21. dubna 2009 13:45 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Slováci si stěžují, že jim Poláci šidí brynzu

výroba brynzy na Slovensku - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy výroba brynzy na Slovensku - ilustrační foto | foto: Genserek EduardČTK

BRATISLAVA Co znamená pro Čechy plzeňské, je pro Slováky brynza. Ti nyní nemohou podle deníku Sme přijít na jméno firmám z Polska, které podle nich začaly vyhlášený ovčí sýr prodávat ve slovenských obchodech.

Slovenští producenti brynzy mají obavy z polské konkurence. Obchodní řetězce začaly prodávat sýr, která má původ v Polsku, obsahuje 30% podíl ovčího mléka a je mnohem levnější. Slovenská brynza přitom musí mít nejméně padesát procent. Ovčí mléko je na Slovensku téměř čtyřnásobně dražší než kravské.

Když Slováci získali ochranou známku od Evropské unie, snažili se z trhu vytlačit producenty, kteří padesátiprocentní podíl nedodržovali. Ti mohli  prodávat výrobek výrazně pod cenou a znevýhodňovali své kolegy, kteří normu dodržovali.

Cech "bryndziarov" a svaz chovatelů ovcí a koz požádaly státní úřady o ochranu a pomoc pro výrobce slovenské brynzy. "Potravinový kodex a právní normy stanoví, že podíl ovčího mléka po přepočtu na sušinu má mít více než padesát procent hmotnosti," tvrdí ředitel Brynzárny a sýrárny ve Zvolenské Slatině Sven Harman.

Certifikační orgány potvrdily, že výroba brynzy končí jejím zabalením. Brynzu vyrobenou v Polsku balí jedna ze slovenských mlékáren, což znamená, že výrobní proces končí na Slovensku.

Obchody výrobek prodávají pod názvem Tatranská brynza. Podle Harmana je to pro zákazníka zavádějící, protože si brynzu automaticky spojí s Tatrami a považuje ho za tradičný slovenský výrobek. Ročně se na Slovensku vyrobí asi 4000 tun brynzy. Brynzaři ve Zvolenské Slatině jí vyprodukují za rok 1000 tun.
Lidovky.cz

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!