Středa 2. prosince 2020svátek má Blanka -5 °C oblačno Předplatné LN

Diskuse k článku

Restaurace v Česku krachují, lidé šetří a jedí doma

Na večeři do restaurace? To je přece drahé a zbytečné, raději si uvaříme doma. Takto přemýšlí čím dál více Čechů. Majitelé restaurací a hospod pláčou nad výdělkem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Klimešová 28.10.2011 20:15

Restazrace jsou různé

jako liodé v nich.Běžně do restaurací nechodíme spíš v létě na zahrádky.Minulý víkend jsme byli na Rajské boudě v Malenovicích u Frýdlantu a byli jsme nadšeni,obsluha  příjemná,vetřícná jídlo dostatek a v bezva kvalitě.Jsem vozířkářka a dokaždé restaurace se nedostanu  tam byl bezbariérový přístup i toalety což je pro mne limitující.No ten příjemný pocit si budu dloujo pamatovat  a na jaře se tam vrátím.

J. Frgalova 26.10.2011 13:42

a co ty stravenky?

já myslela, že spousta lidí chodí každý den na oběd za stravenky, že by to nebylo to, co restauratéry drželo při životě? Od zkušeného hospodkého vím jedno, že největší tržby dělají opilci, co si dávají kořalky, oni sice příjdou max.4x do měsíce, ale zato tam nechají spoustu peněz. Na jídle se nikde nevydělá, to by muselo stát minimálně 150kč za jídlo, aby se zaplatily suroviny, mzdy, pojistky, energie, nájem, úklid a veškerý potřebný servis v kuchyni.

J. Bárta 27.10.2011 14:45

Re: a co ty stravenky?

A kolik myslite, ze stoji vecere v bezne restauraci? Tech 150 totiz staci opravdu malokdy. Podle me jsou to prave vysoke ceny co lidi odrazuje.

J. Tetenka 28.10.2011 22:55

Re: a co ty stravenky?

ten hospodský až tak moc zkušený není a to co Vy prezentujete je úplný blábol. Vždy a všude dělá největší tržbu ten kdo se nají dá si jedno, dvě piva a vypadne a další, prosím. Opilec se opije a celý večer sedí u jednoho či dvou piv. A to furt nejsme u toho kdo dělá největší tržbu, každý zkušený hostinský to ví

M. Řehák 25.10.2011 13:54

Restaurace

Zatímco restaurace v Česku (Čechách) krachují, na Moravě se jim asi zatím vede dobře?!

M. Šroubek 25.10.2011 15:25

Re: Restaurace

Veřejná diskuze Česko vs. Česká republika už proběhla a jak vidno Česko se uchytilo, takže toto je jen zoufalý výkřik do tmy. Ostatně termín česko už uznává ÚJČ AVČR.

F. Svoboda 27.10.2011 13:41

Re: Restaurace

Nicméně pro nás - Moravany je to označení pro celý stát Čechů, Moravanů a Slezanů značně odpudivé. Nechte si je proto pro označení země v české kotlině ! ! !

I. Hil 31.10.2011 21:23

Re: Restaurace

Ale kdepak. To jen Železný se to snažil protlačit kvůli líným moderátorům. Jinak česko je od Vysočiny k Aši.

N. Hájková 24.10.2011 21:06

Myslím

myslím, že jistý pořad v televizi dokáže odpudit od návštěvy restaurace i ty, co do ní ještě chodí...Nemám ráda toho pána, na můj vkus je moc hrubý, takže se na to nedívám, ale když náhodou nechá pořad běžet jako kulisu, tak je to skutečně katastrofa, za co platíme hygieniky, aby sledovali zda je někde dostatečný počet záchodů a teplá voda, to je asi jednodušší....

