Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Restauracím v Praze v září ubyli vlivem opatření i strachu hosté, mnoho jich zřejmě zavře natrvalo

Restaurace jsou v problémech (ilustrační foto)

Restaurace jsou v problémech (ilustrační foto) foto:  Michal Šula, MAFRA

PRAHA - Restaurace v Praze zaznamenaly v září pokles návštěvnosti. Úbytek hostů způsobil nárůst počtu potvrzených případů koronaviru a tedy větší obavy z nákazy, ale také vládní opatření, například omezení otevírací doby. Nejméně provozovatele stravovacích zařízení trápí nová restrikce, podle které bude moci od pondělí sedět u jednoho stolu maximálně šest hostů. Vyplývá to z vyjádření restauratérů.
  7:51

Síť restaurací Grosseto eviduje za září propad 30 procent. „Je zřejmé, že lidé mají určitě větší obavy navštěvovat restaurace. Nakolik je to způsobené výroky a doporučeními vládních činitelů nedokážu posoudit. Máme potvrzené informace i o tom, že zaměstnavatelé ?zakazují ? svým zaměstnancům návštěvy restaurací,“ uvedl ředitel restaurací Grosseto Zdeněk Šulc. Upozornil také na výrazný pokles rezervací firemních obědů, na vánoční večírky podle něj není ani jedna poptávka.

Staroměstské náměstí znovu bez lidí? Hororový scénář se naplňuje, restaurace bojují o přežití

„Úbytek hostů se projevil v září hlavně ve spojení se zhoršením epidemiologické situace. Na zrušených rezervacích hned vidíme, co se ten den napsalo v médiích,“ řekl Miroslav Nosek, manažer Field Restaurant, která letos počtvrté obhájila michelinskou hvězdu. Nižší návštěvnost je podle něj spojená i s kratší otevírací dobou. Poslední rezervace mohou přijímat do 20:00, kratší degustační menu u nich totiž trvá dvě hodiny. Stravovací zařízení musejí být mezi 22:00 a 06:00 veřejnosti uzavřena. Z dalších opatření zmínil Nosek roušky, které jsou podle něj nepříjemné především pro personál v kuchyni, kde je velké teplo.

Restauracím v centru hlavního města klesly podle Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství, která sdružuje zhruba 50 provozoven v Praze 1, tržby až o 90 procent. Přes zimní sezonu se podle jejího předsedy Petra Bauera chystá zavřít 30 procent podniků, zhruba polovina restauratérů předpokládá uzavření provozu natrvalo.

Asociace hotelů a restaurací ČR usiluje o kompenzace pro stravovací zařízení. Podle jejího prezidenta Václava Stárka by měl vzniknout pro gastronomické provozy obdobný program COVID jako existuje pro poskytovatele ubytování.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.