Středa 21. dubna 2021svátek má Alexandra 16 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Zprávy > Byznys

S marmeládou v Bruselu neuspěli, nyní chtějí za specialitu kysané zelí

Zpracování a šlapání zelí ve firmě Hamé v Kunovicích. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zpracování a šlapání zelí ve firmě Hamé v Kunovicích. | foto: MF DNES-Dalibor Glück

KUNOVICE Se svou žádostí o zařazení marmelády na seznam tradičních zaručených specialit Evropské unie česká potravinářská společnost Hamé neuspěla. Nyní se chystá do Bruselu poslat další žádost – tentokrát chce za tradiční českou specialitu prohlásit kysané zelí.

„Společnost Hamé chce i přes neúspěch v boji s Evropskou unií za označení marmeláda dále bojovat za tradiční české výrobky a tradiční postupy při zpracování ovoce a zeleniny,“ oznámila nedávno marketingová ředitelka společnosti Marcela Mitáčková.

Výroba kysaného zelí má na Moravě totiž letitou tradici. Například ve Slovácké frutě v Kunovicích, která patří Hamé, se jí věnují od roku 1925.

ČTĚTE TAKÉ:

Restrikce Evropské unie ohledně Českých potravin v posledních dnech plnily stránky novin. Společnost Hamé nedávno neuspěla se svojí žádostí o zařazení meruňkové, jahodové a linecké marmelády na seznam zaručených specialit EU.

Verdikt lucemburského evropského soudu také nedávno potvrdil zákaz užívání názvu pomazánkové máslo u výrobků obsahujících méně než 80 procent mléčného tuku.

Zpracování a šlapání zelí ve firmě Hamé v Kunovicích.

Zpracování a šlapání zelí ve firmě Hamé v Kunovicích.

V posledních říjnových dnech nabídlo Hamé zájemcům ukázku celého procesu výroby kysaného zelí od čištění, krouhání, šlapání a zakonzervování tanku až po ukázku finálního výrobku. Jedním z nejzajímavějších momentů byla ukázka tradičního šlapání zelí pracovnicemi závodu přímo v tancích.

„Během směny našlapou ženy téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá přibližně tři směny, což je 24 až 32 hodin,“ uvedl ředitel závodu David Kladroba. Hamé nepoužívá chemickou konzervaci, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem.

ČTĚTE TAKÉ:

„Poslední sešlapaná vrstva zelí se překryje plachtou a zatíží vodou, čímž dojde k uzavření tanku a omezení přístupu vzduchu. Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení,“ popsal proces Kladroba.

Dodal, že tento proces kvašení odpovídá klasickému způsobu výroby kysaného zelí v domácích podmínkách. „Rádi bychom naše klienty chránili před nákupem nekvalitního zboží. Značka zaručeně česká specialita předá zákazníkovi ihned informaci o tom, že jde o zboží s dobrým jménem vyrobené tradičním způsobem a bez chemie,“ doplnila Mitáčková.

,

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Miroslav Tichý žil na okraji společnosti v chudobě. Teď jeho fotky stojí... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Princ Philip jako vozataj čtyřspřeží. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Michal Anděl vedoucí Centra pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu 3.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...