, přičemž prodejní stánek nebyl vybaven chladicím zařízením,“ uvedl mluvčí. Klobásy, sekaná, uzený bok, slanina, špek, prejt, škvařené sádlo nebo škvarková pomazánka nebyly podle Vorlíčka chráněné před kontaminací, chyběl také přívod teplé nebo studené pitné vody.
Prošlé krůtí párky a telecí paštika
„Prodejce dále neměl uveden přesný obchodní název a adresu sídla výrobce a prodávané výroky nedisponovaly povinným údajem o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti,“ dodal mluvčí.
Veterináři zkontrolovali také tržiště na pražském Zličíně. A tam u toho samého prodejce zjistili další chyby. „Prodejce zde nabízel telecí paštiku za vysokých teplot se smyslovými změnami a dále krůtí párky s prošlým datem použitelnosti,“ dodal mluvčí. Veterináři potraviny obarvením znehodnotili.
SVS na začátku dubna informovala, že loni zjistila při kontrolách trhů nějaké pochybení v 19 procentech případů, předloni to bylo ve zhruba čtvrtině. Loni se počet kontrol mimo jiné i farmářských trhů zvýšil meziročně o 40 procent na 460.
„Alespoň jedno porušení předpisů zjistili veterinární inspektoři loni v 87 případech, o rok dříve jich bylo 82. Výše loni uložených pokut se přiblížila 400000 korun,“ dodal mluvčí. Trhů, které nabízejí potraviny živočišného původu, a tedy jsou pod kontrolou veterinářů, je podle něj v současnosti přes 270.