M. Chmelíček 22.10.2011 19:04

Stačí se podívat na pár dílů ,,Ano, šéfe"

a člověk se nemusí tomuto článku podivovat.

v. čajka 22.10.2011 13:58

Domácí strava je nejchutnější,

nejlevnější,vím jistěji,co do jídla dávám,nikam se nemusí chodit,nemusí se dávat dýško,zkrátka restaurace ať táhnou k čertu.Je čas úspor.Tak to má být,tak je to správné.Od příštího roku budu muset chtě nechtě dávat eráru zase víc,tak nevím proč bych měl dávat ještě soukromníkovi.Existuje milion nutnějších výdajů,než víceméně zbytečné restaurace.Vzpomínám na časy,kdy jsem trvalým příkazem dával peníze na charitu,kupoval pravidelně knihy,jezdil na dovolené.Ale to už je pryč.

M. Raabová 22.10.2011 11:06

je to také tím,

že restaurací je čím dál víc a to, co tam dávají není ani nápadité, ani dobré, někdy jen drahé. Zavedené restaurace, alespoň v našem okolí mají stejnou klientelu. A že jsou nižší tržby? Všichni mají o něco méně. Tak hold musím být šťastný tím, že žiji spokojeně a že se uživím. Nemusím jezdit Porškou a lítat na Maledivy.

J. Studničná 22.10.2011 12:55

Re: je to také tím,

Souhlasím. Všichni máme méně. Tržby klesly všem, nejen restauratérům. Například knihkupci a nakladatelé vědí, o čem mluvím.

Vím o hospůdce, kde je lidí pořád stejně hodně. Vaří tam sám majitel, jídlo je vynikající, klasická česká kuchyně (ale dostanete tam i zapékané špagety pro vegetariány a další pochoutky), porce obrovské, ceny velmi slušné. Ten se nemusí o živonost bát (ale nadře se).

M. Prokop 22.10.2011 15:19

Re: je to také tím,

Trochu bych se bál hospody, kde vaří její majitel. Je vyučen jako kuchař, nebo jako elektrikář? Co jsou slušné ceny? Pokud dostanete velkou porci za 80 Kč, tak asi bude něco v nepořádku. Nedotuje to? Bude fungovat ještě za rok? A co berete jako českou kuchyni? Máte web té hospody?

O. Pola 22.10.2011 22:25

Re: je to také tím,

proti gustu...... vite jak to je, hospodsky at vari to co mu lidi budou jist. Ja osobne tedy zapecene spagety povazuji za trosku divnou vec, ale to neni problem tohoto kuchare,  to je problem ceske kuchyne vubec. Cesi znasilnili testoviny a delaji z toho neco naprosto sileneho. Vrchol vseho je v jedne prazske restauraci (tez neustale nabita) testoviny pesto za 139 Kc.  Navzdory silene vysoke cene (kvalitni cerstve testoviny 330 gr + pesto + parmezan + olivovy olej = cca 80 Kc = bohate jidlo pro dva) jsem si jidlo objednal. Nestacil jsem zirat kdyz mi donesli talir, v kterem pesto neslo skoro videt, protoze bylo smichane se smetanou a jeste podavane s kurecim a veprovym masem. To stejne ceske kuchyne a pizzerie udelaly s pizzou a dalsimi italskymi pochutinami. Zatimco v Italii je to jidlo vetsinou velmi jednoduche, lehke a vyrobeno ze sezonnich pochutin, tady se je vse preplacane, na pizze mate dva druhy salamu (ani jeden parmska sunka), prdnou vam tam kybl smetany, houby olivy, vse na jednou. Mame chut mit asi na taliry uplne vsechny chute sveta mi obcas prijde.

J. Rey 25.10.2011 12:17

Re: je to také tím,

Vy jste pěkný soukromník,proč nenapíšete adresu,aby se jeden také potěšil?Pokud je pravda to co píšete,tak bych také rád přispěl tomu hospodskému na jeho úspěšné podnikání.

