23. února 2013 19:11 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Řezník tajně dával do klobás koninu, lidé je skupovali ve velkém

Řezník zpracovává koňské maso (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Řezník zpracovává koňské maso (ilustrační foto) | foto: Reuters

VÍDEŇ O třetinu se zvýšil odbyt klobás, když do nich řezník Josef Freitag v jihorakouských Korutanech začal tajně přidávat koninu. Kvalita a chuť uzeniny se zvýšila tak dramaticky, že nezůstalo jen u původního pokusu a "speciální klobásy" vyráběl rok.

"Nikdo o tom nevěděl, jinak by to lidé nejedli," řekl dnes Freitagův obhájce Franz Grossmann rakouské televizi ÖRF.

Koňské maso si Freitag opatřoval v rakouském Štýrsku a v sousedním Německu. Na koninu se přišlo ve středu při kontrole povolané z rakouského ministerstva zdravotnictví. Uzenina byla na pokyn úřadů okamžitě stažena z prodeje a Freitag byl obžalován.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle jeho obhájce Grossmanna se ale vlastně řezník ničeho nedopustil. Koňské maso bylo kvalitní a k neoprávněnému obohacení nedošlo.

Rakousko se stejně jako řada dalších evropských zemí potýká s následky skandálu se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí. Skandál vypukl v polovině ledna v Británii a v Irsku a podobné případy se pak objevily ve více než deseti zemích EU, včetně České republiky a Slovenska.

Členské země Evropské unie minulý týden schválily celoevropský plán intenzivnějších namátkových testů DNA, které mají odhalovat koňské maso prodávané jako hovězí. Ve Vídni odhalili koninu v lasagních a kebabu.

Lidovky.cz, ČTK

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.