J. Orlík 22.10.2011 11:04

Není to ještě tak dávno,

kdy si hospodu otevíral kdejaký plebejec. Hospoda na každém kroku. Nevím, proč se teď diví, že nevyjdou? Majitelé hospod jsou mnohdy úplně mimo realitu a třeba obyčejná pizza v pizzerii Uno v Opavě, která ještě nedávno stála 110 kaček, najednou stojí 140 kaček. Rád jsem tam chodil, jídlo tam je chutné a čerstvé, nicméně za placku chleba, pár koleček salámu a nějakou tu zeleninu a sýr, bedám 140 kaček,. Když jdeme s manželkou a synem, necháme tam i s pitím přes 5 stovek. Já vím, že platíme za pohodlí a za obsluhu, ale na druhé straně, za cenu jedné pizzy si koupím kilo vepřové panenky, kterou si připravím doma a mám výtečné jídlo. My chodíme do restaurací rádi, dokonce se nás nějaká krize nikdy nedotkla a ni nyní nedotýká, naštěstí, ale protože známe cenu peněz, tak zase nehujáme tak, jak bychom mohli. A tak je to jako s každou jinou podnikatelskou aktivitou.  Je konjunktura, podniky vznikají. Je krize, podniky zanikají. Na tom není nic nenormálního. Přežijí jen ti, co mají nějaké tukové zásoby, dokáží lidi i přesto nějak přitáhnout, byť jen za přežití, s nulovým ziskem, se to, alespoň u nás, nikomu nechce, neboť nevidí dál než do večera, kdy se podívá, kolik mu přibylo na účtě.

O. Pola 22.10.2011 12:43

Re: Není to ještě tak dávno,

restauraci a hospod je tolik, ze kdyby se zavrelo ze dne na den tretina z nich, tak poptavka bude stale plne nasycena. Kdyby se mely zavrit vsechny podniky, kde nedelaji vyuceni lide z oboru tak to taky vyjde tak na tretinu podniku, mezi nimi bude nejvetsi cast tech spatnych restauraci.

F. Svoboda 22.10.2011 10:50

Zkušenost z Brna :

Párkrát do roka navštěvujeme Brno a již několik let  tam chodíváme na oběd do " Restaurantu GIARDINO Brno Černopolní 245/54 naproti Vysoké školy zemědělské.Jídlo tam bývalo chutné, ceny sice ne mírné, ale přijatelné. Po půlroční pause jsme opět dne 13.10.2011 šli do zmíněného podniku na oběd.Jídlo bylo nevalné - pizza byla jakási vysušená placka(jednoduchá obloha sýrová) za 109,- Kč, šopský salát byl za úžasnou cenu 99,- Kč, spagety boloňské ( trochu nudlí s kečupem ) za 139,- a další. K pití jsme měli ředěný juice a to byla koruna celého oběda : účtováno juice Toma 30,- a voda k ředění Aquila 30,- Kč.

Při odchodu jsem vyslovil číšníkovi svoje postřehy, ten mně arogantně odvěti, že mu to nevadí.

To byl vrchol vydřidušství, proto nechť takováto firma a jí podobné zkrachují ! ! !

Varuji proto návštěvníky Brna - nechoďte přispívat Restaurantu GIARDINO ! ! !

J. Kliment 22.10.2011 8:24

V restauracích se stravuji

málokdy, vyjímkou je dovolená - obědy v restauracích jsou vlastně pravidlem. A protože rádi objevujeme nové kousky naší země střídáme i tyto provozovny. V restauraci nehledám intimní  či romantické prostředí. Chci se jen dobře najíst. A musím konstatovat, že za posledních dejme tomu 6 let jsem vlastně nenarazil na podnik s vyloženě mizernou obsluhou či špatným jídlem. Městská , a hlavně velkoměstská, zařízení příliš neznám, jejich návštěva mne neláká a nikdy nelákala, ale vesnické hospody  mi pravidelně poskytnou vše co žádám. Potěšující je že se v jejich nabídce objevují i běžná domácí jídla (koprovka, špekové knedlíky, bramborák ...), porce mi povětšinou připadají až neúměrně velké. A to nejsem malý jedlík. Naopak obligátní "smažák" s hranolkem již běžný není. Hospody na vesnici či maloměstě plní funkci "závodky" pro místní i v místě působící  zaměstnance takže je jen logické že ubývá li zakázek, živností a firem pocítí to hospodští jako jedni z prvních.To není o politice a politicích. To my si naléváme do hlavy splašky z Lídlu vzdáleně připomínající pivo, a máme pocit že jsme tomu zloději v hospodě vytřeli zrak.  Nezbývá než doufat že hospody nezmizí. Byla by to škoda.

J. Vargulič 22.10.2011 7:56

V anketě..

chybí rubrika "nikdy jsem nechodil"..

T. Jurčík 22.10.2011 6:18

K čemu slouží stravenky

Zastánci stravenek argumentují mmo jiné tím, že jejich zrušení by vedlo ke krachu mnoha restaurací. Vytane mi to na mysli vždy, když jsem svědkem placení stravenkami v obchodě. Před pár dny jsem nevěřícně zíral na ceduli s nápisem, že stravenky přijímají nejvýše do 500 korun. Ještě nedávno to v témže obchodě bylo do 350 Kč. V těchto případech stravenky slouží nikoli k zajišťování lepšího zdraví pracovníků, nýbrž k nepřímému zvyšování jejich platů.

O. Pola 22.10.2011 8:48

Re: K čemu slouží stravenky

porad je to prispevek na jidlo, pres obed neco jist musi

F. Doušek 22.10.2011 10:32

Re: K čemu slouží stravenky

za stravenky si můžete nakoupit cokoli, jídlem počínaje, přes cigarety a chlastem konče, u nás v COOPU klidně i spotřební zboží.

O. Pola 22.10.2011 12:37

Re: K čemu slouží stravenky

kazdy obedva neco jineho pane :)

V. Stejskal 22.10.2011 0:28

poradna ctyrka

Ach, co jsou ty luchusni restaurace. Neni nad tradicni restaraci ctvrte kategorie. Ta neni krizova. Ted se tam clovek i slusne naji - gulas s dvojitym klendikem a pivko, mnam, mnam.

O. Pola 22.10.2011 8:45

Re: poradna ctyrka

Pane naprosty souhlas, v okoli nasi kancelare mraky kvalitnich restauraci, ale narazik jsem na luxusni bufet na stojaka, ale hodne luxusni, chodi tam vetsinou delnici ,delaji tam tu ceskou klasiku a jeste velmi chutne a nechapal jsem,ze za hlavni jidlo chteji 65 Kc, v Praze je to hodne malo. Chodim tam ve svem office obleceni a plase koukam na dalsi dva kravataky, co tam evidentne taky tajne chodi z vedlejsi banky, aby je v kanclu nepomlouvali,ze jsou lakomi nebo divni (ten borsc co tam delaji !!!). U nas to kolegum a kolegynim nevysvetlite, chteji sedet v argentinske restauraci, kde cekaji na jidlo 30 minut a stoji 120 Kc.

P. Kozák 21.10.2011 23:06

Vsadili na kšeft a ne na střední třídu...

...tak ať se teď obrátí na ODS.

M. Chmelíček 22.10.2011 9:27

Re: Vsadili na kšeft a ne na střední třídu...

A ty se obrať na svého lékaře.

P. Kozák 22.10.2011 9:32

Re: Vsadili na kšeft a ne na střední třídu...

Blahorodí, mně stačí číst, co si spolu říkají Merkelová se Sarkozym.

ODS končí, pravdu měl Baťa. Pokud jste ji volil, zkuste si změnit otisky prstů, jak strašidla ve Špesartu.


TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Moderní televizory jsou naplněné aplikacemi a funkcemi, mohou být i zajímavým... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

S otužováním začali letos Špačkovi. Oblíbili si Konventský rybník, kde si mohou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Stavba, jež načerno vyrostla v CHKO Lužické hory. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...